facebook
twitter

Горещи новини

Перник ще разчита на Всевишния за изход от кризата

1110
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

133000 жители на 6 града и 116 села имат проблем с водоподаването. Три язовира са с критично ниво на вода под 50%, а необходимите инвестиции в сектора са за 11 млрд. лв. Това обяви регионалният министър Петя Аврамова в параламентарната комисия по регионално развитие.

"Перник ще разчита на Всевишния за изход от кризата", така депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира ситуацията около опитите на институциите да намерят решение с водната криза в Перник. На изслушването в Народното събрание стана ясно, че направените предложения пред МРРБ са по-скоро екзотични или трудни за реализиране.

"Ще бъде некоректно да обещаем на хората, че без допълнителен приток режимът може да бъде отменен", призна и министър Аврамова.

Едва три конкретни предложения е получило регионалното ведомство в търсенето на изход от ситуацията с ниското ниво на яз. "Студена". Според едното предложение трябва да се направят сондажи във вододайната зона на "Студена" и ако водата е достатъчно и качествена, да се подава директно към пречиствателната станция. Има и идея еднократно да се освободи натрупаният обем при помпена станция Крапец от1 млн. куб. метра. Ако се мине към този вариант обаче, може да възникне последващ проблем с това водохващане, обясни Аврамова. Специалистите ще търсят на място по стари карти водоизточник при с. Друган, където данните някога били за приток от 100 л. на секунда. Има и идея да се ползват води от пещери в района.

"Всички тези идеи са в компетенциите на МОСВ. Поехме ангажимент да ги съберем и препратим, но работа на МОСВ е да се произнесе", коментира Аврамова. Тя даде да се разбере, че не смята повече да носи чужди грехове. "Басейнова дирекция е имала информация за проблема с нивото на язовира, ние научихме много късно. В правомощията на МОСВ е контрола върху ВиК дружествата", коментира Аврамова. Тя се надявала с новия прокурист на ВИК - Перник, посочен от кмета, диалогът да се възстанови. "Не е редно аз да посреднича на кмет и ВиК дружество да договарят воден режим", коментира Аврамова.

 

28

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

7 неудобни въпроса за винетките и глобите

21.02.2020

РЕБЕКА БОРИСОВА

5448 22
Ново 20: Превозвачите ще плащат наем за бордово устройство

20.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

2805 6
МОН няма да спира програмата за сексуално образование в Перник

14.02.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

3754 10

Коментари

Дяд Омраз

Значи пак до Баце опряха работите!

R.Atkinson

Перник ще разчита на Всевишния

Може да е дигнал кръвното точно когато ще разчитат на него и да е в правителствена, или пък да е на посещение в чужбина, или да е ангажиран с корупцията на БСП и президентството.

МногоУмен
снимка на МногоУмен

Пак за шайката да гласуват местните ! Или да ходят за гъби , некъпани...

peniko

Патриархът и главния мюфтия да сформират аварийна група и незабавно да тръгват за Перник. Молебени, водосвети и там каквото още се полага ...... 

John Slow

необходимите инвестиции в сектора са за 11 млрд. лв

Тунел до Антарктида ли ще копаят?

R.Atkinson

По-добре е с тия пари да купят още няколко истребитела.

редник

необходимите инвестиции в сектора са за 11 млрд. лв

 

Е, само за 1 час "наместиха"  едни 3 млрд...

Luckbox

Перничани би трябвало в момента да са пред НС и да хвърлят камъни по тия буклуци в него. А ние всички трябва да ги подкрепим. Само че е по-вероятно да се организира контрапротест от тези, които имат прекалено много вода - примерно жертвите на някое наводнение. Да не говорим, че най-вероятно ще започнат компромати кой ги е финансирал тия недоволни перничани, какви външни сили стоят зад тях, ЗИП-а ще ви направи един леко дебилен геостратегически анализ, Димитри Иванов ще си пише претоплените манджи на тема ''преди беше по-добре щот бях 40 -50 години по-млад'', и в крайна сметка протестът ще отшуми, а перничани ще се окажат виновни и поругани за това, че са блокирали движението в София. 

