Quantcast

Медия без
политическа реклама

Третата доза ваксина става задължителна за пътуване в ЕС

Действието на сегашните сертификати се удължава на 9 месеца, а след бустерна доза няма да имат срок

25 Ноем. 2021Обновена
ЕПА/БГНЕС
Новото нормално - системата 2G, на коледен базар пред Кьолнската катедрала.

Европейската комисия огласи днес нов регламент за пътуване между държавите в ЕС, според който третата доза ваксина скоро ще стане задължителна, за да важат зелените сертификати. За целта се удължава от 6 на 9 месеца срокът на досегашните сертификати, за да се даде възможност на държавите да осигурят през следващите три месеца бустерна доза на вече ваксинираните. След поставянето ѝ новият сертификат няма да има срок, но Брюксел си запази правото да го въведе, щом се получат научни данни, че ефективността на ваксината спада и след третата доза.

Гражданите без ваксинация ще трябва да си правят тест непосредствено преди отпътуването и след пристигането, като ще бъдат поставяни под карантина независимо от резултата, ако идват от държави в тъмночервената зона. Досега в ЕС са издадени над 650 млн. сертификата.

В седмиците преди Коледа Европа е в сблъсък с нова пандемична вълна и опитите на всяка страна да ограничат разпространението на заразата построиха цяла Вавилонска кула от мерки, които се различават не само от страна на страна, но и по границата, и във вътрешността на голяма част от държавите. На практика, в момента на много места действат три различни режима от изисквания, като в следващите дни се очаква повсеместно затягане на ограниченията. Мерките са различни, но посоката е една - затягане на обръча около неваксинираните и включване на бустерната доза в сертификатите. 

По чуждите граници

За пътуване до повечето страни в Европа все още е достатъчен зелен сертификат за завършен курс за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. В следващите дни обаче това може да се промени, тъй като нови и нови държави въвеждат по-строги ограничения. И към момента пък някои страни имат допълнителни изисквания за пристигащи от България.

Франция от един месец е поставила страната ни под наблюдение и изисква от тези, които не са ваксинирани или преболедували, да разполагат с тест, направен до 24 часа преди отпътуването, а не както е обичайно - до 72 или 48 ч. по-рано. От 15 декември страната въвежда и допълнително условие за ваксинираните с "Янсен" хора на 65 и повече години - те трябва да имат бустерна доза, за да получат валиден ковид сертификат.

От един месец България е рисков регион и за Германия, която изисква карантина от хората без ваксинация/преболедуване (с право на отмяна).

Австрия блокира туристическите пътувания поне до 13 декември, тъй като е в пълен локдаун. Италия, Испания и Португалия за момента приемат с обичайните три варианта - преболедуване, ваксинация или отрицателен тест. В Италия обаче предстои списъкът от държави да се преразгледа на 15 декември.

Съвсем различна система има Великобритания, която изисква дори ваксинираните да имат резервиран тест при частна фирма, който трябва да бъде направен до края на втория ден от пристигането. За хора без завършен курс на ваксинация тестовете са три - един в рамките на 72 часа преди пристигането и още два PCR теста на втория и на осмия ден след пристигането.

 

Вътрешни правила

Вторият пакет от мерки, с които трябва да се съобразят пътуващите, е с вътрешните правила за ограничаване на заразата. Тук са и най-големите разлики, като в следващите няколко дни се очакват промени на много места. Все повече държави вървят към въвеждане на системата 2G - зелен сертификат само за ваксинирани и преболедували, без да се брои възможността за социален живот с отрицателен тест. Към момента официално европейският цифров сертификат за пътуване все още няма повсеместен краен срок на валидност, но все повече държави обсъждат да въведат такъв.

Най-тежките мерки в момента са в Австрия, където не работят ресторанти, музеи и пр., хората могат да излизат само по належащи нужди - на работа, за храна и спорт, а коледните базари са отменени. Частичен локдаун има в Нидерландия, където баровете и ресторантите работят само до 20:00 часа, като в петък се очаква да бъдат обявени допълнителни мерки. Снощи Словакия също обяви, че ще въведе локдаун.

В Германия ситуацията е изключително сложна и човек трябва внимателно да провери дали няма да се окаже в невъзможност да прави каквото и да било навън, ако не е ваксиниран/преболедувал. В страната всеки момент може да бъде въведен локдаун, но засега мерките зависят от ситуацията и провинцията. В Саксония например всички културни и развлекателни места са затворени, а в редица провинции за неваксинираните/непреболедували има забрана да излизат след 21,00 или 22,00 часа до сутринта.

