facebook
twitter

Горещи новини

Каракачанов ще връща наборната служба от 2021 г.

Той твърди, че политическото решение за премахването й преди 12 години е било грешка
22803
СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

"От 2021 г. може да се въведе наборната военна служба, ако сега държавата започне да работи по темата. Няма да е лесно, но и няма да е толкова скъпо, колкото се опитват да ни обясняват". Това е заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на Втория национален събор на запасното воинство в България, който се провежда днес и утре в Крънската кория край Казанлък, предава Дарик.
Според Каракачанов, възстановяването на наборната военна служба e абсолютно задължително, тъй като на практика армията няма резерв. Той уточни, че ако сега се случи нещо и се наложи да се мобилизират младите хора, между 18 и 30 години, те ще окажат пушечно месо и лесни мишени.
Според министъра на отбраната, крайно време е младите хора да бъдат възпитавани в дух и умения, а не на джендъри. Министърът  допълни, че използваните досегашни аргументи срещу връщането на наборната казарма „вече не важат“, тъй като много страни от ЕС и наши съседскиса върнали наборната служба, а в някои никога не е била отменяна.
Оптималният срок за военната наборна служба, според военния министър, е 6-9 месеца, като за жените и момичетата тя е доброволна. "Дори сега да я въведем, сме закъснели", счита министър Каракачанов.

Той отчете като грешка политическото решение за премахването на наборната военна служба преди 12 години. Подобна теза преди ден изразиха и от ръководството на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Всички вече признават, че най-големият проблем на армията е с човешкия фактор. И че в момента армията изживява истинска кадрова криза, като официално свободните места са около 5500, но неофициално се говори за над 6000, че и повече. При всички положения поне 1/5 от армията е цифри, зад които липсват хора. Самата армия признава, че в някои съединения има дори 25 на сто недокомплект, като най-тежко е положението в Сухопътните войски.

Военното министерство пробва с инициативи като "Бъди войник" и с промени в закона, с които да се въведе т.нар. доброволна служба да позакърпи нещата, но нещата изглеждат обречени. За събирането на войници по градовете вече стана дума, а пък доброволната служба срещна отпор от страна на бизнеса, защото проектът предвижда неглижиране на работодателите и поставянето им в зависимост от някакви имагинерни обезщетения, които щели да се определят от министъра на отбраната.

В документи МО признава в прав текст:   "Анализите показват, че в рамките на следващите 10–15 г. България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования". Като пример се привежда обстоятелството, че "за периода на провеждане на курсовете за подготовка на гражданите за защита на отечеството от 2015 г. до днес начална военна подготовка са преминали 337 български граждани, а в курсове за специална военна подготовка за нуждите на въоръжените сили - едва 27".

82

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каракачанов до Цацаров: Опитват създаване на македонско малцинство

19.11.2019

651 6
Каракачанов: Ще предложа офицер за шеф на военното разузнаване

14.11.2019

337 2
Чили изкара армията заради протестите

21.10.2019

326 1

Коментари

Страници

маняна
снимка на маняна

А освен локумки дали е предложил друго на запасняците? 

ЗЛАТИЯ

Не виждам как ще стане тая работа. 

Само ще се увеличи броя на напускащите България младежи. И не бих могла да ги упрекна.

fractal

Трябва и жените да служат в хуманитарна казарма да учат за медицински сестри

Krasimir Chenov

И децата, като в Русия.

Su38

Ще си признаем и за още "грешки"... Въпрос на време. Мислете не с подирния акъл...

PlaNed
снимка на PlaNed

Ако друго не свършим, можем поне да похарчим "едни пари" и купим терени на мястото на онези, които подарихме на едни "наши 'ора", после ще трябва да построим казарми и полигони за обучение и точно тогава ще се сетим, че това не ни е необходимо...

Сгугню
снимка на Сгугню

Добро намерение, дано се изпълни.

Но трябва и жените да ходят - нали сме за равноправие на половете.

18 месеца за мъжете, 6 месеца за жените.

bay Dragan

Една година за ония.

Джиджи

18 месеца за мъжете, 6 месеца за жените.

Туй е дискриминация!!! 😂👰💃

ЗЛАТИЯ

Еле па девойчиците у казарма 😂

Ще ми са да видя кой ще се занимава с тях.

Не сме Израел и нещата са отекли безвъзвратно. 

fierсe
снимка на fierсe

и в кои казарми бе, умници?!?

и с коя техника?!? тая дето я продадохте?!?

вила

Жалък смешник  скопен - 3 години на власт....

Хулиган

До 2021 се надявам Каракачанов и останалата управляваща пасмина вече да е в затвора...

http://www.drago.info/index.php/2017/12/07/kmeta-r...