След това този много интелигентен форум ще може да продължи основното си занимание - словесна борба ''нашите срещу вашите'', без изобщо този много интелигентен форум да признае, че и нашите и вашите играят в един отбор и ни го плъзгат мазно на всички. 

ПС: Доста е клиширан изразът "всеки народ си заслужава управляващите'', затова ще бъда малко по-конкретен:  щом драконовски режим на най-фундаменталното и важно благо (водата) не може да озвери хората и да ги изкара масово на улицата с тояги, значи същите тези хорица си заслужават цялата бедност, лошо образование, токсична здравна система, кални градинки, изпочупени тротоари и всички други такива симпатични неща, които дефинират живота им. 

неамнерви

?

Кара Колю

Ще трябва да Го почакат, щото в момента Той реша проблемите на НАТО у Брюксел...

П.П. Верно е, че е Вездесъщи, ама и Той има график. Влезте Му в положението!!!

Johnny2965

Какъв по-добър пример за управленска импотентност от "разчитането на Всевишния"!

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Ваааардаааааа! Влизам му в положението шус.

Pojar

11 милиарда? Звездата на Смъртта ще построят за по малко.

Някой е направил схемата вече.?

toronegro
Luckbox , за съжаление си много прав. ✊
peniko

До Luckbox:

Колега има и 2-ро фундаменнтално и важно благо - въздухът. Та и там може да се очаква режим .... то май вече е почнал в София.

Luckbox

Да. Всъщност почти идентична тема. И почти идентичен резултат - никаква реакция от страна на хората освен мрънкане по социални мрежи и форуми. Ето и аз го правя..:-)

HBK

Молебен пред Всевишния е ЗА МОМЕНТА най-разумното, най-достъпното (а вероятно и най-ефективното) решение на  проблема с водата. А също и за не по-малкия проблем с местните и национални „началници”.

 

А за в бъдеще? Перничани ще се наложи да си помислят кое е по-важно; вода за промишлеността или вода за бита. Нещо ще трябва да бъде жертвано. Поне частично.

 

И разбира се, да си поправят водопреносната мрежа; бащите на съвременните перничани са имали времето и желанието да си направят такава, наложително е сега децата да се погрижат малко повече за „наследството” си.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Пеперуда тоже вариант. Но и двете не гарантират липсата на простотия в бъдеще. Що се отнася до грижата за мрежата-не перничани, а ВиК я ползват като бащиния. От пет стинки на кубик дуържавна такса цялата горница се свои от тия паразити. При това колкото повече тече в канавките, толкова повече дигат цената. Да не говорим за мащабните кражби при реновирането. Село с черирсет жители-воден цикъл за петдесет милиона.

rusi

Перничани да правят Герман и да започнат Вай-ду-ду-ле... Да се готвят още ловчанлии, плевенлии и няколко други области.

deqerven
снимка на deqerven

А бе молете се сняг да трупа, ама пък тогава ще лъснат задниците на снегопочистващите фирми. А ако се объркат молебените.... пролетес наводнения ще ни давят, ей го-язовир,, Бели Искър", какво му се случи със стената, мълчат. Въобще мама@а си е.... отсекъде.

peniko

Ако трябва да съм сериозен: През 2-рата половина на 90-те работех за Грундфос Източна Европа. Бяха направили презентация в детайли - колко вода се добива, как се разпределя, колко се губи по преносната мрежа и пр. Загубите клоняха на към 40-45%. След презентацията управителите на тогавашните областни ВиК повтаряха до един: Не, това не може да е вярно.....Е, след около 25 г се оказва, че е вярно, само че % на загубите се е увеличил. 

Водопреносната и разпределителна мрежа е много подобна на енергопреносната/разпределителна такава, в смисъл, че не можеш да връткаш кранчето/шалтера когато ти се ще. Е, може да се опиташ, ама ще береш ядове и каквото си спестил от липса поддръжка на системата през годините и от "икономисани по време на режима количества", ще го платиш 2-но за аварийни ремонти.

Не засягам темата за кражби ,т.е. пренасочване на водни обеми в "грешна" посока - това е над компетенцията мми.

