Quantcast

Медия без
политическа реклама

СДВР още мълчи за полицейското насилие над протестиращи

Полицията изчисли, че голяма част от гражданите на протеста не са платени

14 Юли 2020Обновена
СДВР: Протестирайте мирно и не се поддавайте на провокации

СДВР: Протестирайте мирно и не се поддавайте на провокации

Posted by Novini.bg on Tuesday, July 14, 2020

Столична дирекция на вътрешните работи за пореден път призова по време на брифинг протестиращите граждани да не се поддават на провокации. От вътрешното ведомство изчислиха, че по-голямата част от хората, които искат оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са на площада по собствено убеждение. Имало обаче малка група от хора, които били платени.

От полицията отново не коментираха случаите на полицейско насилие. Във вчерашния ден стотици граждани се събраха пред МВР, за да поискат оставката на вътрешния министър Младен Маринов. 

През последните дни действията на полицията скандализираха обществото. След протеста в петък вечерта се появиха записи на брутално полицейско насилие над протестиращи младежи в безпомощно състояние.На тях ясно се вижда как група служители на МВР ритат, влачат за косата и удрят беззащитни хора на земята, хвърлят един пребит човек върху друг, а други протестиращи се оплакаха, че са бити в полицейския автобус и са удряни без причина. Въпреки това МВР все още не е дало ясен отговор кои са провинилите се полицаи и ще бъдат ли наказани.

Всеки опит да се изтръгне коментар и позиция на вътрешното министерство се парира от главния секретар Ивайло Иванов с реплики като "А мен пита ли ме някой как се чувствам?" и "Полицаите също имат майки". Докато няколко мъже са настанени в "Пирогов" с тежки травми, шефът на СДВР Георги Хаджийски обяви, че все още се извършва вътрешна проверка по случая и не е ясно дали има пребити хора. От пресцентъра на МВР пък отговориха за "Сега", че "по-скоро няма" да се публикуват записите от охранителните камери зад колоните на Министерския съвет, въпреки обществения интерес.

Прокуратурата не е съобщила да е образувана проверка по сигналите за полицейско насилие. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви пред "Сега", че няма информация за подобно разследване и че не е запозната с подобни случаи. Тя каза, че не е виждала записи, в които полицаи удрят повалени на земята граждани пред Министерския съвет.

Ключови думи:

СДВР, МВР, брифинг

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?