Медия без
политическа реклама

Министър Шишков прави среднощни проверки на ул. "Граф Игнатиев"

Новината първо бе съобщена от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, а после се похвали и МРРБ

13 Яну. 2023Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Строителният министър Иван Шишков прави среднощни проверки на ремонта на ул. Граф Игнатиев. Това първо стана ясно от пост на кмета на район Средец Трайчо Трайков, а след това и от официално съобщение на МРРБ.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще направи проверка на качеството на строително-ремонтните работи по ул. „Граф Игнатиев“ в София.  Проверката със специализирана техника ще започне след 23.35 часа на 13.01.2023 г.", написаха от строителното министерство и добавиха: "Изпитването на качеството на извършените ремонтни дейности при реализацията на обект: „Изграждане, възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на гр. София, зона 2“, втори етап, ще продължи между 60 и 120 минути. Планирано е да обхване участъци от ул. „Граф Игнатиев“ и кръстовищата с ул. „Цар Иван Шишман“ и ул. „6-ти септември“." 

Началото на проверката ще започне след преминаване на последния трамвай по ул. „Граф Игнатиев“, около 23.35 часа. Целта е да не се спира движението на обществения транспорт. МРРБ предварително се извинява на гражданите, живеещи в района, заради причиненото неудобство, пише в официалното съобщение.

Още ден по-рано Трайчо Трайков обяви във Фейсбук, че строителният министър Иван Шишков започва в полунощ проверка на ул. "Граф Игнатиев" в София.

Столична община има намерение да затвори отново улица „Граф Игнатиев“ за движение на трамваи, а също и няколко от перпендикулярните ѝ улици за движение на автомобили. Това стана ясно от изказване на зам. кмета на София по общественото строителство инж.

"По молба на министър Шишков съобщавам, че след малко - от 00.00 до 02.00 часа, МРРБ ще проверява качеството на настилките на ул "Граф Игнатиев". Ще бъдат взети ядки от кръстовищата с ул. "Шишман" и с ул. "6-ти септември", а не че някой прави ремонт през нощта", написа Трайков около 23.30 ч. в четвъртък. Очевидно кметът на Средец е получил информация в последния момент и е липсвала координация с МРРБ, след като сега се разбира, че същинската проверка ще е в петък срещу събота.

В петък, във Фейсбук Трайков написа: "Корекция: прoверката ще е всъщност на 13 срещу 14 януари, а не както казах снощи на 12/13. Моля за извинение!"

Жълтите павета бяха наредени безобразно и трябва да бъдат пренаредени.

За проверка на ремонта на "Граф Игнатиев" Шишков даде да се разбере преди два дни, след като преди това той демонстративно направи лично посещение на недобре наредените жълти павета край парламента.

Ремонтът на центъра на София се извършва с европейски пари по Оперативна програма "Региони в растеж", която се управлява от МРРБ. "Това, което установих, е, че за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" не бяха поискани европейските пари. Това означава, че ремонтът е платен с наши пари от Столична община, а не с парите, които се полагат на София", каза той. Шишков коментира, че не са били поискани и затова не е направена и самата проверка. "Защото, преди да се плати, се прави проверка", уточни процедурата той при обявяването на инспекцията. Според него столичният кмет Йорданка Фандъкова вече е поискала плащането и това е основание да започне проверка на ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Още по темата