facebook
twitter

Горещи новини

Русенски журналисти: Абсурд е да се говори за поръчково убийство

Случаят със зверското убийство на 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова влезе и в световните медии като терор над журналисти.

В неделната сутрин Русе научи за бруталното убийство на Виктория Маринова - красиво лице от телевизионния екран, което в неделните дни досега радваше зрителите си с разкази за интересни личности, доби идеи, прояви на състрадателност и грижа за по-слабите. Това обаче вече е в миналото, тъй като трупът на младата жена е открит в ранния следобед на съботния ден захвърлен в храстите край Дунава със следи от зверско насилие. Никой не заслужава подобна смърт, нито едно дете не е заслужило да остане без майка едва на 7, но и нито една професия не е по-защитена от друга. Реакцията на обществото обаче измести фокуса от насилието върху жертвата към професионалната й реализация.

Всъщност в неделните дни Вики водеше своето предаване "Подиум", а извън работата си организираше благотворителни акции за подпомагане на социално слаби деца. Защото тя наистина беше чувствителен човек. За разследвания и разкрития нито тя е имала претенции, нито телевизията я е ангажирала. Стана така обаче, че към името й бе пришито определението "разследващ журналист".  Колегите ѝ от Русе обаче са на мнение, че не става дума за прекъсване на разследване:

Журналистът Жанета Йорданова е на мнение, че убийството се използва с цел манипулация "Тя не е имала заплахи поне до предния ден". 

Татяна Савова е на мнение, че "някой се опита да яхне гребена на вълната и от едно криминално деяние, да го превърне в нещо, което засяга професията журналист, като цяло. Не бива да се правят такива кардинални изводи без да се знаят фактите и без да има резултат от разследването. Представете си, че на мястото на Вики беше някоя обикновена жена, случайно попаднала. Тогава за какво щяхме да говорим". 

Ахмед Алиев каза:

"Международните медии, които без да си проверят информацията и каналите по които проверяват информацията, също много допринесоха за ситуацията в интернет пространството в момента. Може би трябва да имаме малко повече доверие в институциите,  да изчакаме да си свършат работата и да кажат какво се е случило"

Силва Агопян:

"Мисля, че цялата тази ситуация не трябваше да се допуска и си мисля, че фокусът се измества - от една трагедия някой се опитва да си направи ПР".

Да се говори за поръчково убийство, за политическа намеса, за прекъсване на журналистическо разследване е абсурдно, нелепо и грозно, тъй като не се опира на истината, която иначе би трябвало да е водеща в професията ни. Бруталното убийство действително е шокиращо. Жестокостта, с която е извършено, не може да се сравни с нищо. Представянето от изкривен ъгъл на случаите с журналисти подронва престижа на професията ни, защото разклаща доверието към това как сами представяме информацията за себе си. Убийствата на словака Ян Куцяк и малтийката Дафне Каруана Галиция не бива да се намесват в случая с русенската им колежка, макар че тази лавина заля цялото европейско медийно пространство. Да се свързва пък датата на смъртта ѝ с тази на Анна Поликтовска е меко казано неадекватно.

Материалът е излъчен в "Нещо повече" по "Хоризонт"

97

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Новите шефове на БНР и БНТ ще са ясни на 28 юни и 5 юли
Почина спортният журналист Радослав Янкулов

05.05.2019

2909 6
Северин се спаси от доживотен затвор за убийството в Русе

23.04.2019

Мартин Георгиев

330 17

Коментари

Страници

Proculus
снимка на Proculus

Как може да пишете/говорите/мислите такива работи, дами и господа русенски журналисти, които познавате жертвата на престъплението? Как си го позволявате, а дори не сте се допитали до форумните конспиролози? Не може така, не се трае вече!

ruff

много моля, понеже ме питат по-долу да посоча "КОЙ" имам предвид, би ли ми посочол "КОЙ" имаш предвид под: "форумните конспиролози". "КОИ" са тези лица - конспиролози, за да посоча на търсещите логика. аз дали звуча логично ми е през.

 

но все пак да помогна на търсещите логиката, де. а дали те искат да я видят е въпрос, който не е мой.

 

ПП а, и да попитам "форумен конспиролог" обидно обръщение ли е или да?

PlaNed
снимка на PlaNed

Русенски журналисти: Абсурд е да се говори за поръчково убийство

Ние сме на Партията верни синове!

TheBahurKing

Ние сме на Партията верни синове!

Е, трибуната е свободна, ще чуем и гласовете на чедата на червената партия, стига в Русе изобщо да са останали доблестни журналисти.

