facebook
twitter

Горещи новини

Камен Донев: Аз мога толкова, а вие?

Преди да определяте и дефинирате, пробвайте да се зарадвате на нещо, призова актьорът
12903
Уют

Две седмици след като публикува отворено писмо до критиците на своето творчество, актьорът Камен Донев отново се обърна към зрителската аудитория. В позиция, озаглавена "Моите думи" и публикувана на сайта InterView.to, режисьорът и изпълнител на главната роля в най-новия български филм "Уют" се обръща към своите "приятели, почитатели и съмишленици" с изричното уточнение, че гневът му не е насочен към тях.

Ето какво споделя Донев, без редакторска намеса:

"МОИТЕ ДУМИ

Скъпи мои приятели, почитатели, съмишленици! Скъпа моя публика! Отвореното писмо, което тъй пламенно въздигна страстите и вълненията в обществото не се отнася до вас. И  то неслучайно е озаглавено НЕПРИЯТЕЛИ МОИ.

И надявам се повече обърквания в тая посока да няма…

Тъй като наистина объркването в нашата мила татковина все повече се задълбочава, ще се опитам да раздухам тия душевни мъгли, та да стане малко по-слънчево и топличко в сърцата. А сега на въпроса ЗА КОГО СЕ ОТНАСЯ отвореното писмо.

Написах всички мои думи не с обида, детинско сърдене, яд или гняв. Не. Написах ги с възмущение, но и с надежда. Възмущение от многото случаи през годините на творческия ми път, когато научавах, усещах и чувах завистта. За страстта на човека да омаловажи, оплюе, заклейми, да принизи, охули и пренебрегне. Възмущавах се от непонятната за мен необходимост НЕЩО ДА СЕ КАЖЕ НА ВСЯКА ЦЕНА И НА ВЪПРЕКИ.

На сцената съм от почти 30 години и през цялото време слушах и гледах внимателно КОЙ КАКВО КАЗВА, НО И КОЙ КАКВО ПРАВИ. Учех се и стремях да бъда от тези, които ПРАВЯТ и съм негодувал към онези, които само говорят. Много жалко, че те хич не са малко. И понеже много глупости се изприказваха, а аз много дълго мълчах, реших да си кажа какво мисля за гореспоменатата категория хора И ЕТО, КАЗАХ СИ ГО. КАЗАХ ИМ, ЧЕ СА ДЪРДОРКОВЦИ. АМИ ТАКИВА СА.

Веднага бързам да премахна друго объркване – защо не съм бил посочил имена. Ами, защото това не е жалба в съда ИЛИ ДОНОС, това е ОТВОРЕНО ПИСМО. Който трябваше се разпозна, други пък изненадващо се припознаха и много се объркаха. Защо стана така? Защото прочетоха една истина и им стана обидно. Истината за това КОЙ КОЛКО МОЖЕ И КОЛКО НЕ МОЖЕ. Истината, която тревожи всеки един човек. И другата истина, касаеща най-вече стъкмителите от жълтите медии, а именно ИСТИНАТА ЗА БЕЗПОЛЕЗНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ. И всички се обидиха. Ами обиждайте се, ваше право е. Подскочиха, как съм могъл да използвам такива думи. Да, думите ми са силни, крайни, но това са думите, които изразяват моето, повтарям МОЕТО отношение. Нима не съм достатъчно ясен и конкретен? Разбира се, че можех да използвам други думи, но нямаше да е справедливо, защото хората, издаващи жълтата преса, не заслужват други думи и пак бих им казал ВАС ВИ НЯМА. ПОМИСЛЕТЕ НАД ТОВА КАК ДА ВИ ИМА… СТРУВА СИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ СЕ СЪМНЯВАМ способни ли сте да мислите…

На тези, които завиждате, ще открехна прозорчето да влезе малко чист въздух. Замисляли ли сте се, че завистта е много интересно, душевно явление? А именно – ЗАВИЖДАТЕ, ЗАЩОТО ХАРЕСВАТЕ, НО ПОРАДИ НЕОВЛАДЯНАТА ГОРДОСТ, НЕ ИСКАТЕ ДА ГО ПРИЗНАЕТЕ ДОРИ НА СЕБЕ СИ. ПАРАДОКС – МРАЗИШ, ЗАЩОТО ОБИЧАШ… Нищо, човешко е.

На ония, които от години артикулираха полубудни от безсилие, това което правя ТЕАТЪР ЛИ Е, НЕ Е ЛИ, ШОУ ЛИ Е… КАКВО Е.

Каквото и да е, бе хора, въпросът не е КАКВО Е? Въпросът, който би трябвало да си зададете, е КАК въздейства. Ама това сега филм ли е, не е ли? Телевизионен театър ли е, какво е? Мойто си е. Точка. Копаете в грешната посока. Преди да определяте и дефинирате, пробвайте да се зарадвате на нещо. Пробвайте също така да покажете нещо. Схванахте ли? Не да казвате, а да показвате.

Професор Азарян, когото винаги ще споменавам, ни учеше така: “НЕ “МИ ОБЯСНЯВАЙ, КАЧИ СЕ НА СЦЕНАТА И ГО НАПРАВИ!!

Така че, хайде! Нали сме демокрация, качете се на сцената в зала 1 на НДК или в АРЕНА АРМЕЕЦ  и покажете какво можете! Аз мога толкова, а вие? О, извинете, забравих, колко презирате вкуса на народа. Най-лесно е да се обвинява публиката. Какво й е на публиката?! А, забравих, че искате да я превъзпитате с фестивалните си спектакли…

Вземете една камера и снимайте! Живейте, горете, успявайте, проваляйте се, борете се!

