facebook
twitter

Горещи новини

Туск призова целият ЕС да участва във възстановяването на "Нотр Дам"

България ще прати художници, реставратори и иконописци в Париж, обяви премиерът Борисов
4391
EПА/БГНЕС

Всички държави-членки на ЕС трябва да се включат във възстановяването на силно унищожената от пожар снощи ембеламатичаната парижка катедрала "Нотр Дам", призова председателят на Европейския съвет Доналд Туск в реч пред евродепутатите в Страсбург, цитиран от БНТ. Според него този тежък инцидент е показал колко много Европа може да загуби, ако не е заедно и при това не само материално. Туск изрази съпричастие и солидарност към Франция и в частност към парижани. Полякът Доналд Туск подчерта в словото си в пленарната зала, че говори не само като председател на Европейския съвет, а и като жител на Гданск, който е бил 90% разрушен по време на Втората световна война ислед това възстановен. "Да участваме във възстановяването на катедралата ни задължава нещо по-важно и по-дълбоко от основополагащите договори на ЕС", заяви още Доналд Туск.

Български художници, реставратори и иконописци ще бъдат изпратени да помагат за възстановяването на френската катедрала "Нотр дам", съобщи премиерът Бойко Борисов на пресконференция в София с грузинския си колега Мамука Бахтадзе. "Сутринта чрез нашия посланик в Париж предадох на президента Макрон, че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е "Нотр дам". Готови сме и да подпомагане, както финансово, но България да предложи реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да помагат, това ще бъде нашият принос" , каза българският премиер.

Преди това хренската група за производство на луксозни стоки Ел Ве Ем Аш (LVMH) и семейство Арно обявиха днес, че даряват 200 милиона евро на фонда за възстановяване на "Нотр Дам". Семейство Пино, собственик на френската компания за луксозни стоки Kering, съобщи през нощта, че дарява 100 милиона, напомня АФП.

Валери Пекрес, която ръководи френския столичен регион Ил дьо Франс, информира, че отпуска 10 милиона евро като спешна помощ за възстановяване на катедралата. Според нея трагедията "ще мобилизира цялата страна - най-добрите архитекти, най-добрите майстори във Франция, може би дори в целия свят".

Европейската комисия ще отпусне за възстановяване на катедралата специален грант от еврофондовете, съобщи пресслужбата на ЕК. Размерът на гранта ще бъде определен след оценка на щетите.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова тази сутрин евродепутатите да дарят дневната си надница за възстановяването на катедралата .

"Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От утрешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници." Това обръщение-призив отправи снощи президентът Еманюел Макрон.

Андре Фино, представляващ "Нотр Дам", заяви днес, че още е рано да се прави оценка на щетите, нанесени от гигантския пожар, съобщи днес френската телевизия Бе Еф Ем.

 

162

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Пестеливата четворка" е против спасителния план Меркел-Макрон

23.05.2020

1818 8
Потушен е пожарът в летните сараи на Доган край Бургас

18.05.2020

Обновена

6063 24
ЕС призна, че e приел да бъде цензуриран от Китай

13.05.2020

5142 17

Коментари

Страници

Дзопино

ние можем да пратиме майстори - много малко взимат а качеството е прекрасно. ?

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Според него този тежък инцидент е показал колко много Европа може да загуби, ако не е заедно и при това не само материално.

 

Баси какво нещо е политкоректното бръщолевене! 

"Нотр-Дам" затова ли изгоря, защото Европа не е била заедно? 

?

Дзопино

като ги чета и се сещам за речите от соц времето. Клишета до припадък и без мисъл писано писано. Така беше , так и пак стана. Само дето сега нашите превеждат клишетата и се получава безподобна глупост. 

sega_reader

Доналд /ах, какво хубаво полско славянско име/ Туск е толкова поляк, колкото Соломон /ах, какво хубаво българско име/ Паси е българин.

bD

" артекс" - ТАМЪН НЯМАТ РАБОТА

kokaracho

Сакън, те под 120 метра кули не строят

ЗИП
снимка на ЗИП

По-добре френците и цяла Европа да си прегледат все още не изгорелите и непаднали катедрали. Едва ли са в по-добро състояние от "Нотр Дам".

 

Специално във Франция има доста по-големи. Да кажем тия в Страсбург, Амиен, Реймс и так далее....

Augereau

ЗИП-е, не е нужно на всяка манджа мерудия. Като няма какво да каже човек, най-умното, което може да направи, е просто да не казва нищо. 

 

 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Доналд /ах, какво хубаво полско славянско име/ Туск 

 

Според мен проблемът на Туск не е в името... 

dissidentbg

Лошото е, че много хора обещават, дори назовават суми, но в действителност или нищо не дават или дават много по-малко.

Ако цитираните богаташи наистина дадат милионите, които обешават, те ще стигнат за да се извърши голяма част от възстановяването.

Augereau

За нищо няма да стигнат. Или пък ще стигнат, ако ремонтните дейности се водят от бригадата на бай Киро от Долни Воден.  Само че това е един от символите на Франция и ще се направи както трябва. 

 

А направено както трябва, това възстановяване ще се прави десетки години и ще струва милиарди. Първо само проучванията и проектирането ще отнемат сигурно 5-15 години. След това същинската работа ще е един огромен занаятчийски труд - мноооого бавен и мнооооого скъп. 

Само за сравнение - сегашната реновация на катедралата е на стойност 100 милиона - без пожар, без разрушения, без нищо. Тия 300 милиона доникъде няма да стигнат за справянето с щетите от вчера. 