вила

Абсурд е да не знаеш кой е убиецът и да наричаш абсурдна вероятна версия.Ама,бокопаоаши,сър.

Ганий

Без да се произнасям по същество - по скромното ми мнение става дума за битово убийство...

Напомня ми за онзи случай с един влак, по който костите и праха на загиналите се разнасяха с години из т.нар. медийно пространство...

 

За мен, поне на този етап, шумотевицата е чисто политическа. Гнусна история!

То бива храчене срещу наистина престъпния режим, но този режим си беше престъпен още по онова време, когато ДСБ и СДС подкрепяха като един Режим № 1 на ББ, както и когато РБ/ДСБ бяха в коалиция по време на Режим № 2...

Тогаз се пускаха всекидневно но 10-15 хвалебствено-елейни дописки, а сега се използва всичко, за да може партията на наште олигарси да се докопа да кокала...

 

1 към 1 с истерията Скрипал - но на родна почва!

----------

 

На това младо момиче не ѝ провървя - в живота и при смърттта...

А сега нейните близки и роднини, освен личната трагедия, стават непосредствена жертва на медийната истерия...

 

----------

заб пак повтарям - нищо не знам по случая, съдя основно по заглавията, но самият начин на поднасяне на инфото говори за нечистоплътното отношение...

 

Proculus
снимка на Proculus

Абсурд е да нямаш информация и да цепиш мрака, лутайки се в дебрите на възможните десетки следствени версии. От деянието насам абсурдите във форума по темата са мащабни. Но нищо не пречи да се дават квалификации. За мен е проява на ограниченост, но вероятно е освобождаващо за квалифициращия на психологическо ниво. Обиждайки "опонента" го принизяваш като личност и аргументацията му автоматично олеква .  

 

 

П.С. Ганий, къде се загуби? Радвам се да те видя на линия.

Ганий

След съсипването на Форума съзнателно се въздържам от писане...

Асол
снимка на Асол

Оф топик! Ганий, имам нещо да те питам, ама да не разводняваме темата, що не се отбиеш в бабините деветини

Ганий

Добре!

ruff

"Минаха се две години. Очистени бяха всички гори и дъбрави, развързани бяха всички пътища. Тогава от връх Балкана, от Жеруна, Индже взе чорбаджийска дъщеря и я прати с нови стомни, сама и пеша, да иде чак на Бакъджиците и да му донесе вода от Седемте кладенци. Момичето беше младо, хубаво като капка. На шията си имаше седем реда рубета и махмудии, облечено беше в атлаз и сърма. Вървеше сама-самичка — сама сред горите, сама сред зелените ниви. И ходи, и върна се с вода от Седемте кладенци. Вървя седем деня нататък и седем деня назад. Никой не посмя да я закачи, не падна косъм от главата й, не се изгуби нито едно рубе от нанизите й. Хората я изпращаха докрай село и я оставяха сама. „Щом тъй е казал Индже, нека… и много здраве!“ Засмяно тръгна момичето, засмяно се върна."

 

ограниченост е да нямаш представа в какъв свят живееш! ако коментираш този "случай", забравяйки с какво започна годината, а и как преминава от "случай" в "случай". забравяйки какъв е светът, в който живееш. много важно какви са версиите. 

Proculus
снимка на Proculus

Репликираш мнението ми, в което възразявам срещу начин на дискутиране, който постепенно се налага във форума и в тази тема е ярко изразен, а именно, чрез обиждане на "опонента". Ако смяташ, че обидните квалификации, които се ползват, допринасят за дискурса, моля, репликирай ме отново. Иначе, представите си за света и собствената си ограниченост можеш да натрапваш на децата си, аз си го позволявам с моите, но само с тях.

ruff

авторът на пост номер 1 под дописката е ярък пример на това, срещу което твърдиш, че възразяваш! и опит да се зададе посока на дискусията.

 

а темата на дискусия, ако би била възможна тук, е да се обсъди в какво точно живеем. поради което цитирам една представа за добре уреден мирен свят. от преди 200 години.

като антитеза на светът, в който млада, красива жена може да бъде нападната посред бял ден, брутално изнасилена, бита и убита по особено жесток начин! поне това не е версия а факт - извършено е между 11.30 и 12.30 часа! каква е причината е последна грижа в случая! какво е обществото, в което се случва е от първостепенно значение и тема за дискусия.

в българският език има фраза "пладнежки грабеж"! за определени случаи, за които не се дислутират версиите.

