Медия без
политическа реклама

СЗО: Случващото се в България е истинска трагедия

Човек с Омикрон може да зарази 100 души едновременно

13 Яну. 2022Обновена
Скендер Сила
БГНЕС
Скендер Сила

Високата смъртност в България през изминалата година, свързана с пандемията от COVID-19, накара представителят на Световната здравна организация (СЗО) в страната - Скендер Сила, да заяви: "Това, което се случва в България в момента, е истинска трагедия".

"Във втората година на пандемията, през 2021 година са загубени повече от 23 000 човешки живота. Това е тройно повече от първата година на пандемията. България е на второ място по смъртни случаи, за съжаление толкова много животи са загубени поради липсата на доверие и комуникация. Не трябваше да позволите това да се случи, защото вече имаше висококачествени ваксини, които бяха доставени в България", допълни д-р Сила пред БНТ.

В ефира на държавната телевизия той призова българите да си поставят още по-масово ваксини: "Призовавам всички българи да се ваксинират, да използват тази възможност. Установихме, че около 12% от българското население е категорично против ваксините. Останалите са по-скоро колебаещи се, така че ние трябва да им предоставим необходимата информация". Той обясни, че бустерната доза предоставя повече от 80% намаляване на риска от хоспитализация при заразяване.

Представителят на СЗО обясни също, че в момента се работи по ново поколение ваксини. "Производители вече работят по новите ваксини, след няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини. Експертите от СЗО препоръчват да се работи по ново поколение ваксини в три направления - моновалентна срещу Омикрон, поливалентна, съставена от няколко елемента и дългосрочно да се работи върху т.нар. панкоронавирусна ваксина, която ще обхваща различни щамове от различни групи коронавируси", допълни д-р Скендер Сила.

1 заразява 100

Човек с "Омикрон" може да зарази над 100 души едновременно, ако киха или кашля. Това мнение изрази известният руски имунолог Владимир Болибок, цитиран от БГНЕС.

„Говоренето, дори обикновеното дишане и прозяването са достатъчни, за да се освободи аерозол, съдържащ частици слюнка, слуз, в която ще има достатъчно вирус, за да зарази други поне 100 души наведнъж“, - каза той.

Според експерта Омикрон превъзхожда морбили по заразност. "Морбили се смяташе за най-заразната болест, но Омикрон надмина дори нея в това отношение", смята експертът.

Омикрон бе регистриран официално на 26 ноември миналата година. До момента е идентифициран в повече от 100 страни. 

Ваксинационен пропуск

Френският Сенат (горната камара на парламента) одобри на първо четене законопроекта за въвеждане на ваксинационен сертификат. В разпространеното от пресслужбата на Сената съобщение се казва, че в подкрепа на законопроекта за засилване на мерките за борба с кризата са гласували 249 сенатори, а 63 са били против.

На 6 януари законопроектът бе подкрепен от Националното събрание на Франция (долната камара на парламента). За влизане в сила на закона той следва да бъде подписан от президента.

Ваксинационният паспорт ще бъде задължителен за посещения на музеи, кафенета, театри, ресторанти и при пътуване на дълги разстояние. За разлика от сега действащия здравен сертификат, ваксинационният ще се издава само на базата на завършен пълен курс на ваксинация (две основни ваксини, разрешени в ЕС и бустерна доза). Документи за преболедуван ковид-19 няма да се зачитат, както и отрицателните резултати от тест за коронавирус.

На 11 януари в страната бе регистриран нов рекорд по брой заразени с повече от 360 000 нови случая. Пълен курс на ваксинация са преминали около 52 млн. души (от 67 млн. население), а бустерна доза е поставена на повече от 28,8 млн. граждани.

Последвайте ни и в google news бутон