facebook
twitter

Горещи новини

Прокуратурата ще плаща вместо Цветанов за "лекарите-убийци" от Горна Оряховица

Д-р Михаил Милатович е осъдил окончателно държавното обвинение за медийната кампания срещу него след думите на тогавашния вътрешен министър в Нардното събрание
6090
Илияна Кирилова

„Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс!“

Това заяви на 3 декември 2010 г. тогавашният вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов от парламентарната трибуна. Близо 9 години по-късно един от лекарите, за които той говори тогава, окончателно спечели делото си и ще получи обезщетение, пише в свой материал "Свободна Европа".

Сметката, натрупана от Цветанов ще лъде платена от прокуратурата. През 2010 г. той стигнал до извода за "умишленото умъртвяване", след като е прочел стенограма от записани със специални разузнавателни средства (СРС) разговори между лекари от горнооряховската болница „Св. Иван Рилски“. Случаят бързо доби популярност като „бебето във фризера“ и противно на твърденията и на Цветанов, и на прокуратурата, разследването завърши безславно с постановление за прекратяване „поради липса на престъпление“. А посочените като убийци четирима лекари дори не бяха обвинени.

Сега прокуратурата трябва да плати на единия от тях обезщетение от 40 000 лева, 2000 лева разходи за адвокат, както и лихва, която тече от 8 юни 2014 г. Според "Свободна Европа" само размерът на дължимата от прокуратурата лихва е за над 20 000 лева. Д-р Михаил Милатович окончателно е спечелил делото си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) на 3 юли. Първите две съдебни инстанции приеха, че разследващите са „сринали“ лекарската му кариера, като незаконно са разгласили информация от разследването срещу него, а Върховният касационен съд (ВКС) накрая не допусна за разглеждане жалбата на прокуратурата и така решението влиза в сила.

 

Д-р Милатович и колегите му Стефан Лазаров и Катя Гецова, както и шефът на АГ отделението в болница „Св. Иван Рилски“ д-р Димитър Сотиров бяха арестувани на 30 ноември 2010 г., като МВР побърза да информира, че са заподозрени за умишлено умъртвяване на живородено бебе, но обявено за мъртво предварително. Четиримата прекараха в ареста 24 часа. Те твърдяха, че на 28 ноември 2010 г. 17-годишна родилка от Лясковец е абортирала по време на 22-ата гестационна седмица. Според тях плодът е бил мъртвороден. Разпространени бяха твърдения на случайно минала покрай новороденото служителка в отделението, която била забелязала, че то все пак се движи. Лекарите казаха, че това са били конвулсии.

Цветанов пък прочете на 3.12.2010 г. стенограми от разговори между лекарите, които според него доказват умишлено убийство, защото били водени часове след "престъплението". Окръжната прокуратура във Велико Търново пък даде извънредна пресконференция, на която бяха прочетени подслушаните разговори.

През май 2013 г. стана ясно, че деветорна съдебно-медицинска експертиза напълно оневинява лекарите. Затова и делото бе прекратено, без те да бъдат привлечени към наказателна отговорност. 

 

Според решението на Софийски градски съд (СГС) от 2014 г. в полза на д-р Милатович, "в резултат от провежданите от прокуратурата медийни кампании – изяви пред медиите, даден нарочен брифинг, разрешения до други органи за разгласяване на информация, фактите относно разследването и участието на ищеца в разследваните събития са достигнали до широк брой получатели, а това е провокирало допълнителна негативна реакция сред хора, които при други обстоятелства не биха узнали за воденото разследване“.

Съдът подчертава, че по този начин кариеата на лекаря е била "срината". На 16 ноември 2018 г. Софийският апелативен съд (САС) потвърждава решението на СГС, като добавя, че „неправомерността на действията на прокурорите се изразява в това, че нарушавайки пезумпцията за невиновност, без да са събрани доказателства, на практика са създали в обществото убеждение, че ищецът е престъпник. Доказателство за противоправност на тези действия е и самото постановление за прекратяване на досъдебното производство“ – поради липса на престъпление“.

И макар че случаят бе експлоатиран политически от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, съдът приема, че отговорността за нанесените на д-р Милатович неимуществени вреди е изцяло на прокуратурата. Тъй като без нейното пълно съдействие, ръководството на МВР не би могло да превърне разследването в медийна кампания.