Джиджи

До 2021 г.–  я камилата, я Каракачанката ... 😍

 

А Каракачанката може още и тая година!!! 👏👏👏

бастун

Откъде да почна ... може би с митове и легенди за уж могъщата наборна армия на Народна Република България? Която без съмнение е била относително по-боеспособна и силна от съвременната Българска Армия, но същевременно изискваше огромни разходи и вредеше икономически заради тия две години изхабено време на младежите. Боеспособна армия изисква подготвени военни с нужното въоръжение, такива могат да бъдат само кадрови военни. Запасняците даже с 2 години наборна служба пак са "пушечно месо" след това, макар и една идея по-силно. Какво военно положение може да се случи за да има нужда от мобилизирана армия с огромна численост? Бойни действия срещу съседните държави? А колко техника и въоръжение трябва де се държи като мобилизационен резерв? Това струва скъпо. Израел са под постоянна потенциална заплаха от значително превъзхождащи ги числено противници/врагове и поради това са принудени да имат запасняци.

Доси

 

Откъде да почна ... може би с митове и легенди за уж могъщата наборна армия на Народна Република България? 

 

Бате, не знаеш какво говориш. Няма митове и легенди, БНА беше сериозна сила. Само кашиците от триъгълника Елхово-Грудово-Звездец ако ги има днес ще прегазят днешната ни смехотворна армийка барабар с модерната и техника... и то два пъти. 

ruff

верно! на отиване и на връщане!

ruff

а сега за драгия бастунчо:

 

две години са абсолютно достатъчни нормален българин да придобие достатъчно способности, за да бъде перфектен професионалист! което се и постигаше. друг е въпросът с мотивацията! а мотивацията е тема от миналото, настоящето и за в бъдещето!

shipka3

То всичко се крепи на митове и легенди, най- лошото е, че нямаме загубена битка, но нямаме спечелена война...., а за Българската армияhttps://airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=228543

 

ruff

не само! и спечелени войни имаме!

 

прочети Брест-Литовския мирен договор!

beal

Смешник!

Аз нали служих в Грудово,. 82-83 година.

То кашици там изобщо нямаше. Само от време на време събраха запасняци. 

В Болярово имаше един батальон само. 

Krasimir Chenov

Германците имат много интересен модел. Запасняците са доброволци. Събират се един или два пъти месечно в неделя на обучение. Има график на занятията , всеки запасняк пише на кои дати ще присъства. Занятията са им теоретични , технически и тактически. Явно по този начун освен орофесионалната армия поддържат и контингент резервисти които обаче във висока кондиция и добре подготвени. Но това е за немския манталитет. Тук и пожарните команди са им доброволни. Всяко село разполага с база и модерно оборудвани коли и при случай на авария или оожар сирената на кметсвото дава сигнал и доброволците които са заявили , че са на разположение получават известие на мобилните телефони. Доброволната служба в Германия е традиция. Футболните треньори на ддецата по селата също са доброволци. В България не знам дали такъв модел може да сработи . 

ThePal
снимка на ThePal

След три години може и Азис да е министър на отбраната...

н16
снимка на н16

митове и легенди за уж могъщата наборна армия на Народна Република България

Така се създава държава - с наборна армия. Oбаче тия, направили преврата (1989), не са искали да има държава, а "разграден двор". В контекста на тогавашните реалности, си е билa съвсем нормална армия, способна да реши определени задачи. В рамките на съществуващия тогава - Варшавcки договор.

 

Обаче имайки и на разположение съвсем друг брой техника. Някой знае ли, броя на самолетите и танковете, от онова време (ей тъй, за статистиката) ?

 

И имайки съветската армия зад гърба си. Но и едва ли би могла, да води самостоятелно дълга война против НАТО или срещу турската армия. Сега, в рамиките на ЕС и НАТО, вече и времената са други.

 

Както и, по-горе стана въпрос за липсващата техника. А има ли, кадърни и способни офицери?

Johnny2965

За статистика - към 1989 г. БНА разполага с 300 самолета (220 изстребителя) и 2000 танка.

маргаритка2

Тъжна история.

 

Относно довода за  възпитанието и джендъра - след като от детската градина, та до матурата Министерство на образованието възпитава в джедър, за 6месеца е абсурд да изправят резбата!

 

Да вземат двата министъра да се разберат помежду си!

 

За девойките е много идейно също да участват, но за да няма дискриминация, времетраенето трябва да е едно и също!

 

За мен най-подходящо е то да бъде 9 месеца - от войниклъка направо по майчинство!

 

Родината има нужда от повече демография и по-малко експертиза, че нещо много стана, не можем да я понесем.

Johnny2965

Нито един от двамата министри не се явявал публично с жена, която да събуди възхищение. Нещо слаби ми се виждат в тази работа.

Васик

Точните думи на Каракачанов са "жени и момичета", което предизвиква недоумение.

н16
снимка на н16

За жени в армията - не знам (защо и как).

 

А иначе - каква армия, без да има държавна идеология? 

muncho1876

 Къде беше "войводата", когато се "наливаха основите" на евроатлантизма? Когато се ликвидара селското стопанство, когато се съсипваше промишлеността  и се "приватизираше" за 1 лев? Когато стотици хиляди хора останаха без препитание? Тогава се "рязха" самолети и ракети, подаряваха се танкове, а числеността на армията се намали до размера на един стадион. Мога да кажа, че членството ни в НАТО унищожи боеспособността на БА. Сега имаме логистични, полицейски и хигиенични функции. Наборната служба няма да ни върне суверинитета. Ние сме колониална "бананова ребпублика" с ... много завсимо управление.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×