Quantcast

Медия без
политическа реклама

На петия ден протестът е най-многоброен

Демонстрациите в страната се разрастват

13 Юли 2020Обновена
НА ЖИВО от протестите в София

НА ЖИВО от протестите в София - Виктория Симеонова и Дани Йорданов (Jordan Jordanoff)

Posted by Gospodari on Monday, July 13, 2020

Няколко хиляди са вече протестиращите пред Министерския съвет. В петия ден на протеста срещу мафията и полицейското насилие броят на гражданите на площада е най-голям, предаде репортер на "Сега". 

Първо стотици протестиращи граждани се събраха пред президентството със скандирания за оставка на правителството и главния прокурор, след това блокираха движението по бул. "Дондуков". 

На протести са излезли граждани и в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Хасково, Видин, Ямбол, Сливен.

Тримата критици на властта, Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, които оганизираха първия протест на 10 юли, призоваха гражданите да вдигнат национална стачка. Обявявяме стачна готовност, която ще продължи една седмица, каза пред множеството адвокат Николай Хаджигенов. По-рано тримата публикуваха "възвание", в което обясняват защо предлагат трансформация на протестните действия:

 

Снимка на Отровното трио.

"Вчера оповестихме трите основни цели на протеста: 1. Оставка на правителството, 2. Оставка на Гешев, 3. Велико народно събрание (нова Конституция), 4. Дистанционно гласуване (електронно и хартиено по пощата). Последното ако не се приеме, тутакси го заменяме с оставка на съществуващото НС", написаха тримата, които са известни като "Отровното трио" в  коментарно тв предаване.

Триото дава и пояснения за исканията: 
"Оставката на главния прокурор е задължително условие, доколкото последният е влезнал в ролята на инквизитор и палач за неудобните и инакомислещите. Също така е бранител на „своите" олигарси или казано иначе „шишипазител".
Новата конституция е задължително условие, доколкото ще ни се наложи да съградим държавата и демокрацията от начало и за целта ни е нужда здрава и добра основа, стъпало на което да стъпим."

Бабикян, Хаджигенов и Минеков смятат, че е необходим още по-сериозен граждански отпор, защото "разходките по паветата не просто разпиляват енергията на протестиращите, но и нямат полезно действие".

"Преследвайки драстична промяна на статуквото ще правим различни неща. Нека покажем силата си на площада и площадите в цялата страна", призовават тримата.

"Осигурете начин да вземете ефективно участие в стачни действия, като минимум ще отсъствате от работа няколко дни. Подгответе се за отпуск или друг начин да отсъствате от работа. Помислете как бихте могли да бъдете полезни лично вие в осъществяването на национален протест",  пишат организаторите.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?