facebook
twitter

Горещи новини

Учени откриха защо преяждаме с мазна и сладка храна

2504
Илияна Кирилова

Молекулярни биолози са открили специални рецептори в червата на хората и мишките, които пречат на производството на хормони на насищане, когато се приемат мастни или сладки храни. Блокирането им ще помогне да се предотврати развитието на затлъстяване, пишат учените в списание Frontiers in Physiology, предаде БГНЕС.

"Ако създадем лекарство, което блокира работата на канабиноидните рецептори и не им позволява да се намесват в освобождаването на протеинови сигнали за ситост, тогава ще направим голяма стъпка към решаването на проблема, който е поразил милиони хора", каза Николас Ди Патрисио от Калифорнийския университет в Ривърсайд (САЩ).

През последните няколко години учените откриват все повече признаци, че затлъстяването и проблемите с метаболизма, свързани с него, се развиват не само поради генетични причини или наличието на проблеми със силата на волята при затлъстели хора, но и защото употребата на такава храна променя мозъка.

Например - преди няколко години биолозите откриха, че висококалоричната храна разрушава нормалното функциониране на гена, който контролира активността на клетките в центъра на насищане в мозъка на мишките. По-късно те установиха, че дебелите хора имат необичайно висока чувствителност към вкуса на храната и смятат, че сладката храна е по-вкусна от другите хора поради промените във вкусовите им рецептори и мозъчната кора.

Преди две години Ди Патрисио и колегите му открили друг подобен модел, експериментирайки с плъхове, които консумират огромни количества захари и мазнини в продължение на няколко месеца.

Гледайки гризачите, учените забелязали, че те са започнали да ядат все повече и повече, което ускорява наддаването на тегло и неочаквано бързо води до развитие на затлъстяване. В същото време, повишаването на апетита е придружено от рязко увеличаване на концентрацията на така наречените ендоканабиноиди в червата и в кръвта на мишките.

Те са аналози на веществата, които се съдържат в марихуаната и които тялото ни синтезира в малки количества за собствени цели. Голям брой нервни клетки, които реагират на такива молекули, се откриват в червата на човека.

Преди три години учените открили, че необяснимото желание за ядене, което възниква при любителите на „трева“, се появява в резултат на действието на TГК-9, активното вещество на марихуана, върху тези рецептори. Това накара ди Патрисио и неговите колеги да мислят, че затлъстяването може да бъде излекувано чрез блокиране на такива рецептори.

Специалистите са проверили какво ще се случи, ако бъдат блокирани или канабиноидните рецептори, или онези нервни клетки, които са отговорни за четенето на сигналите за ситост. Както показват тези експерименти, мишките започват да консумират нормалното количество храна в първия случай, а във втория се превръщат в истински аналози на Гаргантюа и губят чувството си за пълнота, независимо от това, което ядат.

Засега обаче учените все още не знаят как мазната и сладка храна променя работата на тези рецептори.

13

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Няма да се ограничават лекарствата на хронично болните

13.12.2019

382 1
НЗОК отново иска да ограничи лекарствата на хронично болните

13.12.2019

ЙОАНА ПЕТРОВА

445 2
Управляващите отказаха по-нисък ДДС за книги и лекарства

21.11.2019

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

734 4

Коментари

Гласът

Преди три години учените открили, че необяснимото желание за ядене, което възниква при любителите на „трева“, се появява в резултат на действието на TГК-9, активното вещество на марихуана, върху тези рецептори. Това накара ди Патрисио и неговите колеги да мислят, че затлъстяването може да бъде излекувано чрез блокиране на такива рецептори.

Ха-ха! Наркодилърите никога не биха позволили това. То би убило пазара за трева. 

 

Шегата настрана, причините за световното затлъстяване са известни от доста време - евтина преработена храна и мързела на хората да си готвят сами и с малко по-скъпи съставки. И като говорим за наркодилърите: Реалността е, че в повечето държави производителите на храна действат точно като наркодълъри, измислящи всевъзможни трикове и съставки за да пристрастят клиентите си към своите продукти. 

Тодор1

Последното изречение-заключение направо изтрива всичките глупости преди него .

