facebook
twitter

Горещи новини

НАП успокоява, че само периферни е-услуги били в риск

Нито става дума за катастрофа, нито става дума за нещо безобидно, философски заключи за НАПлийкс говорителят на агенцията Росен Бъчваров
1253
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Росен Бъчваров

„Трябва да оценим критично уязвимостта. За да има електронни услуги, трябва да се разработват системи. Тези системи са една отвореност и са подложени на риск. Към момента главните неща в НАП функционират по сигурен и стабилен начин. Нямаме причини да вярваме, че уязвимостите продължават да се експлоатират, електронните услуги работят и всички входове и изходи към НАП изглеждат сигурни. По отношение на периферни услуги сме идентифицирали рискове, не сме идентифицирали изтичане на данни. В момента са преустановени няколко услуги, други са ъпгрейднати“. Това каза пред БНР говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Той поясни, че в момента се извършват тестове за уязвимости и ако се наложи спиране на някои електронни услуги, то това ще бъде направено.

„Нито става дума за катастрофа, нито става дума за нещо безобидно. Нашият фокус е насочен върху две основни теми. Първата е да оценим дали има други уязвимости в информационните системи на НАП и, ако такива бъдат намерени, те да бъдат затворени веднага. Вторият ни фокус е да дадем възможно най-много и полезна информация за гражданите“, заяви Бъчваров.

Той каза, че атаката е показала уязвимостта на компютърната система и отговорност за нея ще се поеме, но непосредствената задача е агенцията да каже на гражданите: „А) има ли техни данни; B) какви са тези данни; C) какво може да направи един гражданин, чиито данни са в този текст, така че да намалим дотолкова, доколкото е възможно, неблагоприятните последици от това“, добави Бъчваров.

Росен Бъчваров каза още, че вероятно скоро ще бъде пусната система, през която гражданите да могат да проверят дали са част от жертвите на кабиреатаката.

„Около 3% от всички информационни масиви на НАП са засегнати. Това са данни – имена и ЕГН-та на над 4 милиона живи български граждани и над 1 милион починали. Информацията е частична. От тези изтекли данни не може да се направи пълно и изчерпателно профилиране за мен, за вас, за всеки един от хората. Не означава, че тези частични данни не са чувствителни", заключи говорителят на НАП.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП влачи проверката по Барселонагейт почти половин година

07.08.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

8555 9
НАП откри нарушения в 10% от лабораториите за коронатестове

21.07.2020

6917 4
Лаборатории крият приходи от коронатестове

16.07.2020

3064 26

Коментари

Предводител на ...

Дайте територията на Лидъл да я управлява, ясно е, че квото и да е, родено от българска майка юнашка, нема сила, разум и капацитет за това ...

Mavrodinov
Лидъл са собственост на Кауфланд. Потенциалът им е сериозен.
iLimon0ff
снимка на iLimon0ff

Лидл няма капацитет да го направи в кратки срокове, по-добре да е държава. Примерно Румъния. ???

Предводител на ...

вероятно скоро ще бъде пусната система, през която гражданите да могат да проверят дали са част от жертвите на кабиреатаката.

Тъпанари, отдавна проверихме. 

fierсe
снимка на fierсe

кога ще плащате обезщетения?!?

маргаритка2

За какво да проверяваме?

 

Нали нямало страшно.

 

Освен това са длъжни до няколко дни да ни уведомят официално!!!

 

Офтса-стръвницата оше ли е в отпуск?

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

Тъпанари, отдавна проверихме. 

 

Интересно колцина са тези, които не са прочели под ЕГН-то си "Бинго!"?

У нас всички сме печеливши. ?

Предводител на ...

Сред семейство, приятели и познати всички без изключение са в кюпа. Дори човек, напуснал България на 18 и никога не платил ни един лев данък тук, грее с всичките си лични данни сред изтеклите от НАП.

Mother30

Извинявам се за оф-топика, но от вчера имам почти непреодолими трудности да вляза в руски сайтове. Едва успях да вляза в един здравен, всичко друго - новини, филми, шоута и пр., - дава Problem loading page и  Time out.

 

Може да е от това, че от вчера имам нов доставчик - Нет1, но те отричат да ограничават трафика?

 

Някакъв съвет?

Mavrodinov
По добре по далеч от руснаците. Преди година такъв криптовирус ни лепнаха, че едва спасихме информацията. Искаха ни 10000 евро за декриптиране
Mother30

Благодаря за информацията. 

Опитвах много, но не става, само в още един здравен сайт можах да вляза.  Ще звъня на доставчика пак, те идваха на място да правят настройки вчера, не успяха дистанционно.

Simplified Solu...
снимка на Simplified Solutions 2

кога ще плащате обезщетения?!?

 

Кога ще плащаме, Фиърце. НАП няма свои пари. Ние им ги даваме.

Stern

Покрай цялото бърборене за ЕГН-та, опасности и безопасности, в мълчание е обвито наличие на някои интересни масива, свалени от НАП - кой залагал на хазарт, някакъв файл КРИС с профили. Тези данни за чий им е на НАП? Да не се окаже, че има електронни тефтерчета кой да бъде ударен и кой пощаден?

Васик

В НАП електронна услуга е само тегленето на билет с пореден номер, но след билета вече няма нищо електронно, а хората просто тичат по етажите до изнемогване, но служителите ги пъдят от етажите и пак ги пращат на първия етаж, където хората си теглят нов билет и така цял ден.

Mavrodinov
Явно не сте счетоводител. Всичко свързано с данъци и осигуровки е online. И системата на НАП е най удобната. Истинската им система не е пострадала. Не виждате ли, че това са генерирани таблични справки по различни критерии. Да, интересни са различни разрези. Кой играе хазарт, кой върти неофициална търговия по интернет и чрез куриерските агенции. Компютризацията дава големи възможности. Така изловиха фирми с кухи парични наличности за милиони. И набързо хитреците платиха данък дивидент върху укрити доходи. Така се прави!
Диагностик

https://m.24chasa.bg/novini/article/7568941

Purple_Haze

Туземната колониална администрация и тролове Й, според скромните си интелектуални възможности, последваха примера на Вожда и продължават да омаловажават НАП-гейтската Фукушима...

Аладар
Хакери блокираха сайтове на летище Бургас и летище Варна за излитащи и кацащи.--- http://pixs.ru/image/LrQfY
Нафарфор

вълшебници!

Нафарфор

абе някой знае ли кой е шеф на НАП? не че нещо, ама само Росенчо на амбразурата от има няма 10 години..

подозирам вече "Понци"схема от човекът-оркестър...

Влез или се регистрирай за да коментираш