facebook
twitter

Горещи новини

Основната учителска заплата става най-малко 1085 лв.

Днес Министерството на образованието и науката подписа анекс към КТД със синдикатите
1280
Илияна Кирилова

Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 г., съобщи Министерството на образованието и науката (МОН). Минималното увеличение за всички педагогически длъжности ще бъде 17%. Промените са част от анекс към Колективния трудов договор (КТД), подписан днес от МОН и  национално представителните синдикални и работодателски организации.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата, уточниха от ведомството на Красимир Вълчев. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители – 1176 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите – 1246 лв. За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите. Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

С анекса към КТД се завишават допълнителните възнаграждения за класните ръководители, както и за лекторските часове. Въвежда се и изискване 50% от средствата за квалификация в бюджетите на детските градини и училищата да бъдат използвани за вътрешни или междуинституционални обучения под формата на методически семинари, дискусионни форуми, открити практики, презентации на творчески проекти, резултати и анализи на проведени педагогически изследвания и други. 

18

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Схемата "60:40" за заплатите всъщност е 23:77

31.03.2020

16047 11
Университетите масово вдигат таксите за обучение
Как точно ще започне дистанционното обучение утре?

15.03.2020

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

38469 10

Коментари

Скрудж

Защо не мрънкате. Псувайте сега Бай Х..й, Бай Бахур, суджук, тиквон и так дале!

19namo

Учителската професия се превръща все повече в професия, и никак в призвание. Тези двайсет процента нагоре ще предизвикат назначаването на хора с връзки и без нужната подготовка. Част от администрацията, например.

dobadoba

Честито на всички Учители, Живи и Здрави!

И посмъртно на всички тях, които не можаха да видят това, Бог да ги прости, помним Ви.

Тази година половин млрд, догодина - цял, дай Боже!

⚓️

 

 

Предводител на ...

Отглежда се грижливо десеткохилядна тумба гласоподавателки, повечето от които не стават за нищо. А примерно в БАН основната заплата е 1085:2.

 

Гласът

Отглежда се грижливо десеткохилядна тумба гласоподавателки, повечето от които не стават за нищо.

Стават за кметове на София, явно...

harmless
снимка на harmless

Само да припомня, първите ученици завършили след демокрацията и хората които реално обвинявате, са обучавани от соц учители. Не го забравяйте.

Luckbox

Стъпка в правилната посока. Между другото, в някой университети педагогическите специалности тази година са от най-желаните. Това е добре. 

 

За съжаление съвсем няма да е достатъчно. Иска се цялостна реформа, акъл, желание и мислене 10-15 години напред. А това нашата политическа класа и висши администратори не го владеят и/или не го искат. 

Andrij

Наливат се пари в поредната каца без дъно с цел полуграмотни гласоподаватели-училки.И на мин. заплата да ги направите нито ще подобрят работата си,нито ще я влошат ,нито ще напуснат.Защото 80% от тях за нищо не стават.За 30 години масовото образование от първата десятка вече е около 90-то място далече зад Того и Конго.95% от учителите не могат да създадт екселска таблица,30-годишната преподавателка на внучката е убедена,че правилното е Очителка,а колектив от 20 учители след матурите преди 2 год. не можаха да намерят решението на задачата колко % е 4 от 37.Трябваше им да попълнят някакъв формуляр за министерството където да отбележат % неявили се на матурата зрелостници.Реалната заплата на учителите е доста по висока,щото реално работят само половин година.Затова и текучеството там е по-слабо отколкото в КАТ.Но общественото мнение се манипулира.Приятелка на дъщерята след като 2 години не можа да си намери работно място в Пловдив се преместиха в Пазарджик и сега работи в училището на близко село,и то с голям късмет,а може би и връзки.Извинявам се на останалите 20% достойни учители.

Предводител на ...

