Медия без
политическа реклама

Случай с починал пациент освети кризата в болниците

В една нощ в София не се намира нито едно място за гръдна хирургия

30 Ноем. 2021
БГНЕС

Поредният случай с пациент, който умира без да намери място в болница, разкри критичното състояние на здравеопазването ни в този момент. 62-годишен мъж с двойна пневмония от Елин Пелин не дочака лечение и почина, след като линейка го разхожда из цяла София в опит да намери болница, която да го приеме. След като никъде не се намира свободно легло, човекът е върнат у дома си в тежко състояние, където започва остър конфликт между медици и близки с намеса на полиция. Семейството разказа своята версия в социалните мрежи и медиите, а днес своята гледна точка представи и столичната Спешна помощ. Министерството на здравеопазването мълчи, тъй като по случая е започнала проверка.

Ходенето по мъките за семейството на Илона Александрова започва в началото на септември, когато съпругът й се оказва с двойна бронхопневмония, но отрицателен тест за COVID-19. Заради отрицателния тест, столичните болници съветват близките да го лекуват у дома въпреки тежкото състояние на човека. След няколко безуспешни опита той все пак да бъде хоспитализиран, най-накрая се намира място в Пета градска болница. След 26 дни болнично лечение в три отделения на болницата, мъжът отново е върнат вкъщи. Според съпругата лекарите обяснили, че няма клинична пътека, по която да го оставят на лечение.

В следващите дни лечението на пациента остава в ръцете на съпругата - тя поставя инжекции при дихателна недостатъчност, справя се и с кислородния концентратор, който трябва да помага на болния да диша. През ноември Спешна помощ е викана шест пъти за този пациент, съобщиха от столичния център днес. На 7 и на 11 ноември оплакванията са били гастритни, пациентът отказва хоспитализация, включително и на 11 ноември, защото му предстои преглед при специалист.

Пневмонията отново идва на дневен ред на 18 срещу 19 ноември. Екипът от филиала в Елин Пелин се отзовава. Пациентът отново отказва да бъде хоспитализиран, но въпреки това лекарят го убеждава да постъпи в болница. Така пациентът е настанен в Александровска болница, обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска. Часове по-късно от болницата звънят на Спешна помощ, че пациентът не може да остане при тях, тъй като е за отделение "Гръдна хирургия", а болницата не разполага с такова.

Започва издирване на свободни легла в "Гръдна хирургия" в цяла София. Никъде обаче няма място. Накрая се отзовават от "Софиямед". Докато обаче линейката пътува натам с пациента, от частната болница се обаждат, че имат позитивен случай в отделението и не могат да го приемат. Единственият вариант за линейката остава да върне мъжа отново у дома.

Докато линейката се насочва към Елин Пелин диспечерите установяват, че към града от София се прибира празна линейка, оставила пациент за лечение. Така някъде по пътя двете линейки се срещат, за да си прехвърлят пациента и да се спести един курс в и без друго кошмарните дежурства на екипите. Медицинското лице Диди Кацарова, поела мъжа оттук нататък, твърди, че прехвърлянето е станало без да се застрашава състоянието на пациента, като във всеки момент той е имал достъп до кислород. Десет минути по-късно линейката от Елин Пелин пристига на адреса на мъжа. Според Спешна помощ съпругата му е била предупредена, че ако не се намери място в софийска болница, той ще бъде върнат у дома. Оттук нататък разказите на близките и на спешния екип се разминават.

Илона Александрова разказва, че е била в шок, че връщат съпруга й в такова тежко състояние. "Когато попитах защо ми го връщат така, получих само мълчанието на медицинското лице в линейката, която за всеки случай се беше заключила там. Настоявах за отговори и се наложи насила да я изкарам от линейката, за да ги получа. И това… това беше най-отвратителното отношение, което бях получавала до момента. Отговорът беше, цитирам: “Никъде не го искат, аз к’во да направя?! Дайте едно одеяло и си го прибирайте!”, пише жената във "Фейсбук".

Диди Кацарова твърди, че през цялото време е била с болния, следила е показателите му и апаратурата и двамата са говорили. Според нея, съпругата посреща линейката с агресивна нагласа, като за минути пред дома се събират 15-20 души. Близките са помолени да помогнат за внимателно пренасяне на пациента, но във възникналия скандал лекарката губи от поглед мъжа. Извикан е полицай, който вика на подкрепление още колеги.

Според Кацарова тя не е била допусната до дома, а според близките - тя е отказала да влезе да го види. Няколко минути по-късно медикът все пак стига до пациента, идва и втори екип, който се включва в битката за живота му. Човекът обаче умира.

"Искам справедливост. Всичко това се случи пред очите на 12-годишно дете", казва Илона Александрова. "Не приемаме обвинението за немарливо отношение или че не сме оказали адекватна медицинска помощ", казва Катя Сунгарска. В дълъг пост на фейсбук страницата си по случая взеха отношение и от Националната федерация на работещите в спешна медицинска помощ. "Виновни има, но не са спешните медици, които са обикаляли с близкия ви и са получавали откази от препълнените болници, в които не останаха белодробни отделения и масово се превърнаха в ковидарници. Виновни има, но не са изнемогващите ми колеги в препълнените Ковид отделения. Виновни сме всички ние, които когато трябваше да се ваксинираме - разсъждавахме, когато трябваше да се спазват мерките - не го правихме, а философствахме за погазените си права да вечеряме в ресторант, да отидем на клуб, на кино, на фитнес", се казва в тяхната позиция.

Още по темата