facebook
twitter

Горещи новини

Прокуратурата проверява назначения от президента в КС Атанас Семов

1718
Архив СЕГА
Преди да стане част от екипа на президента Румен Радев, Атанас Семов беше острие на РЗС и зам.председател на парламента от тази партия.

Софийската апелативна прокуратурата проверява дали правилно и законно градските обвинители са прекратили проверка срещу назначения от президента за конституционен съдия проф. Атанас Семов. Това съобщиха от държавното обвинение четири дни преди проф. Семов да положи клетва като член на Конституционния съд, съобщава lex.bg. Конституционните съдии имат имунитет като на депутатите, който може да бъде свален само от съда по искане на главния прокурор.

Това става по разпореждане на Върховната касационна прокуратура, а повод е статия в. "Капитал".

Преди 5 години Семов беше обект на прокурорска проверка във връзка с ролята му в създаването на магистърска програма по право на Европейския съюз в Софийския университет. Сигналът, дал повод за образуването й, е подаден на 5 март 2013 г. "Софийската градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по  “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант  в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз", съобщиха от държавното обвинение.

В сигнала се твърди, че университетът е бил използван за развиване на частна стопанска дейност. Има твърдения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по "Право на Европейския съюз", която се осъществява по договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел  "Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ". Магистратурата беше завършена от много магистрати.

Проверката по случая е възложена на полицията, а на 14 юли 2016 г. прокурор от СГП е отказал да образува досъдебно производство. "Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия", обясняват от прокуратурата.

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Финансовата инспекция засече 11 нарушения при концесията на "Юлен"

25.03.2019

Румяна Гочева

1262 1
Хайка “кмет” откри банални злоупотреби с общинските жилища

14.03.2019

Николай Иванов

921 2
Прокуратурата готви още предизборни акции срещу кметове

13.03.2019

1522 6

Коментари

nibbler

Има твърдения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за сделка 

Сирьозну? И как Филип Димитров беше назначен тогава? За него нямало ли е твърдения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за сделка? Или щом е за наши хора - шшшшшшшт?

вила

14 юли 2016 г. прокурор от СГП е отказал да образува досъдебно производство. "

Юруш на шайката-след 2 години и половина сетила се мара,опс,боеко,да побара   ТИ ГО НАЗНАЧИ

БOТ

Цацата си рита трудовата книжка ми се чини.

hamel

Ох! И тва станало  КС,  че и професор!

HBK

Подкрепата на тази кандидатура на подобна Номенклатура е грешка за Президента. 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×