Quantcast
"Прозрачност без граници" се обяви срещу промените в партийните субсидии | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

"Прозрачност без граници" се обяви срещу промените в партийните субсидии

Проблеми във финансирането на партиите има, но не това е начинът за решаването им, обяви организацията
1487
Илияна Кирилова

"Прозрачност без граници" излезе с остра позиция срещу промените, които в момента се правят във финансирането на партиите. Според единия законопроект субсидията се намалява от 11 лв. на 1 лев на глас, а с другия се променя законът за политическите партии в посока субсидиите занапред да се отпускат според действителните гласове на всяка партия, а не според всички действителни гласове на изборите. Според организацията проблеми в тази сфера има, но те няма да се решат по този "противоречив, хаотичен и реактивен подход".

"Нарушена е законодателната процедура: мотивите и в двата законопроекта са бланкетни; липсва оценката на въздействието във втория законопроект; не е консултирано общественото мнение", заявяват от "Прозрачност без граници". Проблеми в законодателството относно финансирането на политическите партии има, но те не са предмет на разглежданите законопроекти и за тях не се търсят адекватни решения, посочват оттам. И изброяват следните проблеми:

- липсата на ясен и предвидим критерий за определяне размера на субсидията;

- твърде високият размер на държавната субсидия, който (а) създава огромна диспропорция между партиите, които получават държавна субсидия и останалите партии, (б) бюрократизира партийните структури и (в) обезсърчава партиите да търсят легална финансова подкрепа от своите симпатизанти чрез малки и редовни дарения, които всъщност биха дали стабилна база на партийните структури;

- липсата на обвързаност между размера на държавната субсидия и реалната практическа подкрепа на партиите от техните членове и дарители (в тази връзка винаги е отбелязвана добрата практика за финансиране на партиите в Германия, но тя никога не е била подлагана на обсъждане в българския парламент);

- липсата на правомощия на Сметната палата да извършва проверка за съответствие между реално получените и реално изразходваните пари в предизборните кампании (в тази насока бяха извършени редица промени, но и досега контролът на Сметната палата остава преди всичко контрол по документи);

- изразходването на държавната субсидия за несвойствени партийни дейности, като например за благотворителност;

- ролята на медиите при отразяване на предизборните кампании на партиите и особено въпросът за безплатното отразяване в обществените медии, които се издържат от парите на всички данъкоплатци и имат задължението да предоставят трибуна на различни гледни точки в обществото и да информират пълноценно гражданите.

От асоциацията призовават политическите лидери и народните представители да проведат задълбочена дискусия, с участието на заинтересувани страни, представители на академичната общност и експерти по темата, за да намерят адекватно решение на проблемите.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Общинските чиновници също искат увеличаване на заплатите

12.10.2020

МИЛА КИСЬОВА

2834 18
Фермери настояват да се премахне облагането на евросубсидиите

10.10.2020

558 1
Тежка комсомолщина залива партийните елити

02.10.2020

ПЕТЬО ЦЕКОВ

5960

Коментари

JollyRoger's

Уффф! Що Го разколебават сега! В нотариата Му ще станат разногледи... Пиши закони - Фъргай и пиши пак... Цирк и разпад!???

П.п. Безгранично прозрачните поради что до сега не казаха и “гък“ за золумите със субсидиите в министерството на бюджетния Му излишък? А за изпълнението на “закона“ за бюЖета Му? А сега - Оле, мале! Ужаст!???

Хулиган

И тук ще попитам - след като партиите не са стопански организации:

- ЗАЩО се разрешава да държат пари на депозити?

- ЗАЩО никой не говори, че голяма част от субсидията може да бъде във ваучери?

Вероятно защото това е най-доходният бизнес в тукашния бантустан...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/30/depolitizirame-kruchmata/

Хулиган

Когато са в депозити, парите са далеч по-прозрачни.

Те и сега са прозрачни - всички знаят, че са задигнати по два лева и нещо на всеки глас със съучастието на финансовия министър.

Съвсем прозрачно е ясно, че ГерП държат над 20 милиона на депозит и ако още малко се напънат могат да вземат банков лиценз.

Не прозрачността, а тояжната регулация може да вкара наглеците в пътя....

Навярно трябва да ги слагат в буркани или в бурета?

Те понеже за разплащателни сметки не са чували.

А колкото до ваучерите, разбира се, че не бива да се обсъждат, защото при тях по-трудно се краде...

http://www.drago.info/

kaily
снимка на kaily

Тия прозрачните какви се явяват всъщност, че защитават така яростно партиите? На партийна хранилка ли са?

вила

 Критерии, оценки и други такива измишльотини са излишни, когато той е наредил на нотариата СИ, ясно? 

Rattrack

Да, де, ама нали идеята е партиите да се субсидират в една нова, прохождаща демокрация.

Първо бяха по 1-2 лева, после станаха 5 и накрая от 12 на 11. Безграничните прозрачни не си спомням да са реагирали някога.

 

 

 

paragraph39

Партиите трябва да се издържат и функционират САМО с пари от държавна субсидия и членски внос/еднакъв за всички партии- определен със закон!/!

И никакви пари за партиите от никъде другаде/ спонсорство, дарения, стопанска дейност и т.н./! ТЧК

КАЗАХ!

торбаЛан

И кой ще ги спре за това "от другаде"? 

ПИТАМ!!!

buratinob

Прави са трасперантите ( за себе си ).

Намалее ли субсидията първото перо за рязане е от реклама.

Няма да има Кой да нахрани журналистите.?

ефрейтора

Без държавна субсидия партиите ще станат клиенти на олигарсите...Това означава , че всички партии по дефиниция са продажни !

торбаЛан

Ти питай един депутат, дето преди време го бяха снимали в парижки хотел и на Варадеро, дето сам каза, че има БОГАТИ ПРИЯТЕЛИ, които са му осигурили почивката там. Е, от това по-голяма КОРУПЦИЯ, при това ЛИЧНО ПРИЗНАТА, аз не виждам кое може да бъде.

?

аман бе

А те сега дали не са?

ефрейтора

Ами щом и сега е така , защо им е субсидия?

paragraph39

ТОРБАЛАН,

/:/ Ти питай един депутат, дето преди време го бяха снимали в парижки хотел и на Варадеро, дето сам каза, че има БОГАТИ ПРИЯТЕЛИ, които са му осигурили почивката там.

...........................................................................................................................

НЕ лъжи!

Засрами се!

Този депутат каза, че почивката в Париж я е платила съпругата му тогава/К.Г./- и тя го потвърди!

Същият този депутат живее със съпругата и детето си в 65 кв. м. апартамент/без индивидуален асансьор!/ под наем!

А за почивката на Варадело си е плащал сам всеки от депутатите, а НЕ с пари от държавната субсидия- и Сметната палата, след като направи проверка, го потвърди! А и НЕ е проблем за човек с българска депутатска заплата да плати 5-6 дневна почивка в Куба!!!

 

Влез или се регистрирай за да коментираш