Krass_

Вместо да коментирам, цитирам:

290 литра в секунда от „Студена” отиват за индустриалната зона на Перник

Спирателният кран за „Стомана Индъстри“ не работи, а предприятията гълтат 40% от водата за града

https://lupa.bg/news/290-litra-v-sekunda-ot-bdquos...

kaily
снимка на kaily

Цялата инсфраструктура в България е на етапа вече - Господ да ни пази, докато може.

Всичкото неподдържано 30 демократични години води до апокалипсис навсякъде.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Видими резултати от политиката на възлови позиции да бъдат назначавани партийни функционери без грам компетентност, наместо професионалисти в сектора 

peniko

То така си беше и по бай-Тошово време, само не знам що се хабим да думаме, че сега било по другому ......

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

По онова време имаше партийни секретари, но те рядко бяха и директори по техническата или производствената част 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

"Перник ще разчита на Всевишния за изход от кризата"

Е, к'ъв е проблемът?Ами той Всевишният живее в Банки.Не е много далеч от Перник.Да Му спретнат едно хоро, размахвайки винкели и пеейки:

Пеперуда летяла, над вода се мятала:

              Дай, Боже, зимен дъждец,

              Да се стори житото,

              Житото и пшеницата... 

В ролята на "пеперудата"-министерката Аврамовата Петя.

 

Антей

 

"Защо водата на Виена е общинска?"

 

Заглавието е от 25.11.2013 г. на

 

www.economynews.bg  

 

Интервю с инж.Валтер Клинг, зам.-шеф на

отдел Водоснабдяване, община Виена

..........................

Държавно или частно е предприятието,

което управлява водата на Виена?

 

Как се определя цената на водата?

Къде отиват събраните суми от целевата такса?

Разкажете за допитването сред австрийците за

приватизацията на водата.

........................................

 

"""През 1970 г. трябваше да се наложат мерки

за икономии на водата, заради големите загуби -

повече от 25%.

Вместо да се направят проекти за нови водоизточници

и изграждане на далечни водопроводи -

общината взе решение да инвестира в обновяване

на тръбопроводната мрежа.

 

От 1970 г. до 1995 г. вследствие на инвестициите

в саниране на тръбопроводите - загубите на водата са под 10%.

 

В момента инвестираме във водна инфраструктура

60 млн.евро годишно.

 

При водоснабдяването - трябва последователна

и дълготрайна политика, казва инж.Валтер Клинг."""

..........................................................................

 

 

И сегааа - заглавие от 14 юли 2015 г. 

 

"Борисов заплаши кметове с уволнения,

заради ВиК  реформата"

 

www.fakti.bg 

 

И пак там - заглавие от 30 март 2016 г. 

 

"Лиляна Павлова:

Реформата във ВиК сектора приключва"

 

242 от общо 265 общини подкрепят реформата

и се консолидират - създават водни асоциации

и предават активите си на ВиК оператори.

 

Целта е - да осигури финансирането и прочие...

 

"Областите, които не са консолидирани няма

да могат да кандидатстват за финансиране

нито от ОПОС, нито по Прог.сел.райони, каза Павлова

 

и допълни, че дружествата ще трябва

сами да правят инвестициите...

Спекулации на тема цени на вода са неприемливи ...

 

Необходимите инвестиции в отрасъла В и К 

до 2023 г. са над 12 млрд.лева, като

 

на разположение на страната са 2 млрд.лв.

и прочие ...

 

"38 млн.лв. са наличните средства по държавния

инвестиционен заем от Световната банка, които

 

ще бъдат вложени

в строителството на язовир "Пловдивци",

рехабилитацията на язовир "Студена"

и ПСПитейни води за област Перник",

каза Л.Павлова.

.............................................

 

Сред неконсолидираните общини в 2016 г.

ексрегионалната министърка е споменала

Дупница, Сапарева баня, Троян, 9 малки общини в Пазарджик,

Кресна, Сандански и Петрич .....

.............................................

 

⚓️

Защо припомнихме горното ли?

 

Ми заради безотговорното прехвърляне

на отговорността

 

предизвикана от неясната

 

собственост върху водата и съоръженията

между МОСВ и МРРБ -

 

водещи до този хаос и тежко

житие, битие и страдание грешнаго народа!

.........

 

С три думи: водата - общинска собственост!

 

На хората!

 

 

 

 

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш