facebook
twitter

Горещи новини

Метрото ще тръгне от "Красно село" до края на годината

Новите станции са с прегради срещу падане на релсите
1654

Новата отсечка на метрото -  от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов", ще заработи до края на годината, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Първият етап от  третия метродиаметър е готов и се тества трасето между станция "Красно село" и следващата "Бул."България" при кръстовището с бул. "Ив.Гешов". Метровлаковете са 20, вече не са руски, а австрийско-полско производство на фирмата "Сименс". Те са напълно автоматизирани и ще се движат без управление от водач. Въпреки това, ще има машинист, който ще наблюдава слизането и качването на пътниците и ще подава сигнал на автоматиката да затвори вратите.

Новост са преградните стени на пероните. Те са от стъкло и ще предпазват от падане на релсите. Самоуправляващите се влакове ще спират така, че вратите им да съвпадат с отворите на предпазните стени.

31

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Чили изкара армията заради протестите

21.10.2019

57
Фандъкова - приемлива фасада за неособено красивото лице на София

24.09.2019

ТАНЯ ПЕТРОВА

2690
Метрото до „Красно село“ е 96 на сто готово

Коментари

Страници

Сгугню
снимка на Сгугню

Добра новина.

Поради което коментарите под нея ще са малко, тъй като не дава много повод за плюене.

Но виж, ей тва

 

Самоуправляващите се влакове ще спират така, че вратите им да съвпадат с отворите на предпазните стени.

ще е интересно да се види.

letec55

Добра е новината! Дано да не им развали кефа някой, ако седне да им проверява договори, подизпълнители и др. подобни досадни глупотевини! 

Иначе хората около района ще са доволни. Защото сега в пиковото време между 8:15 и 8:45, ако живееш от Нишава и към центъра, не можеш да се качиш на трамвай. Хубавите (нищо, че са стари) зелени швейцарски мотриси пътуват по линиите си празни, а по 4-та старите раздрънкани машини се тъпчат.

И дано да се сетят да направят оставащите две ленти на платното по "Цар Борис ІІІ". За седем-осем месеца направиха автомобилния тунел повече от половината и върху него пуснаха едното локално платно, двете линии на трамвая и две от лентите на булеварда, а повече от година и половина не могат да направят останалото и другите две ленти и едно локално платно. По едно време на строежа на самия ъгъл имаше повече работници, отколкото на обекта на булеварда. (Работата потръгна, когато правителството изсипа допълнителни 20 милиончета...)

А това с вратите наистсина е не само интересно, но и практично от гледна точка на безопасността. Има го и на други места, не е новост, но е добре, че го правят. 

Bacho Кольо

Самоуправляващите се влакове ще спират така, че вратите им да съвпадат с отворите на предпазните стени.

ще е интересно да се види.

 

Който е ходил в Санкт Петербург го е видял. В метростанции, строени през 50-те...

Твърде излишна, по мое мнение,  опция. 

letec55

Е, Бачо, в Питер вратите са архитектурен елемент от станциите - арки, мрамори... Нашите ще са по-семпли... 

вила

В бъдеще време ?!То така в 2017 черибашията на сговнясалите би тъпана по мегданите /ТВ-тата си де/,че  В 2017 ЩЕ ПРЕРЕЖЕ ЛЕНТАТА НА АМ Хемус,пък сега прави първа копка!?Олигофрен на ЩЕ  се радва.

JR

“Релсите падат, падат от небето...“🎵🎵🎵

Хайде, до края на годината и гафиня Данче - ватман в метрополитена!🎵🎵🎵

За преградите👍👍👍 Братоев👍👍👍

sega_reader

Жизнено важна новина за жителите на цяла България.

Augereau

Предлагам да не се съобщават новини, които не са жизнено важни за поне 75% от неселението на България. Така новинарските вестници, сайтове и телевизиции могат просто да се закрият, защото няма да има почти никакви новини. 
 

Седем с един...

Най-после! След три и половина години...Срокът беше до септември тази година...Белки тръгне, че да живееш до изкоп Хич не е за завиждане...

Памфуций
снимка на Памфуций

За мен е пълна мистерия защо оставиха паважа по "Борис III" . Иначе добра новина.

letec55

Барем да го бяха направили добре, а не да се огъва само след няколко години... То си има технологии според прогнозната носимост, ама кой да прогнозира и кой да ги изпълнява...

Памфуций
снимка на Памфуций

Барем да го бяха направили добре, а не да се огъва само след няколко години... То си има технологии според прогнозната носимост, ама кой да прогнозира и кой да ги изпълнява...

Няма кой да павира. "Любляна" като я препавираха , все едно нищо .... Нищо, Корни като дойде на власт ще асфалтира там. Нали живее в "Овча купел". 😄

Stern

Самоуправляващите се влакове ще спират така, че вратите им да съвпадат с отворите на предпазните стени.

 

Е, то оставаше и да не спират пред отворите и хората да се катерят над предпазните стени ли?

Augereau

Интересно ми е дали другаде по света има автоматични влакове на метро, в които обаче има и машинист? Аз лично не съм виждал такива - или са автоматични и няма машинист, или не са автоматични и има машинист. Та нали идеята на автоматичните влакове е да НЯМА машинист. Ако пък искаме влакове с машинист, защото тогава плащаме за автоматични такива? Предполагам автоматизираната система струва допълнително?

