Quantcast
САЩ събират 37 000 войници в Европа за най-големите маневри от 25 г. | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

САЩ събират 37 000 войници в Европа за най-големите маневри от 25 г.

Щатите ще изпробват способността си да прехвърлят военните през Атлантика до Белгия и Нидерландия, а след това да ги придвижи бързо през Германия до Полша и по източния фланг на НАТО
1773

САЩ ще изпратят 20 хиляди войници в Европа следващия април и май за най-големите военни маневри на европейска територия от Студената война, които трябва да подчертаят ангажираността на Вашингтон с Алианса, съобщава Ройтерс, цитирана от Фокус. Агенциите се позовават на високопоставен командир от Алианса.

Няколко дни след срещата на върха на НАТО в Лондон, на която президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди европейските съюзници с ниски разходи за отбрана, американският командир Барре Сегин заяви, че маневрите, които ще се състоят основно в Германия, ще бъдат най-големите по рода си от 25 години.

„Това наистина демонстрира трансатлантическото единство и ангажираността на САЩ с НАТО“, увери командирът, който отговаря за операциите от централата на Алианса в Белгия.

В стремежа си да разубеди Русия от действия в духа на анексирането на Крим през 2014 г., армията на САЩ ще изпробва способността си да прехвърли военните през Атлантика до Белгия и Нидерландия, а след това да ги придвижи бързо през Германия до Полша и по източния фланг на НАТО.

Войниците ще се присъединят към американския персонал, разположен на целия континент, както и към военни от 18 страни-членки на Алаисна, за да съберат около 37 000 войници, преди да се върнат в Съединените щати, наподобявайки на „Завръщането на силите в Германия“ или маневрите REFORGER от 80-те години. „Не сме демонстрирали тази способност за бързо изпращане на подкрепления от 25 години“, отбеляза Сегин, като заяви, че си спомня маневрите REFORGER от времената, когато е бил ученик в Германия.

НАТО вече изпрати батальони в Прибалтика и Полша, за да възпира потенциалните руски набези, но сега има за цел да може да поддържа всякакви военни операции. Европейските правителства също харчат повече за подготовка на войските.

Русия е категорична, че няма намерение да атакува НАТО и обвинява Алианса, че дестабилизира Европа.

В момент, когато френският президент Еманюел Макрон постави под въпрос ангажираността на НАТО заради непрестанните критики на Тръмп към съюзниците, американският президент също обърка европейците като засилва военното присъствие на Америка на Стария континент.

Ключови думи:

НАТО, учение, САЩ, Германия

Още

Русия: САЩ прехвърлят сили в Украйна и със самолети

14.04.2021

Обновена

5339
ЕС спира да купува ваксини от Астра Зенека и Янсен

14.04.2021

Обновена

5195
САЩ може да засилят военното си присъствие в България

14.04.2021

4206