Quantcast
НАП затваря 3 магазина в Бургас заради касови бележки на китайски | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

НАП затваря 3 магазина в Бургас заради касови бележки на китайски

1758
Илияна Кирилова

Националната агенция за приходите ще затвори за 15 дни три големи магазина в Бургас, които продават предимно китайски стоки. При проверка на принципа на тайния клиент вместо касов бон данъчните инспектори получили бележки на китайски език, съобщи БНТ.

Инспекциите били извършени едновременно и в трите магазина. В единия продавачите се опитали да обяснят, че са изрядни, и разпечатали бележка от принтера, а след настояване на данъчния инспектор и от касовия апарат.

Фискален бон на китайски и разлики в касовите наличности са основните нарушения, установени при проверките. На някои от екипите изобщо не е бил издаден фискален бон. Според данъчните твърденията на китайските търговци, че издават бележки, нямат нищо общо с реалността. "Не се издават фискални бонове, а това, което понякога се издава на пазаруващите, е бележка, която е изпълнена с някакви йероглифи, най-вероятно китайски. Т.е. нещо, което в никакъв случай не може да се нарече фискален бон", коментира Христо Узунов - говорител на НАП-Бургас.

Данъчните заявяват, че не са се натъквали досега на подобна ситуация. Според тях най-вероятно става дума за софтуер за наличните стоки в магазина, свързан с принтер, от който вместо задължителните фискални бонове се издават бележки на китайски. Магазините разполагат с касови апарати, но рядко ги използват, коментираха още инспекторите. На обектите ще бъдат извършени и допълнителни проверки, за да се установи действителния размер на дължимия, но невнесен данък.

Ключови думи:

НАП, магазини, китайски

Още

Вече трета седмица НАП се бори с "малък технически проблем"

03.03.2021

ЙОАНА ПЕТРОВА

3973
Години ще минат, докато НАП плати глобата за теча на данни от 2019 г.
Доходи от е-търговия влизат в попълнената от НАП данъчна декларация

25.02.2021

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

5125