Изобщо цялата история ми напомня за електронното правителство - уж има някви онлайн услуги, ама в крайна сметка задължително висиш на някво гише с тонове документи при киселите лелки, които за най-елементарната услуга имат нужда от "седемдневен срок". 

Иначе хубава новина за метрото, много ясно - абсолютно нужно, полезно, чисто, бързо, удобно е за всеки град над 1милион жители да има метро. 

торбаЛан

Явно не ск ходил нито в Лондон, нкто в Париж.

А у нас, когато тръгнат влакове без машинист, елате да ми се обадите. Да, могат, но няма да ги пуснат.

Status Quo

Има DLR  London  - има водач-"капитан" на влака - като спре турга ключ в управляващ блок ( има го на всяка врата) - и дори да се включи автоматичното затваряне на вратите - докато не се отблокиора от водача-капитан  вратите стоят отворени но пищят .  Влака се движи самостятелно но има табло за водач-"капитан" който почти не се иползва. 

ArcheoBG

Браво на Фандъкова.
 

П.П. Няма нищо по-хубаво сутрин с кафето да чета безмислиците на червени тролове под положителни новини. 😁

вила

Положителна новина в бъдеще?!Нещо като един археофосилис ЩЕ оживее.

КатеринаK

Много ме съмнява, че метростанцията на Вл. вазов ще е готова до края на годината, но все пак нека видим.

mamut

 Днес по БНТ1 сутрита, г-н Братоев до уточни, че влаковете имат такава опция за автомично управление , но за сега дружеството предпочита да са си класически с машинист, тъй като за напълно  автоматизирани влакове ,трябва и други системи да са напълно автоматизирани, големия проблем е при качване и слизане на пътниците, та машиниста наблюдава на монитор и може да вземе решение кога да затвори вратите и точно по тази причина основно мотрисите ще са с машинист. В момента по трасето от красно село до бул.България- тестват мотрисите и донастройват  системите им към линията-спирачки,управление и т.н.

За ленинградсткото метро, съм чувал че част от станциите са със цели прегради заради защита от евентуално нахлуване на вода, дали е така незнам.

GrH

Браво и честито на столичните данъкоплатци, отделили от залъка си, за да могат поне част от техните съграждани да пътуват като нормални хора! Въпреки крадливото управление.

Лoвkия

Май имаше обществено обсъждане, заради което оставиха паветата по Цар Борис III, също като при ремонта на Дондуков, където въпреки уверенията не ги наредиха така, както обещаха.

Според мен така ще е и занапред, няма майстори, които разбират от този занаят, за Дондуков бяха изнамерили един стар майстор, който навремето е редил паветата там, и който уж щеше да научи младите, но не се получи, практиката за наемане на под-под-подизпълнители води до това, че накрая цигани вършат всичко.

Седем с един...

Никакво обсъждане не е имало за паветата на булеварда, именуващ се сега "Цар Борис III". Щото  ако имаше, едва ли някой от живущите там щеше да е "за" паветата! Живея на 20 - 30 метра от тоя булевард и през последните 20 години не смея да отворя прозореца, гледащ към него. Да не говорим, че само за отсечката Руски паметник - Бъкстон одма оставаш без пломби, и то не само от паветата ами и от вълнообразния характер на настилката...А кога ще се ремонтира...инш аллах...

sega_reader

От 18 коментара преди мен, само аз съм от "провинцията", всичко останало е нашего брата софиянеца.

Хвала на такЪва столица, хвала на такЪв вестник.

wreckage
снимка на wreckage

от "Красно село" до края на годината

бахти дългата дестинация.

Hauptmann
снимка на Hauptmann

сега в пиковото време между 8:15 и 8:45, ако живееш от Нишава и към центъра, не можеш да се качиш на трамвай

 

така е, сека сутрин го преживявам....

Лoвkия

Затова недоумявам защо не извадят паветата и да ги продадат, а булеварда да покрият с асфалтобетон.

Ще трябва да изградят и бая легнали полицаи, убиващи скоростта на пернишките болиди, което засега успешно правят и разместените павета.

Shaaban_bin_Robert

Не знам дали е имало обществено обсъждане за и против паветата по ЦБ3, но обикновено акъл дават хора, които не живеят покрай булевард с павета. Било красиво! Като че ли по цял ден седят и съзерцават паважа. Я питайте само тия, които живеят покрай или пътуват по булеварда, да ви разкажат за денонощният грохот, който се носи от там, за праха, за локвите при дъжд и разни други "екстри". Нека те да кажат асфалт ли предпочитат или паваж. Същото важи и за "Княз Дондуков" и въобще за всички места, където е останала тази "красива" настилка.

ablepsia

За ленинградсткото метро, съм чувал че част от станциите са със цели прегради заради защита от евентуално нахлуване на вода, дали е така незнам.

 

И метрото в Прага е така. Възможно и заради  наводнения, но и предпазва от падане на релсите.

Амене Менема

Не се оплаквайте от паветата по „Борис Три“, а посетете тези на „Жемс Боурцхиер“. Може да срещнете затруднения да пресечете, понеже релсите стоят малко височко спрямо каменните буци.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×