Quantcast
Перник ще разчита на Всевишния за изход от кризата | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Перник ще разчита на Всевишния за изход от кризата

1126
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

133000 жители на 6 града и 116 села имат проблем с водоподаването. Три язовира са с критично ниво на вода под 50%, а необходимите инвестиции в сектора са за 11 млрд. лв. Това обяви регионалният министър Петя Аврамова в параламентарната комисия по регионално развитие.

"Перник ще разчита на Всевишния за изход от кризата", така депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира ситуацията около опитите на институциите да намерят решение с водната криза в Перник. На изслушването в Народното събрание стана ясно, че направените предложения пред МРРБ са по-скоро екзотични или трудни за реализиране.

"Ще бъде некоректно да обещаем на хората, че без допълнителен приток режимът може да бъде отменен", призна и министър Аврамова.

Едва три конкретни предложения е получило регионалното ведомство в търсенето на изход от ситуацията с ниското ниво на яз. "Студена". Според едното предложение трябва да се направят сондажи във вододайната зона на "Студена" и ако водата е достатъчно и качествена, да се подава директно към пречиствателната станция. Има и идея еднократно да се освободи натрупаният обем при помпена станция Крапец от1 млн. куб. метра. Ако се мине към този вариант обаче, може да възникне последващ проблем с това водохващане, обясни Аврамова. Специалистите ще търсят на място по стари карти водоизточник при с. Друган, където данните някога били за приток от 100 л. на секунда. Има и идея да се ползват води от пещери в района.

"Всички тези идеи са в компетенциите на МОСВ. Поехме ангажимент да ги съберем и препратим, но работа на МОСВ е да се произнесе", коментира Аврамова. Тя даде да се разбере, че не смята повече да носи чужди грехове. "Басейнова дирекция е имала информация за проблема с нивото на язовира, ние научихме много късно. В правомощията на МОСВ е контрола върху ВиК дружествата", коментира Аврамова. Тя се надявала с новия прокурист на ВИК - Перник, посочен от кмета, диалогът да се възстанови. "Не е редно аз да посреднича на кмет и ВиК дружество да договарят воден режим", коментира Аврамова.

 

Още

Прокуратурата иска делото срещу Нено Димов да се гледа в Перник

29.07.2021

716
96 милиона черни топки - ако това се правеше в България

17.06.2021

Г-н БАЛЕВ

7991
Регионалният министър панически избяга от комисията по ревизията

08.05.2021

17676