facebook
twitter

Горещи новини

Камионите в ЕС ще са с аеродинамични кабини

3015
romania2019.eu
Ръзван Кук

От тази есен камионите в ЕС ще трябва да се произвеждат с нов дизайн на кабините. Съветът на ЕС одобри по-безопасните и удобни конструкции и реши от 1 септември 2020 г. по европейските пътища да започнат да се движат камиони с по-заоблена предна част на кабината. Преди аеродинамичните кабини да могат да бъдат пуснати на пазара, те трябва да отговарят на необходимите изисквания за одобрение на типа. До 1 ноември 2019 г. те ще бъдат въведени.

Решението, прието от министрите, изменя правилата за максималния размер на камионите, като изтегля напред датата, на която се позволява камионите да станат по-удължени и спо-заоблена предна част, без да се намалява пространството за товарите, уточниха от пресслужбата на Европейския съвет. На 12 февруари 2019 г. беше постигнато предварително споразумение между румънското председателство и Европейския парламент.

Удължената предна част на кабината ще намали невидимите зони за водачите, така че уязвимите участници в пътното движение, като пешеходците и колоездачите, ще станат по-видими за тях. Освен това ще се намалят щетите и нараняванията, причинени на други участници в движението по пътищата в случай на сблъсък. Според оценки на Еврокомисията това би могло да спаси до 500 човешки живота годишно, главно на пешеходци и колоездачи в градските райони. 

Очаква се намаленото въздушно съпротивление да намали разхода на гориво с до 10 %. Намалението на емисиите ще бъде в полза на борбата с изменението на климата. Допустимата допълнителна дължина може да се използва само за подобряване на аеродинамиката на кабината, но не и за увеличаване на товароносимостта на превозното средство.

"Това ново поколение кабини ще бъде по-безопасно, по-ефективно от гледна точка на разхода на гориво и по-удобно за водачите. Така, че това е една добра новина за всички участници в пътното движение, а и за околната среда", коментира Ръзван Кук, министър на транспорта на Румъния.

С днешното гласуване в Съвета приключва законодателната процедура. Европейският парламент гласува на 26 март 2019 г. Сега решението ще бъде подписано от двете институции и ще бъде публикувано в Официален вестник на ЕС.

Ключови думи:

камиони, ЕС, дизайн
36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕС обмисля нова извънредна среща на върха за Брекзит

15.10.2019

449 1
ЕС не договори ембарго срещу Анкара

15.10.2019

271
Зоран Заев: София е задължена по договор да ни подкрепи за ЕС

14.10.2019

2506 15

Коментари

Страници

Интервал

Пфф, очевидно, досега производителите на камиони са били в сговор с търговците на гориво, за да правят кабини с голямо челно съпротивление. Сигурен съм, че правилата за кривината на краставиците могат да бъдат приложени към обтекаемостта на кабините за камиони. Аеродинамика все пак :)

Augereau

То е написано в статията, ама все пак - максималната дължина на камионите прави така, че за да направиш  аеродинамична кабина (т.е. по-дълга), трябва да пожертваш от пространството за товара. Сега тази дължина се променя и кабините могат да станат по-аеродинамични, без да се жертва товарното пространство. 

 

Интервал

ОК, и? На база какво е определен максималния размер на камионите и какво се е променило там, та сега това да няма значение? А автобусите кога, че масово приличат на тухли? Може би, размерът и кривината на краставиците все пак имат реално значение...
ПП: Не се заяждам, просто ми е писнало от цялата тая бюрокрация, генерираща правила и ограничения често без нужда. Включително и у нас, отделно от оЙробюрокрацията. Преди си мислех, че бюрокрация е имало по време на соца... колко наивно от моя страна.

cisco1

Ако не са еврозелките кога ли производителите щяха да се сетят....тц тц тц

 

Има си причина да правят камионите така,не си струва  за да спестиш литър нафта да удължиш камиона и  да качиш във ферибота един тир по малко или да задръстиш километри магистрала .Губи се време и се разходва много повече.Каквото си спестил на 100 км магистрала от аеродинамиката ще го изгориш за 10 минути в задръстването

 

Wolf ACE

Ммдаа, а стандарта за кривите краставици действа ли йощ или... Тоя на снимката онагледява що ядат псувни от хората, под път и над път...

