Медия без
политическа реклама

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за бежанците

14 Ноем. 2019

Европа трябва да плаща по-висока цена за задържането на сирийските бежанци, защото в момента Турция плаща почти всичко. Това заяви американският президент Доналд Тръмп по време на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Ердоган във Вашингтон, цитиран от БНР.

"Аз съм голям фен на президента Ердоган, и зная, че е сложно, но прекратяването на огъня в Сирия се поддържа", каза Тръмп. Американският президент определи като „голямо предизвикателство за САЩ“ факта, че Турция е закупила руски ракетни комплекси С-400.

Ердоган отговори, че Турция може да закупи и американски ракети "Пейтриът" при добро предложение. Турският лидер коментира: "На едно мнение сме относно развиването на турско-американските отношения върху здрава основа и задълбочаване на нашето сътрудничество. Решени сме да отворим по подходящ начин нова страница в нашето трайно съюзничество." 

Като хвърлящо дълбока сянка върху отношенията между Анкара и Вашингтон, определи Ердоган решението на американския Конгрес за признаване на арменския геноцид. Турският президент подчерта също, че е повдигнал пред Тръмп въпроса за екстрадицията на проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара държи отговорен за опита за преврат срещу Ердоган през 2016 година, но добави че политически въпроси не трябва да пречат на търговските отношения. 

Още по темата