Медия без
политическа реклама

Партиите трябва да върнат общо 14.6 млн. лв. надвзети субсидии

Сумата да бъде възстановена в бюджета до края на следващата година, предвиждат приетите окончателно законови промени

14 Юни 2019Обновена
Илияна Кирилова

Партиите и коалициите имат срок до края на 2020 година да върнат получените в повече средства като държавно финансиране. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви. Промяната беше гласувана окончателно на второ четене на поправките в Закона за политическите партии, предаде БНР.

Общата сума, която политическите сили трябва да върнат, е в размер на 14.6 милиона лева. 

Законовите промени бяха инициирани от Министерския съвет, след като стана ясно, че на партиите са изплатени суми, значително надвишаващи субсидията от регламентираните 11 лева на действително получен глас, като са начислявани малко над 13 лева, тъй като са отчетени и гласовете "Не подкрепям никого".

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира пред журналисти, че съвсем очаквано всички са гласували за връщането на надвзетите суми. "Другото означава, че се очаква от политици да бъдат престъпници, злодеи, измамници и прочие. Аз не искам да бъда поставян в такава компания. Така че лично аз бях сигурен, че ще се подкрепи", каза той.

Симеонов заяви, че не е знаел, че са били начислявани по-високи субсидии на партиите. "Човек казва нещо, което знае, когато не знае как да го каже. Мога ли примерно да кажа сега колко е населението на Шри Ланка", допълни Симеонов.

Още по темата