Quantcast

Медия без
политическа реклама

Търсят 23 млн. лв. от Брендо и семейството му

19 Ноем. 2018
Архив СЕГА

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е внесла в съда иск за отнемане на имущество от Евелин Николов Банев, от бившата му съпруга Моника Добринова, свързано с тях търговско дружество, от голямата дъщеря на Банев и от брат му Симо Карайчев и на обща стойност 23 275 542 лв. Това съобщиха от комисията на Пламен Георгиев.

Процедурата върви по стария ред и започва, след като Върховният касационен съд окончателно осъди Банев на 6 години затвор за участие в организирана престъпна група за пране на пари. Това обаче се случи преди половин година. Брендо, който има присъди и в Румъния и Италия, е в неизвестност. Искът е за отнемане на имущество - недвижими имоти в София, дружествени дялове и суми, преминали по сметки.

От комисията допълват, че водят дело за конфискация и срещу сестрата на Добринова, Десислава Дишлиева. Тя е обвиняема за пране на пари и наказателното дело срещу нея е на първа инстанция. Искът на комисията срещу нея е за отнемане на налична сума в евро в сейф, внесени суми по кредит и недвижими имоти на майка й и дъщеря й и е на обща стойност 6 762 986.02 лв. Първото заседание по делото за конфискация е насрочено за май 2019 г.

Дишлиева беше оправдана заедно със сестра си Моника Добринова за участие в организираната престъпна група, за което Евелин Банев получи ефективно 6 години затвор. Процесът, по който е подсъдима сама, е в съда от 2014 г., но е още доникъде. Справка на "Сега" в електронното деловодство на Софийския градски съд показва, че през септември т.г. процесът е тръгнал отначало, тъй като е починал съдебен заседател. В наказателните дела важи принципът на неизменност на състава - който започне делото, трябва да го довърши.

Пак от електронната система се вижда, че през септември 2014 г. съдът е наредил на Дишлиева да бъдат върнати "веществени доказателства - сумата от 3 083 800 евро". За същите пари сега претендират от комисията.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?