Quantcast
Президентът за машинния вот: виновна е администрацията, не техниката | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Президентът за машинния вот: виновна е администрацията, не техниката

1562
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Избирателите се справиха лесно с машинното гласуване.

Не машините са виновни, а ниската ефективност на администрацията. Това коментира президентът Румен Радев по повод на желанието на управляващите да премахнат машинното гласуване.  

Президентът посочи, че когато нашата изборна администрация и власти постигнат такъв нисък процент на недействителни бюлетини като на Запад и като осигурят условия да няма манипулации, тогава машинното гласуване ще стане излишно. 

Правната комисия в Народното събрание прие на първо четене поправките, предложени от ГЕРБ, които зачеркват възможността за машинно гласуване на местните избори наесен. 

Това е удар и по всички наши сънародници зад граница, които очакват все повече да бъде чуван и техният глас. Отказът от машинното гласуване отдалечава към хоризонта и електронното дистанционно гласуване, коментира президентът Радев. Той разкритикува порочната практика изборното законодателство да се прекроява преди всеки вот.

След изборите за евродепутати ЦИК отчете само 25% използваемост на машините за гласуване, стотици сгрешени протоколи и хиляди неотчетени преференции от машинния вот.  Причините обаче са най-вече в слабата разяснителна кампания и в слабата подготовка на членовете на избирателните комисии, а не в техниката. 

Ключови думи:

машинно гласуване

Още

Нови нередности около машинния вот изнервиха ЦИК

03.12.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2762
3 машини с разминавания в хеш кода са установени на изборите

30.11.2021

Обновена

4761
Избирателите предупредиха за последно политиците

26.11.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3228