Quantcast

Медия без
политическа реклама

Румяна Бъчварова: Хората си мислят, че има корупция

Колкото повече се дискутира темата, толкова повече хората остават с впечатление, че има корупция, казва началникът на кабинета на премиера

30 Яну. 2019
Снимка: Архив

Факт е, че хората си мислят, че има корупция. Така Румяна Бъчварова – началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов, коментира пред БНТ пропадането на България в световната класация за корупция на „Трансперънси интернешънъл“. От доклада на международната организация стана ясно, че на база "усещането за корупция", страната ни се намира на 77-мо място от 180 държави.

"Държа да отбележа, че тази класация е на база субективно усещане, а не на база обективни факти. Колкото повече се дискутира темата, толкова повече хората остават с впечатление, че има корупция", каза Бъчварова, цитирана от сайта Дневник.

Според нея е трудно да се каже какво е състоянието в момента, но управляващите не спират да работят срещу корупцията. "ГЕРБ предложи закон, създаде нова структура, която да се бори с корупцията", посочи Румяна Бъчварова. Тя подчерта, че свършеното до тук е показало, че ГЕРБ има политическа воля да се бори срещу корупцията, намерила е решение, а вече има и работещ инструмент.

Бъчварова отказа да даде оценка за работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КНКОНПИ), като обяви, че е нужно да й се даде още малко време. "За първи път се прави такова нещо в държавата, но нека да изчакаме резултатите - евентуални присъди", допълни началникът на кабинета на премиера.

На въпрос за позициите на ГЕРБ и БСП преди евроизборите, Бъчварова посочи, че ГЕРБ остава първа политическа сила, след 10 години управление, което до момента не се е случвало. "Има нещо в поведението на ГЕРБ, което кара хората да му вярват и те са повече, от тези които вярват на БСП", допълни тя.

Според началника на кабинета на Борисов основания за предсрочни избори няма, тъй като управляващите успяват да намерят подкрепа за предложенията си в парламента. Бъчварова подчерта, че за това се разчита не само на коалиционните партньори, но и на другите партии.

Вече имало случаи на подкрепа на предложения по същество, а не автоматично, като ГЕРБ щели да продължават да търсят мнозинства за предлаганите си разумни решения. Няма планове за промени в кабинета, каза още Румяна Бъчварова, в отговор на въпрос.

Коментирайки разпространените днес записи от Елена Йончева, които обвиняват министъра на културата Боил Банов в злоупотреба със служебно положение, Бъчварова каза, че от БСП са стигнали до крайности, които "отговорните политици не могат да си позволят".

Тя обвини лидерът на БСП Корнелия Нинова, че предварително е създала напрежение и негативизъм към правителството, като вчера е обявила, че ще се извадят доказателства за корупция в Министерски съвет. "В крайна сметка става въпрос за един министър, а не за колективния орган", посочи началникът на кабинета на Борисов.

Румяна Бъчварова посочи, че съжалявам Йончева, която за два дни се е превърнала от знаме на БСП в човек, който разпространява недоказани доноси. Попитана, дали Борисов ще освободи Банов, тя уточни, че премиерът е решил да изчака данните от започната от прокуратурата проверка, преди да реши.

Още по темата