Медия без
политическа реклама

Льо Пен се отърва от руския си дълг

Националният сбор върна заем от 6 млн. евро, за да избегне критики преди европейските избори

20 Септ. 2023
Още докато се ръкуваше с Путин в Кремъл през 2017 г., Льо Пен даваше вид, че не го поглежда
kremlin.ru
Още докато се ръкуваше с Путин в Кремъл през 2017 г., Льо Пен даваше вид, че не го поглежда

Френската крайнодясна партия Национален сбор е изплатила изцяло руския си заем, съобщиха от партията във вторник пред парижкия вестник "Фигаро".

Партията е изплатила над 6 млн. евро на руската компания "Авиазапчаст" АД, включително "главница и лихви", заяви в съобщение за медиите депутатът от Националния сбор и главен счетоводител на партията Кевин Пфефер.

"Това е облекчение, като се има предвид политическия спор, в който се беше превърнал този обикновен заем", каза той пред десноцентристкия всекидневник.

Бившата лидерка на партията Марина Льо Пен взе заем от Първа чешко-руска банка през 2014 г. След като фалира,  банката прехвърли заема на руската компания "Авиазапчаст".

Но сянката на заема висеше над крайнодясната партия, като Льо Пен бе остро критикувана, че поддържа връзки с Русия. След нахлуването на Русия в Украйна Льо Пен се стремеше да се отърси от репутацията си на пропутински политик, като се отказа от предишни изявления и осъди войната.

Според "Фигаро" наследникът на Льо Пен като председател на Националния сбор Жордан Бардела е заявил, че иска да затвори главата преди европейските избори догодина, за да се дистанцира от обвиненията в русофилство.

Бардела планира да изплати всички дългове на партията - възлизащи на около 26 млн. евро - преди президентските избори във Франция, насрочени за 2027 г.

Националният сбор постигна безпрецедентен успех на парламентарните избори миналата година и получи рекордните 89 места, което увеличи публичното му финансиране от 5,2 млн. евро на 10,2 млн. евро годишно.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Льо Пен, дълг

Още по темата