Quantcast
Ковид ваксините струват на правителствата над 41 млрд. долара повече | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Ковид ваксините струват на правителствата над 41 млрд. долара повече

Обновена
3 056
 Илияна Кирилова

Алиансът за човешки ваксини публикува нов анализ, според който фармацевтичните компании таксуват правителствата поне пет пъти над цената по себестойност, предава БГНЕС, позовавайки се на в. ''Гаридън''.

В доклада, публикуван от Oxfam, се казва, че фирмите Pfizer/BioNTech и Moderna таксуват правителствата с цели 41 млрд. долара над прогнозните производствени разходи - което ефективно държи страните ''за заложници'', тъй като цените на ваксините срещу Covid скачат много над тези от предишни ваксини.

В изявлението на Алианса се казва: Анализът на производствените техники на водещите ваксини от тип иРНК, произведени от Pfizer-BioNTech и Moderna, които са разработени само благодарение на публично финансиране в размер на 8,3 млрд. долара, показва, че тези ваксини могат да бъдат направени само за 1,20 долара на доза. И все пак Covax схемата, създадена, за да помогне на страните да получат достъп до ваксини срещу Covid, плаща средно близо пет пъти повече. Covax също се бори да получи достатъчно дози поради неадекватното предлагане и факта, че богатите нации изпревариха бедните страни, като доброволно плащат прекомерни цени.

Въпреки че всички ваксини са различни и новите ваксини може да не са пряко сравними, дори една от най-евтините на пазара, Oxford/AstraZeneca, е почти четири пъти над цената по себестойност; ваксината на Johnson & Johnson е над 13 пъти; а най-скъпите ваксини, като Pfizer-BioNTech, Moderna и китайската Sinopharm, са до 50 пъти по-скъпи.

---

 

Произовдителят на лекарства Pfizer повиши прогнозите си за годишните приходи от ваксината срещу коронавирус с почти една трета, след като препаратът помогна на компанията да удвои продажбите си през второто тримесечие на годината, предаде Financial Times.

Американската компания, която пусна на пазара ваксината, разработена съвместно с германската фирма BioNTech, повиши финансовата си прогноза за 2021 г. до 33,5 млрд. долара от предвидените през предходното тримесечие 26 млрд. долара. Компанията, която си поделя печалбите от продажбите на ваксината заедно с BioNTech, генерира директни продажби от 7,8 млрд. долара от ваксината през второто тримесечие на годината.

Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на Pfizer, заяви, че второто тримесечие е ''забележително'' във финансово отношение.

Pfizer и Moderna, които произвеждат иРНК ваксини, доминират пазара, докато съперниците им AstraZeneca и Johnson & Johnson, които използват различен тип технология, изпитват затруднения във финансово отношение заради опасения за страничните ефекти на техните препарати, както и заради проблеми с доставките.

ЕС вече е направил предварителни поръчки за до 2,1 милиарда допълнителни дози от иРНК ваксините. Миналата седмица САЩ закупиха още 200 милиона дози от препарата на Pfizer. Повече от 1 милиард дози от ваксината на Pfizer са доставени в световен мащаб. Компанията заяви, че се очаква да достави 2,1 милиарда дози през 2021 г. съгласно договори, подписани към средата на юли.

Pfizer изчислява, че доходите преди данъци върху продажбите на ваксината е в диапазона от 20 %. При разговор с анализатори мениджърите на компанията казаха, че се очаква въвеждането на бустерна доза от осем до дванадесет месеца след ваксинацията, макар че с новия вариант на коронавирус това може да се случи и по-рано.

Продажбите на Pfizer за второто тримесечие на годината нараснаха с 92 % до 18,98 млрд. долара, докато акциите се повишиха с 58 % до 98 цента, съобщи компанията в сряда.

Pfizer заяви, че продажбите от цялостния ѝ бизнес, с изключение на ваксината, са се увеличили с 10 %. Производителят на лекарства повиши целогодишните си продажби до диапазон от 78 млрд. до 80 млрд. долара, спрямо 72,5 млрд. долара за предходното тримесечие.

Акциите на компанията, котирани в Ню Йорк, се повишиха с малко над 3 % в ранния следобед вчера. Акциите на Moderna също се повишиха. Към 15:30 ч. цената им се увеличи с повече от 6%.

Ключови думи:

продажби, ваксини, Pfizer, Moderna, BioNTech

Още

Ерик Клептън не спази обещанието си, слава богу

21.09.2021

2179
Борисов обира про-ваксърския вот

20.09.2021

Г-н БАЛЕВ

7470
В Англия изпращат покани за ваксиниране с трета доза

20.09.2021

853