Медия без
политическа реклама

Сашо Диков: БНТ е тотален аутсайдер на зрителския и рекламния пазар

Ще направя БНТ2 да работи по модела на CNN и ще подам оставка, ако новата схема не е факт след 3 месеца, обеща бившият кадър на телевизията

04 Юли 2019
Илияна Кирилова

БНТ се намира в дълбока финансова, професионална и журналистическа криза, от която може да излезе само с коренни промени, край на слугинажа спрямо политиците, задаване на честните и неудобни въпроси, затваряне на кранчетата за източване, финансова дисциплина и препрограмиране с качествени и гледаеми предавания. Това заяви кандидатът за генерален директор Сашо Диков във втория ден от конкурса в Съвета за електронни медии. "Не може в пика на "Апартаментгейт" предаването "Референдум" да се занимава с Турция и с проблемите на Европа - това е бягство от най-важните проблеми в държавата, заяви Диков.

В момента националната телевизия е тотален аутсайдер на зрителския и рекламния пазар, посочи още той. Той цитира пийпълметрични данни, според които БНТ1 е 5 пъти по-малко гледана от Би Ти Ви и Нова телевизия, а останалите й канали – БНТ2, БНТ3 и БНТ4, „въобще ги няма на зрителската карта“. „Постъпленията от реклама дават още по-вярна картина за състоянието на телевизията, каза още той. Тя не успява да запълни дори 5-те минути, които законът й позволява да продава в праймтайма от 19 до 22 ч. През април уплътняването в този пояс е 46 на сто, а общо за денонощието е 56 на сто“, съобщи още бившият журналист в БНТ.

Ако бъда избран за директор на телевизията, БНТ2 ще се промени в канал за информация и публицистика, обеща Диков. Целта е зрителите да си създадат навик да включват на БНТ2, когато в държавата и по света се случи нещо важно и извънредно. Ще се залага на много повече преки включвания, на прекъсвания на програмата. В сряда, четвъртък и петък ще бъде създадено предаване „Властта днес“, което ще се излъчва от Народното събрание, Министерския съвет и т.н. Пред СЕМ той каза още, че ще подаде оставка и ще напусне, ако три месеца след встъпването си в длъжност новата програмна схема на БНТ2 не заработи.

По БНТ1 ще бъде създаден вечерен публицистичен пояс, който ще започва след централната „По света и у нас“ в 20 ч. „Така ще избием зъбите на сутрешните блокове на Би Ти Ви и Нова телевизия, защото и там в момента БНТ е загубила битката“, коментира Диков. Предаването „Още от деня“ ще запази мястото си, но ще смени тематиката и ще се занимава повече с културни теми, каза още той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

БНТ, СЕМ, Сашо Диков, конкурс

Още по темата