facebook
twitter

Горещи новини

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 15 октомври

Още 1 897 лица могат да ползват парична помощ от бюджета на ДОО
2434
Илияна Кирилова

До 15 октомври 2019 г. включително Териториалните поделения на Националния осигурителен институт ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация. Последната дата, на която лицата могат да постъпват в заведенията, изпълнители на програмата, е 16 октомври 2019 г. Тази година програмата стартира на 28 март и за нейната финансова реализация в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2019 г. бе предвидена сумата от 20 103 061 лв. До момента са издадени 43 378 удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 1 897 лица да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация.

Програмата за едно лице е с продължителност 10 дни, като цената на нощувките и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя се поема от средствата на държавното обществено осигуряване. Всяко лице, за сметка на бюджета на ДОО, има право да ползва до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно. 
Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването трябва да е диагностично уточнено и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.
Правоимащи са и лицата, които получават лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Все още няма коментари

Още

Пенсионните фондове не са пирамида

21.11.2019

ИСКРА ЦЕНКОВА

862 4
30% от болничните се издават в понеделник

21.11.2019

Яна Николова

446 5
Под 3% е увеличението на болничните за година

19.11.2019

Яна Николова

459

Влез или се регистрирай за да коментираш

×