Quantcast
СЗО подкани Европа да побърза с ваксинирането | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

СЗО подкани Европа да побърза с ваксинирането

"Johnson & Johnson" унищожи около 15 млн. дози от ваксината си срещу COVID-19 заради производствена грешка
Обновена
3 119
 ЕПА/БГНЕС
Трафик надписи по магистралата край Бризбейн предупреждава пътуващите да бъдат внимателни и да се пазят по Великден. От днес локдаунът в провинция Куинсленд е вдигнат именно заради предстоящите празници.

СЗО, в лицето на директора на европейския клон Ханс Клюге, разкритикува днес "неприемливо бавното темпо на ваксиниране" на Стария континент.

"Бавното темпо на ваксиниране удължава пандемията - каза Клюге, като посочи, че новите случаи на заразявания с коронавирус в Европа бележат голям  ръст през последните пет седмици. - Ваксините са нашият най-добър път за излизане от пандемията. Те не само, че действат, но също са много ефикасни, за да ограничават инфекциите. Въпреки това осигуряването на тези ваксини е неприемливо бавно. Нека да е ясно: ние трябва да ускорим процеса, като засилим производството, като намалим препятствията пред поставянето на ваксините и като използваме и най-малката доза, която имаме в запас".

В зона "Европа" на СЗО, в която са повече от 50 страни, сред които Русия и няколко държави от Централна Азия, броят на новите смъртни случаи надмина 24 000 миналата седмица. Новите случаи на седмична база пък достигнаха 1,6 милиона, след като бяха паднали под 1 млн. преди 5 седмици, отчете още СЗО-Европа.

Същевременно стана ясно, че вече над от половината граждани на Германия (57%) изразяват готовност да бъдат ваксинирани с руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", ако тя бъде одобрена за употреба в ЕС, показва допитване, изготвено за RTL. В началото на февруари около 45% са били готови да се доверят на руския препарат. 44% от запитаните пък не искат да бъдат ваксинири с "АстраЗенека", заради съмненията около страничните ефекти.

Вчера в конферентен разговор президентите на Русия Владимир Путин и на Франция - Еманюел Макрон, обсъдиха заедно с канцлера на Германия Ангела Меркел възможността за регистрация на "Спутник V" в ЕС и евентуално съвместно производство.

Заради сложната епидемична ситуация, Франция обяви нови, по-строги мерки, които влизат в сила от 3 април и ще важат до 2 май. В по-голямата част от страната се въвежда вечерен час и гражданите трябва да са по домовете си от 19:00 ч. нататък. Присъствените занимания в училищата, колежите и университетите се прекратяват и преминават в дистанционен режим. За месец затварят магазините, които не продават стоки от първа необходимост. На територията на цяла Франция се въвежда ограничение на правото на придвижване на гражданите на повече от 10 км от местоживеенето им, което се доказва с удостоверение за адресна регистрация. Придвижване над 10 км се допуска само по изключение за лични и професионални причини, които ще се доказват с документи. Сред изключенията ще бъдат включени и българските граждани, които на 4 април ще пътуват до най-близките им избирателни секции, за да гласуват за парламентарните избори у нас.

Мерките бяха затегнати и в Словения. До 11 април е забранено пътуването извън отделните региони на страната, с изключение на Великден, когато ще бъде разрешено събирането на до шест души от две домакинства, включително децата. По-голямата част от държавната администрация, както и служителите в частния сектор ще работят от домовете си. Носенето на маски на открито отново става задължително. В страната ще може да се влиза само след представяне на отрицателен PCR тест.

В САЩ пък COVID-19 измести самоубийствата като една от десетте причини за смъртността в страната за изминалата година и дори е на трета позиция. Според данните, смъртността в Щатите се е увеличила с 15,9% от 2019 до 2020 г. При 3,36 млн. починали, коронавирусът е бил основна причина или една от причините за смъртта за близо 378 000 души (11,3%). Водещи отново остават сърдечните заболявания (690 882 починали), следвани от онкологичните (598 932 починали).

Компанията "Johnson & Johnson" пък е била принудена да унищожи около 15 млн. дози от своята еднодозова ваксина заради неправилно дозиране на съставките при производството. "Качеството и безопасността продължават да бъдат нашият основен приоритет", съобщиха от компанията.

В Италия властите обявиха, че ваксинирането на здравните работници е задължително. Решението е насочено в защита на уязвимите групи пациенти и като мярка срещу увеличаващите се антиваксърски настроения в страната.

Още

Експерт: Свят ще ни се завие от вълната през септември

01.08.2021

Обновена

8154
Само 2 области у нас останаха без коронавирус

31.07.2021

3194
Най-известните гръцки острови се върнаха в червената зона

30.07.2021

Обновена

5264