П. с. Интервал се е сетил преди мен :-)), ма то, при такива идиотии, точно за това се сещаш...

Лoвkия

Г-н Ръзван явно иска кабините на европейските камиони да добият формата на собствената му оядена гушка.

Han

Както казват американците, аеродинамиката е измислена от хора, които не могат да правят мощни двигатели.

 

Или които нямат петрол, бих добавил аз... 😁

Stern

Кога Енцо Ферари стана американец?

Интервал

Ловки, забележка точно на място :)) Обтекаемостта на оЙрозелките при прокарването на поредната доза бюрократични или лобистки безсмислици, е добре известна. И не говоря за аеродинамика :)

Zmeja

Ако тези кабини са по-удобни и се спестява гориво до 10%, този въпрос нямаше ли да се реши автоматично от пазара? Ние в ЕС пазарна или политико-бюрократична икономика сме? Тука има - тука нема; това може - това не може; това трябва - това не трябва!

cisco1

Планова

Лoвkия

Май за производителите ще е най-евтино да създадат с общи усилия един-единствен доставчик на кабини, съобразени с новите изисквания, в противен случай ще трябва да инвестират милиони в собствени разработки, които може и да бъдат отхвърлени.

Zmeja

Предполагам, че тези кабини и конструкции автомобили вече са готови и технологично за пускане в производство от определена фирма или фирми. Чака се само решението на ЕК, годината за задължителното им въвеждане и сроковете за забрана за пътуване на неотговарящите на новите изисквания МПС.

Лoвkия

👌

Аладар

Американските камиони с двигател пред кабината

са с по-добра аеродинамика от плоските европейски

влекачи.

Лoвkия

Така е, да не говорим че са по-красиви и впечатляващи.

https://www.facebook.com/bulgariantruckersusa/post...

ИвКо

Обърнете внимание, че казват  с "до 10%" . Реално ми се виждат някъде до 2-3%, но дори и толко да са пак си е нещо стига както се помена по долу да не става въпрос за лобистка поръчка и някоя фирма вече да има готов прототип на кабината.

Без да се заяждам, ще определят ли най после до колко ще е позволено да бъдат криви ауспусите.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Ммдаа, а стандарта за кривите краставици действа ли йощ или...

 

Да си виждал в някой магазин да продават криви краставици? Значи действа!

 

И то, въпреки че регламентът е отменен преди 10 години (от 1 юли 2009 г.). Но производители и търговци го спазват, щото е в техен интерес. Така се намаляват транспортните разходи, защото в един кашон може да сложиш много повече прави краставици, отколкото криви. Затова, прочее, е бил приет и регламентът.

Интервал

В квартални и специализирани магазини съм виждал. В големите чужди вериги избягвам да пазарувам. А как стои въпросът за интереса на производителите? Да си виждал статистика за поникналите криви краставици и колко от тях са били изхвърлени? Дали разходите по това перо покриват разходите от намаленото количество краставици в един кашон? Ако случайно разходите се припокриват, нормално ли е да се изхвърля продукция, особено, ако част от нея е финансирана със земеделски субсидии? Защо регламентът е отменен, след като се е оказал толкова полезен?

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Ако не са еврозелките кога ли производителите щяха да се сетят....тц тц тц

Къде съзря еврозелки в картинката? То си пише ясно

 

Съветът на ЕС одобри по-безопасните и удобни конструкции и реши от 1 септември 2020 г. по европейските пътища да започнат да се движат камиони с по-заоблена предна част на кабината.

