Медия без
политическа реклама

Туск призова целият ЕС да участва във възстановяването на "Нотр Дам"

България ще прати художници, реставратори и иконописци в Париж, обяви премиерът Борисов

16 Апр. 2019Обновена
EПА/БГНЕС

Всички държави-членки на ЕС трябва да се включат във възстановяването на силно унищожената от пожар снощи ембеламатичаната парижка катедрала "Нотр Дам", призова председателят на Европейския съвет Доналд Туск в реч пред евродепутатите в Страсбург, цитиран от БНТ. Според него този тежък инцидент е показал колко много Европа може да загуби, ако не е заедно и при това не само материално. Туск изрази съпричастие и солидарност към Франция и в частност към парижани. Полякът Доналд Туск подчерта в словото си в пленарната зала, че говори не само като председател на Европейския съвет, а и като жител на Гданск, който е бил 90% разрушен по време на Втората световна война ислед това възстановен. "Да участваме във възстановяването на катедралата ни задължава нещо по-важно и по-дълбоко от основополагащите договори на ЕС", заяви още Доналд Туск.

Български художници, реставратори и иконописци ще бъдат изпратени да помагат за възстановяването на френската катедрала "Нотр дам", съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в София с грузинския си колега Мамука Бахтадзе. "Сутринта чрез нашия посланик в Париж предадох на президента Макрон, че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е "Нотр дам". Готови сме и да подпомагане, както финансово, но България да предложи реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да помагат, това ще бъде нашият принос" , каза българският премиер.

Преди това хренската група за производство на луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH) и семейство Арно обявиха днес, че даряват 200 милиона евро на фонда за възстановяване на "Нотр Дам". Семейство Пино, собственик на френската компания за луксозни стоки Kering, съобщи през нощта, че дарява 100 милиона, напомня АФП.

Валери Пекрес, която ръководи френския столичен регион Ил дьо Франс, информира, че отпуска 10 милиона евро като спешна помощ за възстановяване на катедралата. Според нея трагедията "ще мобилизира цялата страна - най-добрите архитекти, най-добрите майстори във Франция, може би дори в целия свят".

Европейската комисия ще отпусне за възстановяване на катедралата специален грант от еврофондовете, съобщи пресслужбата на ЕК. Размерът на гранта ще бъде определен след оценка на щетите.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова тази сутрин евродепутатите да дарят дневната си надница за възстановяването на катедралата .

"Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От утрешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници." Това обръщение-призив отправи снощи президентът Еманюел Макрон.

Андре Фино, представляващ "Нотр Дам", заяви днес, че още е рано да се прави оценка на щетите, нанесени от гигантския пожар, съобщи днес френската телевизия Бе Еф Ем.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата