facebook
twitter

Горещи новини

МВР започва да глобява с по 50 лв. за неподходящи гуми

Автомобилите трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия, или с такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март
604
Илияна Кирилова

МВР започва да глобява от днес водачите, чиито автомобили не са със зимни гуми или с гуми с дълбочина протектора не по-малко от 4 мм.

Пътна полиция напомня на водачите да обърнат специално внимание на състоянието на гумите на техните превозни средства, съобщава официално МВР. Според чл. 139, ал. 4 от Закона за движение по пътищата, движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март. Неспазилите това изискване се санкционират по реда на чл. 183, ал. 4, т. 5, който предвижда глоба от 50 лева. 

Припомняме на всички участници в движението по пътищата – водачи и пешеходци, че е в ход Акция „Зима“, пишат още от МВР. Тя е разделена на три етапа. Първият бе от 1 ноември до 10 ноември, акцентът беше поставен върху контрола на водачите на велосипеди и пътни превозни средства, задвижвани от животинска тяга. Вторият, който в момента е в ход, е насочен към поведението на пешеходците. Третият етап стартира на 20 ноември и ще е със специално внимание към водачите на моторни превозни средства. Те трябва да подготвят автомобилите си за управление в зимни условия. Това означава, че освен на гумите, водачите трябва да обърнат внимание и на осветителната и стъклопочистващата системи на автомобилите си.

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Трима кметове са глобени със 125 000 лв. за конфликт на интереси

20.02.2020

736 2
8300 лв. глоби за "Левски" и "ЦСКА-София" след дербито

18.02.2020

95
Половината пътни полицаи в Малта са арестувани заради измами

12.02.2020

1516 3

Коментари

bay Dragan

Тия , зимните могат да бъдат гладки като полиран мозък.

Johnny2965

Според логиката на текста в закона - може.

Johnny2965

Безотговорни шофьори има немалко. Затова паричната санкция е недостатъчна. По-редно би било да им се отнема книжката до 15 март.

harmless
снимка на harmless

Изглежда МВР много държи катастрофите да се увеличат. При температури над 7 градуса, дори чистак нова зимна гума има много по дълъг спирачен път от употребявана лятна гума.

Летните гуми нямат никакъв проблем при температури над нулата. Естествено, при минусови температури, летните стават опасни.

 

Според прогнозите за София, поне до 22 ноември  минималните температури са над 7 градуса

 

Сега, катаджиите са озверели от глад или просто некадърност на всички нива в МВР ?!

торбаЛан

Сигурен ли си?

Предводител на ...

МВР, троле, спазва закон, приет от любимите ти главочи.

fractal

Това с изправността на автомобила не е ли работа на сервизите където се прави ГТП и на сервизите на съответната фирма и застрахователите които трябва да проверяват състоянието на автомобила при смяна на сезона и да го екипират според закона за движение по пътищата когато някой направи ПТП се вижда кой сервиз го е обслужил и коя марка е колата и съответния водач се наказва а също и сервиза така производителите на коли ще са загрижени кои им кара техен автомобил и застрахователите също

Сега е се едно КАТ вършат работата на частниците да проверяват състоянието на автопарка

торбаЛан

Предлагаш да минаваме технически преглед при всяка смянана сезона? Няма проблем, то от такЪви хексперти сме стигнали дотам..

Предводител на ...

Разбира се, минавам ГТП на 03.05. и сервизът внимателно следи дали съм със зимните си гуми ...

fractal

Авто парка е много стар и трябва профилактични прегледи даже в сервизите на производителите да дават оценка за състоянието на 10-15 годишни автомобили

И шофьорите трябва да се преглеждат по често защото населението застарява

Weiß

И шофьорите трябва да се преглеждат по често защото населението застарява

Задължително трябва да има и Пунктове за годишни прегледи изправността на водачите.

Stern

Автомобилите трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия, ИЛИ с такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm

Така написано в закона означава, че може да си вземеш 4 зимни гуни 2-ра ръка за 100-ина лв и да ги караш целогодишно, докато се разпаднат.

Интервал

Stern, зимни сликове ?

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

а автобуси ,камиони те как с т.н зимни гуми та в доста страни никой не сменя летни/зимни

 Качествената гума е от каучук и няма нужда от търговски трикове.

ще искат в четни дни с едни гуми в нечетни с други,  наближава коледа и трябва пари нали..м%$€%$€$ ви крадлива!Аз не живея  в булгаристан и имам  качествени гуми  повечто мильовци от кат ne  разпознават марките коли  а за гуми да не говорим  гледал съм  много клипове  тестове на гуми  и ням аи 1 доказателство ,че т.н зимни гуми са в пъти по добри на лед и сняг.

Johnny2965

За зимните гуми е удачно да не се допускат такива, които са на повече от пет или шест години. DOT е достатъчен за подобна проверка. Разбира се, дълбочината на грайфера също следва да се измерва.

Влез или се регистрирай за да коментираш