Твоята учителка по правопис определено е блестящо доказателство за думите ти.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

До № 7

Абсолютно съм съгласен. Винаги съм казвал, че това ясли, детски градини, училища трябва да се закрият. Най-малкото обществените такива. Справка: Марк Аврелий - "Към себе си". Частните, които ще останат ще въведат такси от порядъка на тези които се плащат примерно в НБУ. Така ще могат да осигурят необходимите средства, с които да заплащат всички необходими разходи, включително и заплатите на висококвалифицираните педагози, най-малко доктори на науките, които ще се грижат за образованието и възпитанието на децата. Работното време на всяко детско заведение - ясла, детска градина, училище ще бъде от 08:00 до 17:00, както на нормалните фирми. Осемчасов работен ден с един час обедна почивка.. Извънредният труд ще се заплаща според КТ. Разбира се, тези заведения ще се ползват само от тези, които не могат да осигурят на децата си гувернантки и частни преподаватели.

Гласът

от първата десятка 

Кога е било това??

марк

 

 

 

                   Никой не казва с колко % се увеличават полуграмотните ученици за година . Образованието е трагично .

Тартамут

Преди известно време, поради зла участ ми се наложи да замествам преподавател в ТУ. Тогава парите за един предмет лекции не стигаха и за транспорта, сега гледам добавят да има и за кафе.

 СРАМ

 

 

p.s.Жълтопаважни команчий, за да има читав БАН и след 100 години, основата е в началните училища

майор

Аре гербавите да не се правят на интересни.

Ясно е защо увеличават заплатите на учителите - твърди гербави гласоподатели, повечето -подавателки, Флюбени в мускула Му

аиг3

Мит е, че няма кандидати за учители. Дори и за детските градини.Може би това е така в София за математика и езици. В провинцията 960 лв. колкото по спомени беше минимумът за младши учител  си е цяло богатство. И това без възможностите за допълнително заплащане, което системата предоставя.Познавам учител с голям стаж, който получава 1500 лв., за да седи в празна класна стая. Учениците просто не идват на училище.

 

Реално, поне до скоро, учителите бяха в пъти по-добре от медиците. Но защо никой не оплакваше лекарите, които за разлика от учителите наистина липсват? Беден лекар нямало, те си изкарвали допълнително. То и много учители дават частни уроци, защото дори в прогимназията вече се приема, че без уроци или родител, който да отделя по два часа всяка вечер, детето не може да се справи.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...учителите добре...но образованието не е само учители...

 

...300 лева съм дал за учебници тази година за два ученика...нещо за родителите и учениците няма ли да има...или все така ши я караме...учителите да ни казват всяка година колко трябва да плащаме...

 

...образованието трябва да е качествено а не количествено...много учители...малко професионалисти...

 

...в училищата няма дисциплина...това е най-големия проблем, който трябва да се решава...само с наливане на пари не става...трябва и акъл...ако ставаше само с наливане на пари...петролните държави щяха да изстрелват ракети в космоса с космонавти...и да печелят нобелови награди...и да продават оръжия на руснаците и американците...

 

...САМО С ПАРИ НЕ СТАВА...ТРЯБВА И АКЪЛ...

Nashenec

Началната заплата на асистент в ТУ-София е 625 лв. Основната заплата на доцент е около 950-100 лв.

Преди време министърът си каза - няма нужда от висишти, а от среднисти. Само дето проблемът е кой ще учи учителите вув вузовете преди да отидат по училищата.

Предводител на ...

Началната заплата на асистент в ТУ-София е 625 лв. Основната заплата на доцент е около 950-100 лв.

Това е без значение в случая. Да, основната учителска заплата (ще) доближава професорската в големите държавни университети, но те са автономни учебни заведения и работните заплати там не се определят пряко от държавата. Затова посочих като пример БАН, а не СУ, да речем.

Не коментирам дали 1085 лв. са много или малко. Всичко под 100% увеличение на доходите е малко в тази държава на работещи бедни. Коментирам мотивите за това увеличение. Те са породени от всичко друго, но не и от грижа към образованието. Което е занемарено до пълна провала във всички свои аспекти.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×