facebook
twitter

Горещи новини

"Телетол" сезира Брюксел за "съмнения за корупция" на пътни шефове

1492
Телетол

--

Фирмата "Телетол" съобщи, че е сезирала Европейската Комисия за нарушаване на европейското право и че е подала сигнал до българската прокуратурата "с конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на АПИ и МРРБ". Компанията бе регистрирана като национален доставчик и партньор на Националното тол управление в събирането на пътни такси, но се оплака, че не й дават достъп до самата тол система с обяснението, че няма оперативна съвместимост.

Сега "Телетол" информира, че настоява прокуратурата да започне разследване срещу председателя на УС на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното тол управление Олег Асенов за "действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и нарушават правата и законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки". В сигнала се изтъква, че до момента има само един реално действащ национален доставчик - Интелигентни Трафик Системи ЕАД, т.е. има монопол. Така се създават предпоставки за безконтролно изтичане на стотици милиони левове от винетките и в бъдеще от тол таксите към една частна фирма”, обяснява Мартин Димитров от "Телетол".

 

От компанията твърдят, че изобщо не са допуснати да тестват своята система за продажба на е-винетки за съвместимост и че не им е бил предоставен “ключ” за достъп до тол системата. Според  "Телетол" дори самата АПИ, която е възложител на изработването на тол системата и би трябвало да е неин собственик, няма достъп. 

“Сезираме прокуратурата, след като ни бе оказан административен натиск в продължение на 6 месеца, целящ да се откажем да бъдем доставчик на електронни винетки и да не ги разпространяваме чрез изработеното от нас мобилно приложение. Дързостта на държавни служители да препятстват дейност, която подлежи единствено на регистрационен режим, е в пълен разрез с принципите на свободния пазар и е груба демонстрация на административен произвол. Това е липса на елементарен морал в институциите и използване на методи като сплашване и принуда, за да се подчинят бизнеси и реално да се ограничат правата на гражданите”, твърди Мартин Димитров от "Телетол".

 

Фирмата приканва МРРБ да уважи искането на транспортния сектор и да предостави карта на изградените пътни рамки/портали, която би трябвало  да е публично достъпна като задължение за изпълнителя на обществената поръчка за проектиране и създаване на националната тол система. 

 

 

Ключови думи:

тол система, Телетол, жалба
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

700 жалби срещу маските блокираха съда

16.04.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

2559 1
Еколози сезираха Еврокомисията заради ТЕЦ „Марица-изток 2“

12.03.2020

2868 30
Тол системата тръгна и засечките започнаха

02.03.2020

Обновена

5611 30

Коментари

Forza NATO

Едните измислени връзкари се оплакват, че им пресъхнали връзките в полза на другите измислени връзкари, нали това е поплакът в случая?

 

Няма лошо, нека плачат - белки някой разрови, та да се насладим на аромата...

Magi

Тия от "Телетол" защо са изненадани? Правилно са писали до институциите и Брюксел, сега ще следим кой ще отговори и дали ще отговори изобщо.

дъртреалист

Дързостта на държавни служители да препятстват дейност, която подлежи единствено на регистрационен режим, е в пълен разрез с принципите на свободния пазар и е груба демонстрация на административен произвол. 

Това казва всичко.

дъртреалист

Хубави и можещи млади хора...

Опитват да ги наведат...

Главният фатмак на републиката, с любимата песен "Старото се уволнява за последен път"- не може да не действа и подчини всички млади...

Вместо да ги носи на ръце...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×