Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мъж почина минути след изписването му от COVID отделение

"Стояхме 15-20 минути на стълбите. Виках за помощ, звънях, но никой не дойде", казва внукът на починалия

29 Окт. 2021
Илияна Кирилова
Мъжът е изписан, въпреки че състоянието му е било критично, твърдят близките му

Потресаващите случаи в разгара на новата коронавирусна вълна продължават да се увеличават. 69-годишен мъж е починал, минути след като е бил изписан от COVID отделението на болницата в Елхово. Той е издъхнал, още преди да напусне сградата на лечебното заведение, а трагедията се разиграва пред очите на близките му, които са там, за да го приберат вкъщи. За това разказа днес Нова тв.

"Баща ми беше настанен в болница на 18 октомври с двустранна бронхопневмония. В началото състоянието беше по-леко, започна да се подобрява, но после се влоши. Имаше нужда от кислород, поставиха го на кислороден апарат. Вечерта преди да го изпишат ми казаха, че състоянието му се подобрява, но остава критично. Казаха, че е започнал да изхвърля течности, което е добър знак, но следващите 3-4 дни са критични и трябва да го наблюдават", разказа Иванка Георгиева, дъщеря на починалия.

На сутринта обаче мъжът е изписан. За това разбира близка, която всяка сутрин му носи храна. Роднините му не са уведомени. Мъжът не е можел да се движи и състоянието му е било тежко, твърди още дъщеря му. "Поисках да ми кажат какво е състоянието му. Дойде една санитарка, връчи ми епикризите и едва ли не ни изгониха. Докато слизахме по стълбите в болницата, състоянието му се влоши. Виках за помощ, звънях, но никой не дойде. Стояхме 15-20 минути на стълбите. От Бърза помощ дойдоха, когато вече беше починал", разказва внукът на починалия.

От болницата са обещали да отговорят писмено на всички запитвания, но до момента тяхна позиция не е представена. Близките на мъжа са сигнализирали разследващите органи. Прокуратурата се е самосезирала по случая. Окръжна прокуратура-Ямбол ръководи досъдебното производство, по което се разследва смъртта на 69-годишен мъж, настъпила в болнично заведение. По досъдебното производство е назначена съдебно-медицинска експертиза. Разпоредено е изземването на цялостната документация за лечението на починалия. 

Сигналите за недостиг на места за болни от ковид и неадекватно медицинско обслужване стават все повече. Наскоро линейка с болна от COVID-19 възрастна жена обикаля часове наред из столичните болници в опит да намери свободно легло. 70-годишната пациентката бе приета едва в 6-тата поред болница, показа репортаж на "Нова тв".

По-рано пък 5 болници отказаха да приемат пациент с коронавирус. Ставаше дума за мъж от София с двустранна бронхопневмония, чийто PCR тест обаче се оказва отрицателен. Оправданията на всички лечебници е било, че не могат да го приемат, тъй като нямат белодробно отделение или заповед ограничава приема на пациенти без коронавирус.

 

Ключови думи:

починал, COVID-19, стълби, болница