 

mini96

Няма проблем!Нашите тираджии да се ангажират да возят кереч и тухли за катедралата,плебса да дава кинти,а папата и другите кюрета да се молят за здраве!

dobadoba

Катедралата нямала ли е застраховка?

⚓️

Звън®
снимка на Звън®

Идеен проект на арх. Мирянов за небостъргач на мястото на изгорялата църква Нотр Дам на остров Сите, Париж. 
Височина: 130 етажа
Ниво -10 до -7: басейни, сауни, фитнес-зали с инструктури от Ватикана.
Ниво -4 до -1: Подземни гаражии сервизи с монтьори от сертифицирани от папските кардинали. 
Ниво 0-20: църква в готически стил. В нея ще се вградят оцелелите при пожара фасади на църквата Нотр Дам.
Ниво 21 - 22: панорамни площадки за зрители

Ниво 23 - панорамен ресторант "Седмо небе" с меню и персонал, сертифицирани от папския мастър-шеф
Ниво 24 - 99: апартаменти, обзаведени по подобие на резиденциите на паските кардинали
На всеки десети етаж - изповедалня.
На всеки дванадесети етаж барове, ресторанти, нощни клубове и игрални зали.
Ниво 100 - 130:  реплика на  готическата кула-стрела с мезонети, защитени с паслми.

Д-р Флекс

???

Domi

Баси ЕС дарява всяка година на френските

" селяни" 7,2 милярда безвъзмезна помощ за отглеждане на краставици и домати от около 50 години само в сферата на селското стопанство...Френската република ще разчита на помощ от френски и полски селяни.100 милиона...200 милиона

...ние тука събираме капачки за кувьорзи за бебета....

Щото хората с пари ги арчат за силикон и ниски страсти....т.е. под пътно страсти...

Domi

От нас само Капачки да чакат това ни остана от членството това даваме, а и работници с африкански десен..само трябва да гиънаучат на труд...

вила

Първо отговор на главния въпрос:ЗАЩО ИЗГОРЯ?Без отговор на този въпрос и елиминиране на причините,неизбежно е да горят и други ХРИСТИЯНСКИ ХРАМОВЕ И...ПАК ДА ГИ РЕМОНТИРАМЕ.Първо:ЗАЩО ИЗГОРЯ?

Моят отговор е:ХИДЖРА...и други ще горят.

sega_reader

Хайли лайкли бачкаторите са били мигранти мюсюлмани.

Така е в съвременна Европа, някой си мисли, че БМВ се прави от чисти арийци, а всъщност бригадите бъкат он наемни югославяни, в което няма нищо лошо.

Аз лично, не си представям в ремонта на тая катедрала да са били наети чисти бели французи.

Пък вие си мислете каквото искате.

erkek

С гордост давам 50 000 лв. емисия 1997 г. с Кирил и Методий на тях.

Току що намерих една банкнота в мазето.

Мето от Факултето

"Да участваме във възстановяването на катедралата ни задължава нещо по-важно и по-дълбоко от основополагащите договори на ЕС", заяви още Доналд Туск.  

 

Като отбор на кърлинг са захванали да лъскат желания имидж на ЕС.  ?

Yantar

Хора - онзи ден саудитската авиация, въоръжена с европейски самолети и бомби изби 11 души, включае деца в центъра на Санаа (точно четях статия по въпроса, когато получих breaking news за пожара). Сега какво - трябва да плача, че на парижани им изгоряла църквата? Я да 'земете да се стягате. 

*

Колкото до парично подпомагане - фейсбук и уатсап-а ми преляха със съболезнования (за църквата). Ама ако Туск каже на всеки дето си украсява профила да вземе да даде, всичкият им ентусиазъм ще се стопи. Хората са щедри на "статуси". Не на пари.  

Evasion

"Български художници, реставратори и иконописци ще бъдат изпратени да помагат за възстановяването на френската катедрала "Нотр дам", съобщи премиерът Бойко Борисов" 

 

Не е достатъчно, ще трябва и Цвъ да договаря цената за ремонта на кв.м. На французите направо ще им падне капата какви ниски цени ще договори цвъ...

 

Сутринта чрез нашия посланик в Париж предадох на президента Марин

На кого, на кого? 

Доц.Трътлев

На Марин Льо Пен.

JR

Кой е “президента Марин“? Дан не би Той да е обещал нещо на Льо Пен...

Имбецилщина!???

Дзопино

Ние ще ги командироваме да помагат, 

кои сме НИЕ? НИЕ ли ще им плащаме? 

ние една улица не можем да си изремонтираме... 

Mrx

 

 Па да дойдат и да позлатят наново и кубетата на "Александър Невски", що само Нотра Дам дьо Пари. 

Миряна Б.

 

 

Щом арх. мирянов ще надгради нотр дам-а, редно е клиентът му Вежди Рашидов да създаде нови гаргули  в ъглите на покрива - с ликовете на останалите летеродомци. 

 

Галерия от гаргули: https://www.google.ru/search?q=%D0%B3%D0%B0%D1%80%...

Миряна Б.

 

Иконописците ни ще бъдат изритани първо защото са халтураджии. И второ - католиците имат съвсем друго разбиране и представа за икони.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Още късно снощи излязоха сведения, че прокуратурата, която ще ръководи разследването за причините на пожара, разглежда версията за случайност, т.е. инцидент, като основна. 

Днес - потвърждение. 

http://www.lefigaro.fr/flash-actu/notre-dame-la-pi...

 

Нима това е сериозно? 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×