facebook
twitter

Горещи новини

Турция предупреди за провокативни атаки заради търсенето на газ край Кипър

1805
архив

Турция очаква да не се сблъска с провокативни действия и безотговорни изявления за Егейско море и Източното Средиземноморие. Това е заявил в събота турският министър на отбраната Хулуси Акар, предаде агенция Фокус, като цитира Анадолската агенция.

"Нашето искрено очакване е, че провокативни актове и безотговорни изявления, които не помагат за разрешаване на проблеми в Егейско и Източно Средиземноморие, не са позволени", казва той по време на събитие като част от най-голямото военно учение на Турция - „Морски вълк“  2019.

„Нашето желание и очакване са, че ще бъдат уважавани правата и интересите на Турция, която има най-дългата крайбрежна ивица в Източното Средиземноморие, и на Турската република Северен Кипър. Очакваме от всички страни да зачитат тези теми. Това е най-естественото ни право. Турция, във всеки случай, изразява мнението, че се застъпва за разрешаването на проблемите в Егейско море, Източното Средиземноморие и Кипър в рамките на добросъседските отношения и международното право и полага усилия в тази посока", добавя Акар.

Турция последователно оспорва едностранните проучвания за нефт и природен газ на кипърската гръцка администрация в Източното Средиземноморие, като твърди, че кипърските турци също имат право на ресурсите в района.

Турският кораб за сеизмологични проучвания "Барбароса" е в Източното Средиземноморие, а сондажният кораб "Фатих" продължава да търси петрол и природен газ западно от Кипър. И двата кораба са съпроводени от военни плавателни съдове, припомня БНР.

Кипър подаде оплакване в ООН за дейностите на Турция в зоната и преди няколко дни заяви, че ще активизира сондажите си за газ.

Властите в Атина също предупреждават за нарушения на изключителната икономическа зона на Кипър и за нарушения на въздушното пространство от турските военновъздушни сили.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Гърция обяви, че е готова и на военни действия срещу Турция

05.06.2020

2211 16
Турция подновява полетите до България на 10-и юни

04.06.2020

159 1
Хиляди изселници прииждат в Кърджали въпреки коронавируса

04.06.2020

ДИЯН ИВАНОВ

4940 14

Коментари

Enevv

Хем качар, хем давул чалар...

  Гърците вече така го спазариха, та чак Негово Светейшество  Кирил   изпищя от Москва ! - Това имане,  дето щели да го търсят анадолските  " Морски вълци" !

 

 Хем бяга , хем тъпан бие...да не разберат из Имам хатипите как гордо се носят към кьорсокак... 

Те затова и кемалистите са като бесни - знаят че 1925 прехваленият им Мустафа Кемал с подвита опашка е зарязал Мосул и Киркук , а ингилизите щедро са го накитили се славата на " цивилизатор" , доизклал последните християни в Анатолия...

 И са наясно , че в Морето могат да получат нещо само ако се спазарят с Демокрадите ! А Ердо раздава словесни ритници като бодлива крава... за радост на гърците, които търпеливо ще потраят ! И му се подиграват , че  сам не може да добие нищо - не около Кипър , ами и досами Анталия ! 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×