Медия без
политическа реклама

Радев: Няма сила, която да спре протеста срещу мафията

Не бива да се делим на леви и десни, заяви президентът. Протести имаше още в Пловдив, Русе и Бургас

10 Юли 2020Обновена

Posted by Румен Радев on Friday, July 10, 2020

За втори пореден ден граждани се събраха пред президентството, за да протестират срещу безпардонните действия на прокуратурата и в защита на президентската институция.

По същото време пред МС се събират привърженици на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ.

Преди малко пред протестиращите излезе президентът Румен Радев, който този път бе с маска за разлика от вчера, когато нямаше такава. "Радвам се, че отново сме заедно, защото протестите срещу българската мафия се превръщат в кампания. Няма сила, която да спре протеста срещу мафията стига да сме мъдри и непреклонни", заяви той. По думите му не трябва да допускаме грешката от 2013 г. и да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и рософоби, на американофили и американофоби, на българи и турци, както някои в безсилието си се опитват да развяват етническата карта. 

"Нашето ясно кредо е: "свобода, законност, справедливост за всеки гражданин," заяви още президентът, който се обяви срещу произвола, рекета, популизма и прокурорското бездействие. "Тук сме да кажем "Не на страха", тук сме, за да защитим българската природа", заяви още той.

"Днес на площада се решава бъдещето на България, не във фейсбук, а тук. С нашето присъствие гласуваме за бъдещето на България. На площада днес всички ние и в следващите дни ще напишем историята, от която няма да се срамуваме. Всички заедно!", продължи Радев, прекъсван от възгласи на протестиращи. Според него мафията ще се опита да очерни лидерите на протеста, казвайки, че протестиращите са платени. "Платени са тези, които са в автобусите", заяви той, призовавайки протестиращите да не бъдат агресивни към привържениците на ГЕРБ, които стягат контрапротест в другата част на площада. "Те са там от страх", заяви той. „България не е собственост на олигархията, а на всички нас. Тук сме, за да поискаме машинно гласуване, за да има честни избори и мафията да не се възпроизвежда“, посочи още той.

Речта му приключи с вчерашните думи: "Мутри вън" и "Бог да пази България".

По-рано днес бе организирана и акция под надслов "Да спасим демокрацията" от скулптура проф. Велислав Минеков, политическия анализатор Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов. Бабикян коментира пред БНР, че недоволните ще спасяват демокрацията със средствата на протеста, а демонстрациите ще продължат, докато издържат силите и смелостта на хората. Демонстрацията започна с песента на "Скорпионс" - "Вятърът на промяната", последва "Металика" със "За кого бие камбаната".

 

ПРОТЕСТИ И В СТРАНАТА

Освен в столицата, протести срещу правителството и главния прокурор и в подкрепа на президента Румен Радев имаше и в страната, предаде БНР.

Над  200 души - граждани, а също представители на леви и десни формации се събраха на протест пред сградата на Община Пловдив. Повечето от тях заявиха, че желаят промяна и че са недоволни от действията на правителството и прокуратурата. Издигнати бяха плакати „Долу ГЕРБ“  и „Мафията вън“.

Присъстващите скандираха също "Гешев е позор" и развяват българският трибагреник.  Все още не е ясно дали ще проведат шествие по Главната улица. Протестът протича мирно и е охраняван от полицията

В Русе пред Съдебната палата на протест се събраха близо стотина граждани, които изразиха неводолството си.

Близо 30 души се събраха на протест пред Областната управа в Бургас. Той е организиран от общински съветници от партията „Движение България на гражданите“ и премина под мотото „Заедно срещу статуквото“.

Протест имаше и в Добрич.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?