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БОЕЦ: Балонът "Гешев" се спука на къща в Барселона

22.02.2020

30247 68
Трите Б - Бойко, Борислава, Барселона
Прокуратурата ремонтира етаж в Съдебната палата за 2 млн. лв.

21.02.2020

1214 2

Коментари

Интервал

***

Интервал

И допълнение - какво значи "прокуратурата плаща"?
Прокурорите фигуранти са платили от джобовете си или как? Щото, май си получават и премиии и надбавки, а парите идват от НАШИТЕ данъци. Джурналя, крайно време е, финансовите негативи от некомпетентността на институциите ни, да бъдат назовани правилно - "Ще плащаме вместо Цветанов за "лекарите-убийци" от Горна Оряховица"

Хулиган

По аналогичен повод едно време Лит.газета писа в "Рога и копыта":

Другарският съд глоби с 20 рубли безделника Иванов, затова че е пребил от бой жена си.

Но тъй като Иванов не работи никъде, другарският съд нареди 20-те рубли да бъдат удържани от заплатата на жена му.

То и Цветанов сега няма работа.

А как само почна...

http://www.drago.info/index.php/2018/04/17/resihme...

Purple_Haze

?

Колониалната администрация дали се страхува от Видов ден?

 

 

 

beal

А бе, то хубаво лекарите невинни и целите в бяло, ама не стана ясно, тези разговори, дето тогава ги цитира Цветанов, случили ли са се или не?

И ако са се случили, как се връзват с цялата работа?

Sapienti_sat

Какво става с Центъра за евроатлантическа дейност, който ще прави анализи и прогнози по тема "Сигурност", оглавяван от г-н Цветанов, т.н. "Мозъчен тръст". България е уникална страна! Цветанов - шеф на Мозъчен Тръст! ?

 

Интервал

***

 

Сичко е шес

Предполагам, че лекарите са оправдани я защото тези записи не се признават за доказателство от съда, я заради някоя друга адвокатска хватка. Иначе това, което цитира тогава Цв. Цв. ., ако е истина дофторите бяха за кауша с двата крака.

Не че много вярвам на Цв. Цв., но на тройни и петорни лекарски експертизи пък хич.

SINDBAD

Колко струва ГЕРБ на България в Страсбург?

Борис Митов

„Сметката“, която правителството плаща по присъди на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) срещу България, постановени заради непремерени публични изказвания на знакови фигури от ГЕРБ, в понеделник набъбна с нови 8000 евро.

 

https://www.svobodnaevropa.bg/a/29744162.html

 

С това цялата сума, която българските данъкоплатци мълчаливо покриват заради политически изявления на представители на ГЕРБ, все повече наближава четвърт милион евро – общо над 220 000 евро.

 

 

а няма пари за лечение на децата в чужбина! 

 

гйонсуратлък 100%!!!

ArcheoBG

И аз помня от СРС-тата. Говореха си как да прикрият случая. Единят даде идея, да давят   бебето в кофа. Но  то така си били говорели лекарите. Отделно явно незнам си колко торната докторска експертиза  ги оневинява.

Тринити

Е,че кой да ги плати?Все пак св.Флориан Вършецкий в момента е безработен сиромах,социалнослаб,и живее в някакъв асансьор,преустроен на пещера по подобие тази на св.Иван Рилски ,като кара само на трева,вода и корени.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Докога Прокуратурата ще се прави на кьорава и няма да се самосезира по случая Цветанов - Горна Оряховица ? Та тука има класическо престъпление - клевета и набеждаване ! Свидетел е цялата страна ? Ало ?
Stern

Наскоро поискаха средствата за лечение на пострадалите от катастрофа, причинена от пиян шофьор, да бъдат възстановени от същия.

Застрахователите също имат право на регрес за платени мат.щети от пиян шофьор.

Защо това не се прилага за съдии, прокурори, политици, когато има доказана персонална вина? Обвиненията ги изрече Цвък, после не прокуратурата, а конкретен прокурор ги е вкарал в съда. Когато затворник осъди в Страсбург за лоши условия, то или конкретен началник не е осигурил по-добри или конкретен правосъден министър е издал заповед какви да са условията.

Миряна Б.