Proculus
снимка на Proculus

Остава да посочиш, ако искаш да звучиш логично, кой е този участник във форума, по отношение на който е отправена обида в пост 1. Въпросният пост е насочен срещу видимата тенденция по случая да се наложи една единствена версия, при това неподкрепена с факти. Същата версия е една от многото следствени такива. Както и да е, имай хубав ден.

генек

Не е по професионална линия, не е...

Мантрата се върти...

И лудият вече е избран...

Неадекватен, ням, без рода...

Ще го похарчат сега. А можеше да бъде обвинен в струпване на бабуна от сняг, довело до катастрофа с моторна шейна...

Нищо, други луди ще вземат. Резерв голям...

-------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Simplicissima
снимка на Simplicissima

веднъж?

генек

Ако търсещите истината САМО в една посока са конспиролози, то какви са стремещите се да отхвърлят предварително тази посока? Може ли да смятаме, че служебно знаят някои неща и трябва да отклоняват общественото мнение от опасното мислене?

Имам предвид убедената русенска журналистка, не непременно служебни лица във форума...

---------

https://genekinfoblog.wordpress.com/

Simplicissima
снимка на Simplicissima

и още веднъж?

 

?

mazen

Каквато и да е подбудата, видна е реакцията на матросовците... журналисти.

Че са подлоги и купени, никой не се съмнява, но защо им е да го тъбят по такъв инфантилен начин?

Manrico
снимка на Manrico

Някои много примитивно направиха извод - убита е журналистка, значи е убита заради журналистиката си. Така и не разбрах какво предаване е водила, засягала ли е нечии интереси, освен че в предаването си е интервюирала веднъж разследващи журналисти. 

Proculus
снимка на Proculus

"то какви са стремещите се да отхвърлят предварително тази посока"

 

Сподели, ако желаеш разбира се, кой отхвърля версията, че професионалната работа на жертвата би могла да е причината тя да бъде убита. Но това е само една от много версии, а тук се абсолютизира, докато несподелящите това мнение биват наричани тролове. 

HKAndersen
Абсурд ами как, ако не е абсурд , а реалност няма да ядете , помияри . И на з-апад са големи глупаци да знаете . На запад доматите ги ядат с колците и нищо не разбират от свобода на медиите. Истинската свобода е в бегето , нищо че са я сложили на 111-то място. То щото нищо не разбират бухахаха
Starboard

В "примитивния" списък  -  Таяни и Юрова

known

Прекалено категорични крайни мнения "за" и "против" политическата линия на убийството. Жалко за младата жена. Отново повдигам темата за връщане на смъртното наказание. Защото такива тежки престъпления не биха се извършвали само под страх от крайно наказание.

Forza NATO

Отново повдигам темата за връщане на смъртното наказание. Защото такива тежки престъпления не биха се извършвали само под страх от крайно наказание.

 

За съжаление, точно такива престъпления - какъвто и да му е мотивът, се извършват независимо от това какво е наказанието.

 

Ако е поръчково - тежкото наказание може само да вдигне цената на поръчката.

Ако е на битова или психопатийна основа, тогава извършителят със сигурност не мисли за наказанието, тъй като обикновено не мисли въобще по време на действията си.

known

Forza NATO, и в двата случая извършителят не трябва да живее. Защото няма по-голям цинизъм от това да го храним за наша сметка в затвора след извършването на такова брутално престъпление.

Памфуций
снимка на Памфуций

Без да определям на базата на почти никаква информация характера на убийството, приветствам тоз отрезвяващ материал. ?

Forza NATO

Като гледам Иво Инджев как позира пред фотографи с плаката си на снимките от съседната "Гореща", явно отрезвяването е позакъсняло...

Starboard

Да бе, следващият Росен Ангелов - Горския, който с пищовче за врабчета изтрепа цяла фамилия и се самоуби с маслен филтър.

Доси

Това което излезе като фактология по убийството накланя везните в посока случайно убийство... ако е политическо и поръчково, то имитацията е много добра. 

Колеги по фурум, вие добре знаете че никак не долюбвам самозабравилата се Шайка во главе с Еднокнижника, която в момента е яхнала България и краде като за последно, но в този случай съм склонен да мисля че конспирациите са невероятни. Иначе трябва да признаем че Шайката е успяла да организира нещо, дори и такова жестоко грозно нещо, по един ювелирен и гениален начин, така че да отклони подозренията от себе си... а знаем че те са твърде некадърни и бездарни за това! 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×