 

А Съветът се състои от министрите (в случая на транспорта) на всички държави членки. В момента го председателства Румъния, затова на снимката е изтипосан техният министър. Всички държави са се споразумели помежду си, никой нищо не им налага.

 

Какъв Брюксел, какви еврозелки, какви пет ойро?😎

Курти влезе

А кривите краставици, какво ги правим? Хвърляме ги?

dissidentbg

Рендосваме ги за таратор.

dissidentbg

Когато се въвеждат нормативи за някакъв продукт, обикновено става дума за търговска война.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

А кривите краставици, какво ги правим? Хвърляме ги?

 

Не, както е обяснил колегата  по-горе, те биват пласирани в специализирани магазини - за еврофоби.😸

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Да си виждал статистика за поникналите криви краставици и колко от тях са били изхвърлени?

 

Не съм виждал, но се съмнявам, че и ти си виждал.

Още повече, че тия стандарти са само за продаваните в търговската мрежа плодове и зеленчуци.

За ония, които отиват за промишлена преработка, няма такива стандарти  - криви краставици, натъртени ябълки и пр. може спокойно да бъдат бъдат оползотворени.

Интервал

Ъхъ, но е хубаво да правиш разлика между еврофоб и бюрократофоб :) Ако ти е възможно.
А кварталните магазини, често зареждат от местни малки производители, което би трябвало да ти говори защо го правя. Направих си труда да поровя, и се оказа, че ставало дума за близо 30 продукта, а не само за краставици. Изхвърлената продукция е била близо 20 на сто. Очевидно, "спокойното оползотворяване" не е било съвсем спокойно и ползотворно. Да не говорим за натиска, който оказват върху производителите подобни бюрократични недомислици, както и големите търговци. Не става ясно и защо(според теб) така добре работещи правила са били отменени :) Вероятно, сега би могло да ти светне, защо не приемам с горещ оЙроентусиазъм всяка поредна бюрократична приумица. Може и да не ти светне.

cisco1

И правите краставици са въпрос на интереси и лобизъм, има си холандски патентовани семена за прави краставици.

blue_fish

Няма нужда от хейт, краставици и т.н.
По регламент има определена максимална дължина на влекача и ремаркето и отделно макс.дължина на ремаркето. По този начин, за да могат да превозват повече товар, производителите правят по-малки кабини, изглеждащи като тухли.
Идеята на новия новия дизайн е да позволи увеличението на общата дължина, но реализирана само в изменение на кабините, по начин, който повишава безопасността, подобрява аеродинамиката и намалява разхода на гориво.

Lucius Fer St. Ana

Голям праз, и тъй вече не произвеждаме "Мадара" и "Чавдари".

Трябва да почнем да произвеждаме тесли....

inventus

Формата на кабините на камионите е останала непроменена от времето когато максималната им скорост е била не повече от 60 км/час. При такава скорост аеродинамиката има незначително влияние. Сега нормалната скорост на камионите е поне двойно по голяма /да не говорим за максималната/ и аеродинамичната форма вече е от значение. Не само в челната част а и във задната. Не знам дали на някой му се е случвало да кара мотоциклет и някой луд тираджия да го изпревари със 120 км/ч. ? На няколко метра след него /зависи от скороста му / се движи такава въздушна маса която може да те издуха от пътя. Ако човек е на велосипед или по лек мотор и това спокойно може да се случи. Това са следствията от лошата аеродинамична форма на камиона като цяло. От интерес на всички е малко да се заоблят формите дори и да се жертва част от товарното пространство за да се вмести композицията в стандартните размери. Самодейни шофьори вече слагат някакви спойлери но проблемът иска професионално решение. Поне до тогава докато напълно автономните камиони не навлязат масово в транспорта. В момента швеците тестват един такъв без водач и кабина на един пестотин метров участък от уличната ишосейна мрежа.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×