тая мутра докога ще владее медиите? И той, и Бойко, и Вежди само плашат децата и котките. Може би вчерашният питбул е зърнал фотото на Вежди и Бойко, което цял  ден  ни се пулеше от екрана и е откачил.Животните са чувствителни. Надушват и мултигруп и сик, или какво там беше. Па и са надушили пищова на Вежди - подарък-награда от Бойко за набиване на полицай.  

бонго-бонго
снимка на бонго-бонго

Докога Прокуратурата ще се прави на кьорава и няма да се самосезира по случая Цветанов - Горна Оряховица ? Та тука има класическо престъпление - клевета и набеждаване ! Свидетел е цялата страна ? Ало ?

Да не говорим, че тогава наруши и законовите разпоредби за СРС.

То изпълнението на Цветанов с лекарите от Г.О.  беше политическа атака срещу ДСБ и Синята коалиция тогава.

пощаджията

И аз помня от СРС-тата. 

Ма тука има ли некой, дето да се съмнява, че ти "помниш".

Кат се обърне палачинката, или Бочката се разпореди /щото може и така да стане, Цвинокио е в немилост поне официално/ други неща ще си припомниш... 

ArcheoBG

Първо си пии хапчетата и тогава пиши. ? 

Васик

 Още тогава всеки нормален човек трябваше да се сети, че Цветанов четеше със садистично удоволствие тези шокиращи изрази за собствен кеф. Направете си изводите за тази психика. Той дори може да е репетирал това четене, защото е знаел, че ще се предава по телевизията. 

Кара Колю

Ей, тоя Цецко. Взел ви е страха.

Само от името му получавате тремор.

Путин, да беше, нямаше толкова да ви плаши ?

Magi

Няма да ги вземат от Цецко, че може да му отиде "апартаментчето" или поне асансьора. Ще ги вземат пак от нас / бюджета на прокуратурата /

Диагностик

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов прочете от парламентарната трибуна записани разговори между лекарите в болницата в Горна Оряховица, които бяха задържани по подозрение за убийство на новородено, а по-късно освободени. Цветанов не обясни защо медиците са били подслушвани, но увери, че е спазен закона.  Според "Медиапул", които се позовава на непотвърдена информация подслушването е било във връзка с разследване срещу шефа на болницата  Миролюб Кожухаров и кмета на Горна Оряховица Йордан Михтиев, чието членство в ГЕРБ беше прекратено през май.
От прочетените разговори става ясно, че бебето е било родено живо, на 20 седмици и пет дни. Лекарите казват обаче на 17 годишната майка, че то е умряло. Дежурният лекар не вика неонатолог и в крайна сметка медиците решават да сложат детето във фризер за биологични отпадъци. Част от цитираните разговори, които са били декласифицирани по искане от прокуратурата във Велико Търново са:

"Ще стане голяма разправия, защото са минали 24 часа. Ще кажат, че сме го оставили да мре. Майката знае, че е умряло", "Той си е виновен. Откъде на къде е казал на майката, че е умряло, като то не е умряло?", "Това дете стои живо. Те ще кажат, вие като дойдохте на работа и видяхте, че бебето е живо, какво направихте?", "Могат да ни съдят за предумишлено убийство бе човек!", "То си отива при Андрей Баташов, ама какво да правим".

"Трябва да е под 500 грама", "Нека го сложим във фризера с биологичните отпадъци, те там си решават как да ги горят", "Никой не е виждал, не е чул, слагаме го в биологичните отпадъци", "Умряло е при раждането, казваме"

"Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс. Държавата трябва да покаже характер и да се водим от една цел – да защитим интересите на всички български граждани и да гарантираме спокойствоето и сигурността на всички български граждани както в България, така и в ЕС", каза още вътрешният министър.

Байпас

Как, ще ги плащат? Ще събират капачки!

inventus

И какво точно трябваше да направят въпросните доктори със един абортиран плод на пет месеца? Може би да го оставят да живее и да харчим маса пари да поддържаме изкуствено към живота още един боклук? Все едно другите дето ги издържаме са ни малко?  Тези "научни " експерименти вече са правени и резултатът от тях е ясен. А това че Цветанов е решил да прави политически "бомби" от един рутинен медицински случай и тези "бомби" са му гръмнали в ръцете си е негова работа и негова отговорност.

Влез или се регистрирай за да коментираш