Във Франция към момента важи системата, въведена през лятото - ковид сертификат се изисква за всички обществени места, но днес здравният министър Оливие Веран обяви допълнителни мерки. В страната от 15 декември ваксинираните хора на 65 и повече години ще изгубят сертификатите си, ако нямат бустерна доза 5 месеца след последната си доза ваксина. В момента валидността е 6 месеца. В средата на януари ще влезе в сила изискването за бустерна доза и на останалите пълнолетни граждани.  От края на септември сертификатите вече са необходими и на децата над 12-годишна възраст. Това означава, че за едно ваксинирано семейство с неваксинирани деца в тинейджърска възраст посещението в страната може да се окаже скъпо удоволствие, тъй като за всеки музей и атракция, например "Дисниленд", ще трябва да се правят тестове. Обсъжда се от началото на 2022 г. да бъде въведена имунизация с ваксината на "Пфайзер" и на децата от 5 до 11 години.

В Италия също все още важи известната система с ковид сертификатите, т.е. неваксиниран/непреболедувал човек може да се движи свободно в затворени обществени места срещу отрицателен тест. Правителството обаче обяви снощи, че от 6 декември въвежда супер сертификат - само за ваксинирани и преболедували, т.е. аналог на системата 2G. При това положение отрицателен тест ще се признава само за ходене на работа, а неваксинираните няма да имат право да посещават кино, ресторанти на закрито и спортни събития.

Обръчът около хората, които разчитат само на отрицателен тест за сертификат, се затяга и в други държави. В Чехия социален живот могат да водят само хора с ваксинация/преболедуване. В Гърция също част от обществените места вече не са достъпни срещу отрицателен тест.

 

На връщане в България

Много пътуващи българи пропускат изискванията на родината си, смятайки, че те важат само за чужденците. Всъщност мерките, които България прилага за влизащи в страната, не са леко препятствие и за нас. От 23 ноември почти цяла Европа е в червената зона според заповед на здравния министър. В списъка наред с много страни от други континенти са и 25 държави около нас и в ЕС/ЕИП. Това означава, че ако пътувате до някоя от тези държави, на връщане ви трябва PCR тест дори да сте ваксинирани/преболедували и с валиден зелен сертификат. Можете да се качите на самолета и без PCR тест, но това означава тук да се подложите на 10-дневна карантина, която само в някои случаи може да бъде отменена.

Възможностите за освобождаване от карантина са няколко и са описани подробно в заповед на здравния министър. Те зависят от това дали става дума за български граждани или за чужди и дали пътуващият има поне един от документите, признавани по границите. Чужденците, които нямат ковид сертификат за ваксиниране/преболедуване, но имат PCR тест, например подлежат на задължителна карантина без право на отмяна. Само българите и постоянно пребиваващите у нас пък могат да влязат без никакъв документ/тест и да се подложат на карантина, която също не може да бъде отменена. Само за българи е и правилото да влязат само с един от необходимите документи - сертификат или PCR-тест например, и да се подложат на карантина с право на отмяна.

Децата от навършването на 12 до 18 години, които пристигат на територията на страната от държава, попадаща в червена зона се допускат при представяне на отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. В случай, че не представят такъв документ се поставят под карантина за срок от 10 дни, която може да бъде отменена с PCR тест.

 

Червена зона

Бангладеш, Мианмар, Бутан, Шри Ланка, Малдиви, Южна Африка, Ботсуана, Танзания, Сейшели, Намибия, Замбия, Оман, Туркменистан, Таджикистан, Афганистан, Киргизка република, Монголия, Южна Корея, Чили, Уругвай, Бразилия, Парагвай, Боливия, Суринам, Панама, Коста Рика, Гватемала, Белиз, Ел Салвадор, Куба, Доминиканска Република, Фиджи, Света Лусия, Сейнт Китс и Нейвис, Гренада, Барбадос, Сингапур, Бруней, Великобритания, Грузия, Армения, Черна гора, Сърбия, Литва, Латвия, Естония, Румъния, Словения, Хърватия, Словакия, Украйна, Австрия, Нидерландия, Ирландия, Чехия, Белгия, Унгария, Дания, Исландия, Гърция, Германия, Лихтенщайн, Андора, Полша и Швейцария