Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мехмед Дикме: Държавата може да си върне къщи за гости

"Не е виновен този, който е ял баницата", категоричен е бившият земеделски министър

30 Апр. 2019
Снимка: Архив
Мехмед Дикме

Държавата може да си върне имотите, построени като къщи за гости, ако се докаже, че те не са използвани по предназначение. Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме в ефира на bTV.

Според него основният проблем е, че прокуратурата не може да повдигне обвинение на собствениците на тези къщи, тъй като в действителност те не са извършили престъпление. Дикме е категоричен, че основният виновник за злоупотребите е контролиращият орган, който е Държавен фонд "Земеделие". "ДФЗ допусна безогледно да се строят къщи, за които ако предварително бяха направени разчетите и анализите, щяха да разберат, че това са къщи за лично ползване, а не за обществено", добави той. По негови думи можеш за 300 хил. евро да си направиш къща и по програмата да ти върнат 200 000 евро. "Така си правиш една райска къща", уточни бившият министър.

Дикме заяви още, че вината в случая не е на бенефициентите, а на контролиращият орган в лицето на ДФЗ. "Не е виновен този, който е ял баницата", категоричен е той. Според него възможността за подобни злоупотреби е заложена в самата наредба. Мехмед Дикме коментира, че ако къщите за гости, построени с европари, не се използват според заложените цели, Фондът има десетки начини да направи субсидията изискуема. "ДФЗ да си поиска субсидията обратно с лихвите или държавата да прибере въпросните имоти", допълни той. По негови думи обаче едва ли ще има връщане на евросредства, тъй като много от проверяваните проекти са с изминал давностен срок. 

Бившият земеделски министър е на мнение, че проверката на прокуратурата е закъсняла и задължително трябва да се търси отговорност защо служителите на фонд "Земеделие" не са писали доклад за тези проблеми.

Според Дикме бившият зам.- министър на икономиката Александър Манолев, на когото миналата седмица беше повдигнато обвинение, по-скоро е злоупотребил със служебно положение и прокуратурата и антикорупционната комисия (КПКОНПИ) трябва да го проверят.

От държавното обвинение твърдят, че Манолев и собственикът на фирмата, получила финансиране от ДФЗ за къща за гости в Сандански, са представили неверни данни, за да си осигурят пари по европроект в размер на близо 400 000 лева.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?