Johnny2965

От десетилетия е известно, че страстта към мазната и сладка храна е наследство от времената, когато храненето е било далеч не регулярно. И когато захарите и мазнините в храната са осигурявали оцеляването дни наред - до следващото хранене.

И днес няма нормален човек, който инстиктивно да не е привлечен от вида на мазна или сладка храна.

Друг е въпросът, защо едни хора могат да се контролират, хранейки се, а други - не.

 

Нафарфор

ей, не се наиграха!

IvanM

Ех, тези ендоканабиноиди (ТГК-9 да се чете THC-9 или ТХК-9, т.е. тетра-хидро-канабиноид 9). Преди време две фармацевтични компании разработиха ендоканабиноидни блокери (Наричаха ги "-набанти". Препаратите бяха римонабант и таранабант). Първият беше в продажба (за кратко), вторият бе пред регистрация. Съсипаха ги с "истории" за предизвикване на депресия, опити за самоубийство и прочия "чудесии". Сякаш никой не знае, щото хората с наднормено тегло са склонни към такива неща. Специално римонабант-а имаше доста добри данни по отношение регулирането на телесното тегло посредством намаляване на апетита. Освен това имаше изпитвания при диабет, с доста обещаваши резултати.

Сега пак седнали да ми говорят. Нещастници.

След туй съсипаха, с несъстоятелни изисквания за безопасност, още един успешен продукт - сибутрамин. Е, компанията му ликвидира регистрацията, ама разни "чайове за отслабване" го съдържат в гротескно (и опасно) високи концентрации.

Starboard

След 20 години ще се смеят на тези "открития" - справка - глупостите преди 20г. Колкото повече смятаме, че сме "открили" нещо, толкова повече пакости си правим. Веднага се започва с"лекарства" - ядеш колкото искаш и си фиданка, е ... плащаш някой лев за "лекарството". Погледнете рекламите - само лекарства и храни. Просто не се тъпчете. Няма вредни храни, има вредни количества.

buratinob

Е може ли това да са учени?

Забелязали, че мишките като им дават много храна, много ядат!😂

Отделно в стомаха имало рецептори за разпознаване на храната и те одобрявали това което учЕните не одобряват. 

IvanM

Веднага се започва с"лекарства" - ядеш колкото искаш и си фиданка

 

Някой хора имат проблем с разграждането на ендоканабиноидите или с повишената чувствителност на рецепторите. Затова са тези блокери на рецепторите. Идеата им не е да ядеш кат' свиня и да не пълнееш, ами да добиеш чувство за ситост, което в даден случай липсва. И да, всички те се прилагат с условието да рационализираш хранителните навици, обема на порциите и нивото на физическа активност. Т.е., те ти помагат да се промениш, а не вършат работата вместо теб.

Starboard

Закъснението на чувството за ситост е природна застраховка срещу недохранване и смърт по тази причина. Въздействието на подобни блокери е антиприродно и вероятно доста скъпо. Който няма чувство за ситост и не знае колко е изял, спокойно може да ползва кантар и други обемни мерки за количествата храна.  Белята ще е при тези които искат да постигнат други цели с подобни блокери.  Имам предвид различни хранителни разстройства - анорексия, булимия и т.н.

 

IvanM

Не е антиприродно, защото блокира произведени природно субстанции. По този параграф може да кръстиш първите лечения на диабет антиприродни, защото са използвали животински инсулини. Може би да е "помощно контролиране". И скъпо не е, ако вземеш предвид прите давани за коригиране на последствията от наднорменото тегло.

 

Белята ще е при тези които искат да постигнат други цели

 

Тук мога да се съглася, но в повечето страни, когато на един продукт пише "по лекарско предписание", не можеш да си го купиш без предписанието.

н16
снимка на н16

А не е ли по-добре, да се преяжда със салати, риба на скара, ягоди, малини, ананаси..?)

Gautama
снимка на Gautama

Ами не е.

Не слушаите глупостите, че полезните зеленчуци и плодове могат да се ядат в несметни количества.

Разликата между лекарството, храната и отровата е във дозата.

Хр_Атанасов_2

Dosis sola facit venenum!

Във всичко трябва да има мярка. Даже и във яденето...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×