Quantcast
Президентът ще предложи промени в конституцията | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Президентът ще предложи промени в конституцията

Държавният департамент на САЩ дава ясен знак, че в България има ненаказана корупция по високите етажи на властта, заяви Румен Радев
1732
Илияна Кирилова

Президентът може да внася промени в конституцията и аз ще се възползвам от това си право. Дебат за конституционна промяна ще има, заяви пред бТВ президентът Румен Радев.

Чак в залеза на своето управление г-н Борисов реши да даде предложение за независимостта на главния прокурор. С интерес ще следя дебатите в Народното събрание. За мен интересно е какво мислят депутатите за този законопроект, заяви президентът.

Неслучайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки, институционални промени и еволюция на политическата конюнктура, посочи Радев и коментира, че явно това е непосилна задача за този презрял мандат на кабинета.

Радев отбеляза, че като президентът единственото му право е да внася предложения за промени в конституцията и той ще се възползва от него. Каквото и да стане като продукт за инициатива за конституционна промяна, там ГЕРБ ще трябва да вземат отношение, добави той.

Във времена, в които разделението на властите се изпразва все повече от съдържание, НС гласува лобистки закони, когато се шири безнаказаност на корупцията, ние трябва да преосмислим ролята и мястото на институциите, заяви президентът Радев и посочи, че трябва да се неутрализира и обезвреди паралелната власт, която действа зад фасадата на институциите.

Неведнъж съм казвал, че българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплати. Това са политиците, които се разпореждат с бюджет, тези, които определят обществените поръчки, каза президентът.

По повод хвалбите на премиера Бойко Борисов, че международните рейтингови агенции са повишили оценките си за България, държавният глава посочи, че страната все още не е достигнала нивото, на което е била по време на Тройната коалиция. „Този рейтинг не мери силата и посоката на развитие на една държава ... Не искам България да катастрофира от самодоволство. Най- важният рейтинг за едно правителство е благополучието на гражданите“, допълни Радев.

Той отказа да коментира личните и професионалните качества на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев. Вместо това повтори, че мотивът му да откаже указ за назначаването му е липсата на състезателна процедура при неговия избор. „Тази практика се пренася навсякъде – и при строителството на магистрали, и при ремонта на язовири“, посочи президентът. По отношение на нападките, че държи като свой бодигард брата на Гешев, Радев обяви, че няма да навлиза в такава полемика. Но определи служителя на НСО като „прекрасен професионалист и човек“, който вече не бил в охранителния му екип.

Решението на САЩ да прати специален пратеник у нас, който да следи за свободата на медиите, правата на малцинствата и върховенството на закона, президентът определи като „ясен знак от Държавния департамент, че в България явно има ненаказана корупция по високите етажи на властта“. Той посочи, че по този начин България е вкарана в една група със страни като Иран, Русия, Еритрея и Пакистан, което е „имиджова щета“ за нашата държава.

„Не трябва да се съобразяваме със заплахите на г-н Путин, а с нашия национален интерес“, коментира Радев твърденията на руската страна, че България бави умишлено изграждането на газовопровода „Турски поток“ и накрая той може да я заобиколи.

Още

САЩ се похвалиха пред света с наказаните по закона Магнитски българи

07.12.2021

1549
САЩ: Възобновяваме всички визи, но може да има значително забавяне

07.12.2021

1120
САЩ обявиха бойкот на олимпийските игри в Пекин 2022

06.12.2021

Обновена

4075