Quantcast
МЗ разиграва смарт часовници на томбола за ваксинирани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

МЗ разиграва смарт часовници на томбола за ваксинирани

Междувременно Омбудсманът алармира за проблеми с безплатните лекарствата
автор
Екип Сега
1 788
 Илияна Кирилова
Гражданите ще получават от МЗ следното съобщение: "Ваксините срещу COVID-19 спасяват живот! Имунизирай се до 31.10.2021 г. и участвай за един от 102 смарт часовника".

Както обеща преди десетина дни министърът на туризма Стела Балтова, здравното министерство действително обяви томбола за ваксинирани срещу коронавирус граждани в опит да насърчи зациклилата ваксинация у нас.

Тя е обявена като "поощрителна игра с предметни награди за ваксинирани лица", с която ще бъдат раздадени общо 102 смарт часовника. Томболата ще се проведе в периода от 30 септември 2021 г. до 31 октомври 2021 г. Печелившите ще се определят на случаен принцип чрез жребий, който ще се провежда всеки петък в периода на кампанията от здравното ведомство. Правилата на играта, формата за регистрация и допълнителна информация са достъпни на интернет страницата на кампанията - www.coronavirus.bg.

В нея могат да участват лица над 12 г., които са се ваксинирали срещу COVID-19, но само в периода между 30 септември и 31 октомври, без значение дали имунизационният цикъл е завършен. Т.е. вече имунизираните няма да могат да участват. Всеки желаещ да участва в играта гражданин, отговарящ на условията, може да се регистрира на сайта coronavirus.bg, следвайки указанията. Късмета си могат да пробват освен българските граждани, и постоянно пребиваващите в страната чуждестранни граждани, ваксинирани на територията на България в периода на играта (30.09.2021 г.-31.10.2021 г.) с една от четирите разрешени за използване в страната ваксини срещу COVID-19 (първа, втора или бустерна доза). "В първите дни от томболата участниците в поощрителната игра трябва да имат предвид, че данните за извършена ваксинация понякога се вписват в системата в края на работния ден и поради тази причина системата може да отчита неуспешна регистрация. Затова се препоръчва да опитат да опитат да направят своята регистрация на по-късен етап", съветват подробно от ведомството на министър Стойчо Кацаров.

Софтуерът за тегленето на печелившите и за онлайн регистрацията за участие в играта са разработени от "Информационно обслужване" АД. Фирмата вече има опит в провеждането на публични кампании с награди за участниците, като томболата с касови бележки на НАП, посочват от МЗ. "Информационно обслужване" има ангажимент да осигури сигурността на личните данни на участниците, както и стриктното спазване на правилата и коректното теглене. В случай че по време на играта или след нейния край бъде установено, че някои от спечелилите участници не отговарят на условията на правилата, техните награди ще бъдат включени в следващите жребии за разпределяне измежду всички неспечелили участници в играта. Жребият ще се извършва на случаен принцип, посредством специално разработен за нуждите на играта софтуер, който в реално време ще извежда изтеглените печеливши участници. Всеки участник може да се регистрира само веднъж в периода на кампанията. С това ще участва във всички тегления.

Томболата е част от новата информациона кампания на МЗ, която има за цел да насърчи ваксинацията срещу COVID-19 в страната, която е на изключително ниско ниво. Тя включва изпращането на SMS до частните абонати на трите телекомуникационни оператори в страната - А1, Виваком и Теленор. До 31 октомври гражданите ще получават следното насърчително съобщение без значение какъв е техният ваксинационен статус: "Ваксините срещу COVID-19 спасяват живот! Имунизирай се до 31.10.2021 г. и участвай за един от 102 смарт часовника. Повече тук: https://coronavirus.bg/. Кампания на Министерството на здравеопазването".

 

СИГНАЛИ

Десетки сигнали за фалшиви сертификати за ваксинация срещу Covid-19 са подадени в здравното министерство, съобщи министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му всички те са предадени на прокуратурата, тъй като изисикватс специално разследване, защото има две заинтересова страни - този, който е поставил ваксината, и този, на когото е била поставена. 

 

ЗАСЕЧКА

На фона на новата кампания МЗ, както и НЗОК, получиха препоръки от Омбудсмана заради проблеми при разкриването и работата на COVID зоните, вкл. и при осигуряване на лекарствата за домашно лечение на пациенти с коронавирус, които се заплащат от здравната каса. Диана Ковачева изразява безпокойство от информацията, че разкритите към момента COVID зони, чрез които се очаква да бъдат лекувани в домашни условия леките случаи на коронавирус, не осигуряват равномерно и достатъчно покритие на цялата страна. "Така на практика в много райони на страната, в това число отдалечени и труднодостъпни населени места, пациентите реално нямат достъп до COVID зона, а за да стигнат до най-близката такава се налага да ползват транспорт, в нарушение на противоепидемичните мерки", казва тя. Доц. Ковачева изразява тревога и от изявления на общопрактикуващи лекари, според които COVID зоните на практика не работят, пациентите реално се насочват към личните лекари, които пък не разполагат с правомощията да предписват необходимите за лечение лекарства, с което се нарушава правото на достъп на гражданите до лечение, заплащано от НЗОК.

Омбудсманът допълва, че при заплащане от НЗОК на домашното лечение на пациенти с COVID-19, се наблюдават проблеми и при предписването, и при получаването на лекарствени продукти. Проблемите са в техния списък, реда за предписване, продължителността на лечението и нивото им на реимбурсиране от НЗОК, вкл. и поради липсата и недостига на някои от лекарствата в аптеките. "Бих искала също да отбележа и проблема, произтичащ от необходимостта електронната рецепта, съдържаща до три лекарствени продукта, да бъде изпълнена от една аптека, което често е невъзможно и създава сериозни затруднения за гражданите и рискове за работещите в аптеките", посочва общественият защитник. Затова в препоръката си настоява за преразглеждане на списъка на лекарствата за домашно лечение на COVID-19 и на нивото им на заплащане от НЗОК. 

 

 

 

 

Още

Нийл Йънг с ултиматум към Spotify: или аз, или антиваксъра Роган! 

26.01.2022

242
Ваксинационният провал на властите отива на съд

25.01.2022

10134
Проф. Кантарджиев прогнозира затишие на ковид през лятото

24.01.2022

2510