Медия без
политическа реклама

Прокуратурата в Париж обвини Льо Пен в злоупотреба с евросредства

22 Септ. 2023
Преди 2 дни партията на Льо Пен приключи с т.нар. си руски дълг от 6 милиона евро
Сайт на Националния сбор
Преди 2 дни партията на Льо Пен приключи с т.нар. си руски дълг от 6 милиона евро

Прокуратурата в Париж заяви в петък, че лидерът на крайната десница Марин Льо Пен и още 23-ма членове на нейната партия трябва да бъдат изправени пред съда заради предполагаема злоупотреба със средства на ЕС, което доведе до финализиране на седемгодишно разследване, предаде БГНЕС. 

Парижката прокуратура започна разследването през декември 2016 г., като заяви, че то има за цел да установи дали тогавашният Национален фронт е използвал пари, предназначени за парламентарни сътрудници в Европарламента, за да плаща на служители, които са работили само за партията. На депутатите в ЕП се отпускат средства за покриване на разходи, включително за техните асистенти, но не е предвидено да ги използват за партийни разходи.

Прокуратурата съобщи, че е проверено състоянието на около 49 асистенти за период, обхващащ три мандата на парламента на ЕС - от 2004 г. до 2016 г. Поводът е доклад на парламента, който е забелязал, че някои асистенти са заемали високи постове в партията на Льо Пен - сега известна като Национален сбор (RN) - които са изглеждали несъвместими с работата им в парламента на пълен работен ден.

RN отрича да е извършила каквото и да било нарушение. "Оспорваме тази позиция, която изглежда е погрешно разбиране за работата на опозиционните депутати и техните помощници, която е преди всичко политическа", заяви партията в изявление за АВС.

Льо Пен се изправи два пъти срещу Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори във Франция - през 2017 г. и 2022 г., и е смятана за фаворит на следващите през 2027 г.

Тя е изправена пред потенциална присъда от 10 години затвор, глоба от един милион евро и - тъй като е изборно длъжностно лице - лишаване от право да заема публична длъжност за 10 години, ако обвиненията се докажат, съобщиха от прокуратурата. Съдиите ще трябва да решат дали да приемат искането на прокуратурата за съдебен процес или не.

Преди 2 дни Льо Пен бе принудена да върне заем от 6 милиона евро, взет от руска фирма. 

Френската крайнодясна партия Национален сбор е изплатила изцяло руския си заем, съобщиха от партията във вторник пред парижкия вестник "Фигаро". Партията е изплатила над 6 млн.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Льо Пен, евросредства

Още по темата