Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кандидатът на опозицията получи мандат за кмет на Истанбул

17 Апр. 2019
ЕПА/ БГНЕС

Кандидатът на опозицията Екрем Имамоглу получи мандат като кмет на Истанбул, все още не е взето решение по искането на управляващата Партия на справедливостта и развитието за нови избори, съобщи Анадолската информационна агенция. Резултатите от досегашното преброяване в Истанбул наклониха везните в полза на Имамоглу - кандидата на опозиционната Републиканска народна партия (РНП). Той ще получи официален мандат за Истанбулската столична община 17 дни след горещо оспорваните избори, които все още подлежат на обжалване за нередности. Имамоглу бе поканен в провинциалната избирателна комисия в Чаглаян. Очаква се церемонията по встъпването да се проведе в централата на столичната община в района Фатих в 18:00 часа местно време.

Това се случи след като избирателната комисия отхвърли молбата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) за отлагане на процеса, докато Върховният избирателен съвет (ВИС) не приключи обжалването за нередности. Според заключителното производство, Имамоглу печели изборите с 4 169 765 гласа срещу 4 156 036 гласа на кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм, с разлика от само 13 729 гласа. Първоначалната разлика в гласовете, обявени от ВИС на 1 април, ден след изборите, е 28 000. Въпреки че Имамоглу официално ще встъпи като столичен кмет на Истанбул, работата по жалбата на ПСР ще продължи, информира ВИС.

След като ПСР изгуби кметските места в повечето големи градове на страната, а разликата между Имамоглу и бившия премиер Бинали Йълдъръм (кандидат на ПСР) бе по-малко от процентен пункт, управляващите оспориха победата и поискаха повторно преброяване в някои окръзи.

 

Още по темата