Quantcast

Медия без
политическа реклама

Манолова вади на светло хонорарите в "Топлофикация"

След три години съдебна битка омбудсманът получи информация от дружеството за възнагражденията на юрисконсултите

11 Март 2019
Илияна Кирилова

Омбудсманът Мая Манолова спечели тригодишната си битка за разкриване на хонорарите, присъдени на юрисконсултите на "Топлофикация София" по дела срещу столичани. Днес тя най-сетне е получила справка за тях по закона за достъп до обществена информация. Данните ще бъдат за 2015 г., когато започна тази съдебна сага.

Ръководството на столичното топлофикационно дружество отказваше да даде исканата информация за какво са похарчени събраните през 2015 г. юрисконсултски възнаграждения за милиони левове чрез започнати дела срещу 21 хиляди столичани, припомнят от институцията на омбудсмана. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител и 300 лева по исково производство. Омбудсманът зададе 10 въпроса – тук.

На 25 февруари т.г. с Решение № 1149 Административен съд София-град отмени отказа и изпрати преписката на изпълнителния директор за предоставяне на информацията, изрично и изчерпателно посочена в заявлението на омбудсмана.

Докато се водеше този спор, Манолова успя да наложи законови промени, с които таксите за юрисконсулт бяха намалени. Преди това се стигаше до абсурди при дълг от няколко лева окончателната сума да нараства многократно благодарение на всякакви такси, събирани от дружеството. Един пример от началото на тази кампания беше показателен: на абонат с дълг от 8.70 лв. "Топлофикация София" беше начислила: 300 лв. възнаграждение за юрисконсулт, 25 лв. съдебна такса, 60 ст. лихва, още 300 лв. хонорар за друг юрисконсулт - за това, че се е обърнал към съдебен изпълнител, и 100 лв. такса на изпълнителя.

 

Още по темата