Quantcast

Медия без
политическа реклама

Семейството на умрелия в София британски фен иска независимо разследване

Полицията в Стафордшър ще поиска включването на Интерпол, заради отказа на българските си колеги да дадат каквито и да е отговори

18 Окт. 2019Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Семейството на английския футболен фен, който умря в София преди мача България - Англия иска независимо разледване на обстоятелствата около инцидента, пише британският в."Телеграф". Починалият се казва Роб Спрей, от Хийт Хайс в Канък. Според българската полиция той е намерен в понеделник в неадекватно състояние и откаран в института "Пирогов". Там обаче започнал да буйства и бил отведен с патрулна кола към полицейското управление, а по пътя е починал.

Ето какво твърди статията на "Телеграф":

"Неговото семейство не е получило отговори относно това как е бил третиран или защо е било разрешенето да бъде отведен от болницата в София от полицията.

Спрей, 32-годишен притежател на сезонен пропуск за мачовете на "Уест Бромич Албион", който живее с майка си и баща си, е бил в група от 10 фенове, за да празнува 30-ия рожден ден на приятел. Той не е бил от редовните пътуващи за мачове на Англия навън. Семейството му е в контакт с полицията в Стафордшър, а също така и с външното министерство и депутатката от Канък Чейс - Аманда Милинг, в опит да намери отговори на това какво се е случило с г-н Спрей и кога могат да докарат тялото му обратно в Англия.

Направена е интернет страница за набиране на средства за репатриране на тялото на Спрей и в нея вече са събрани 15 000 лири, но семейството не е доволно от информацията, дадена му от българските власти.

Сестрата на Спрей - Кати Браун, заяви: "Офицерът за свръзка ни каза, че българската полиция не си говори с полицията на Стафордшър. Затова стафордшърската полиция ни каза, че ще поиска включването на Интерпол, заради отказа на българската да даде каквито и да е отговори. Свързах се с офиса на Аманда Милинг, защото искаме отговори и се нуждаем от помощ. Искаме независимо разследване на станалото. Казаха ни, че ще се обърнат към Външното министерство, но оттам досега само са поискали пътната застраховка на брат ми. Искаме да върнем тялото му. Никой не ни помага, не знаем към кого да се обърнем. Единственото, което ни е казано, че ще отнеме поне 14 дни да върнем Роб. Само че може да отнеме и повече време, ако аутопсията е неубедителна. Докладът за токсикологията пристига в петък и това е всичко, което ни е казано."

Полицията в Стафордшър излезе с изявление: "Офицерът за свръзка със семейството подкрепя роднините на мъж от Канък, който почина в София, България".

Докладът публикуван от българското МВР твърди, че Спрей е бил намерен в безпомощно състояние в центъра на София и отведен в болница. Там е извикана полиция, защото той започнал да се държи агресивно. Твърди се също така, че полицията разследва дали той е употребил наркотици.

Но сестрата на Спрей твърди, че той регулярно е бил тестван за наркотици като част от работата си на шофьор в DHL. Тя добавя, че е объркана от пропуските в информацията, дадена на семейството.

“Искаме да знаем защо публично е казано, че смъртта му е свързана с наркотици. Той е шофьор в DHL, а там ги тестват. Само предната седмица той мина такъв тест и го издържа. Той не взимаше наркотици, не би могъл да си го позволи, заради внезапните тестове в работата му. Обичаше работата си и не вярваме, че е използвал наркотици. Един от приятелите му ни каза, че мястото, където са били настанени и мястото, на което е намерен брат ми са на 18 км едно от друго. Но брат ми тук дори не ходи до местния магазин тук, така че не знам как е успял да стигне толкова далече. Казаха ни, че е излязъл в 8:50 за цигари, а е намерен в 9:58 на 18 км. Докладът твърди, че е намерен в безсъзнание на земята. Казано ни бе, че е бил с рана на главата, а също така и в опиянение. Оттук не знаем нищо. Не знаем дали е бил лекуван или му е дадено нещо. Само чухме, че е бил отведен и след това изведнъж станал агресивен. Сякаш го виждам как се събужда и мисли "Къде, по дяволите, съм?" Той е 191 см висок и не знам дали са сметнали, че е заплаха, но е странно да твърдят такова нещо. Той беше нежен гигант. После, по някаква причина, те викат полиция и полициято го отвежда от болницата в участъка. Той умира по пътя. Ако не е бил добре защо са позволили на полицията да го вземе?"

Г-жа Браун, която е на 40 г., твърди още: "Той беше нежен гигант, беше най-любезното момче, което можете да срещнете. Беше обичан от всички. Отидохме във вторник вечерта в пъба, в който ходеше Роб в Хийт Хайс. Вече се беше разчуло за смъртат му и обикновено празната по това време на седмицата кръчма бе изпълнена с 300 души. Това показа колко много хората го обичаха".

Изявление на Външно министерство гласи: "Подкрепяме семейството на британския гражданин, който почина след инцидент в София и нашият екип е във връзка с британските и българските власти".

Още по темата