Само не ми обяснявайте кое е кино, кое е театър и кое не е! И не се обиждайте, че ще се разплача!

Ето, към всички вас бяха моите думи. Прочетете ги пак внимателно и объркването ще се стопи!

Има и объркване кой е бездарен и кой не е. На наивности ли ще си играем? Много добре знаете кое какво е, но пак идва гордостта. Няма нищо лошо, нито срамно в това да нямаш някои дарби. Аз например не  мога да рисувам и нямам проблем с това. Успокойте се! “Има място за всички под слънцето”, каза Дъстин Хофман. Гледайте си градинката и не тракайте със зъби на висок глас кое какво е!  Кой бил халтураджия, кой колко пари изкарвал, каква кола карал… Изкарайте и карайте и вие! Преди да лепнете етикета ХАЛТУРА, погледнете публиката! Всички ония лекари, адвокати, банкери, учители, компютърни специалисти, студенти, пенсионери и множеството интелигентни хора! Попитайте ги защо са дошли на моята халтура!?

Направете Вашата АНТИХАЛТУРА! Поканете ме на премиера! Ще се зарадвам от сърце, ако ме развълнувате и ще ви стисна ръката. Обещавам.

Завършвам това обръщение с надеждата повече да градим, отколкото да празнословим.

Относно критиката – тези, чиято критика ценях и жадувах, вече не са между живите, така че критикувайте смело! Знам, че имате много време за това. Дано и да ви плащат добре. Но едва ли…

С това разяснение затварям страницата на цялата история и ви каня на моята халтура във ВЪЗГЛЕДИТЕ НА ЕДИН УЧИТЕЛ ЗА НАРОДНОТО ТВОРЧЕСТВО на 11 май в зала 1 на НДК, което ще се представи за 16-и път на тая сцена и за 495-и път, откакто е създадено."

Ключови думи:

Камен Донев, писмо
57

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Фирми алармираха, че се бави поставянето на колани в автобусите
Порочното зачатие и безотговорното родителство на Олигарх 1 и Олигарх 2

09.04.2019

Конспир Цацаров

2245 1
Бизнесът поиска да се "озаптят" непосилните тол такси

18.04.2019

Юлиана Бончева

955 1

Коментари

Страници

Invisible

   До сега да я беше забравил тази история.

   Прави си спектаклите и радвай хората.

Augereau

Не съм фен на спектаклите на Камен Донев (гледал съм на живо "Народното творчество" - хуморът ми идва леко бабешки), но изключително много уважавам това, което прави - пее, танцува, пълни зали, забавлява. Харесвах и медийните му изяви досега - изглежда като един много фокусиран, амбициозен, сдържан, сериозен човек. 

 

Това поредно избухване обаче е доста странно. Изглежда ми свързано с това, че 'Уют' не събира много публика, а Донев предполагам е инвестирал доста собствени средства във филма. Което рядко е добра идея. Явно стресът си казва думата. 

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Не знаех, че Камен Донев е толкова комплексиран, мислех го за жизнерадостен и уверен човек. Жалка работа. Ако журналята имах поне малко чувство за такт и елементарно възпитание, нямаше да разпространяват тия писма. Ама те тогава немаше и да станат журналя.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

такива сап И далите  нараними,анално зависими куртоазно влюбени в себе си.

редник

Не разбрах - това платена публикация ли е?...

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

Да ❗️Активният хомо го напуснал...👯

Meto_ot_Interneto

Сетих се за една приказка, според която във Франция всички актьори са важни. в Америка само успешните актьори са важни, а в Австралия те питат какво е това актьор. Изглежда, че БГ е във френската категория.
 

kissсинджира

 Добре, разбрахме те, че може да пишеш писма, но толкова ли не може да си намериш работа като секретарка, та вече цял месец се рекламираш по националните медии? 

Samnenie

 Чака овации за Feci quod potui, faciant meliora potentes или се тупа в гърдите "Булгар, булгар". И в двата случая е малко тъжно.

ablepsia

Докога ще ни занимават с тая сапунка?

fierсe
снимка на fierсe

каменчо, каменчоооо

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Изглежда ми свързано с това, че 'Уют' не събира много публика, а Донев предполагам е инвестирал доста собствени средства във филма. Което рядко е добра идея. Явно стресът си казва думата. 

 

Не е свързано с това, напротив филмът събира публика засега

 

#Филм                            Уикенда                       Седмицата                     Общо

1.Дъмбо 137991 лв. 12868 зрители          0 лв.    0 зрители              137991 лв.  12 868 зрители

2.Уют      101187 лв.  10055 зрители   223728 лв. 25167 зрители   324 914 лв.   35 222 зрители

 

http://kino.dir.bg/boxoff.php

Augereau

324 914 лв приходи от билети хич не е много за филм който:

 

- има един пазар - България. 

- не е получил никаква държавна помощ. 

- не съм гледал филма, но предполагам, че не е пълен с платено продуктово позициониране. 

Смятам, че филмът ще бъде на голяма загуба. 

19namo

Не съм гледал, и нямам намерение да гледам филма на Камен. Просто не ходя на кино.

Съдейки по коментарите, освен лични средства той е "вложил много от себе си". Не създава впечатление за наивник, смятам че направил си е добре сметката и загубата на пари е по план. Ако пък е позволил на хора покрай него да го убедят, че ще направи милиони от филма, заслужава си боя. ☺️

ablepsia

Ето до какво се опитват да сведат културния живот в държавата.

А в същото време има доста стойностни културни прояви, където не се разиграват долнокачествени циркаджилъци.

christo

На този какъв му е проблема?

Иска всички да го харесват?

Ами да не се обяснява - да действа, нали така му е казвал Азарян? 

ГАМЕНЧЕТО

Браво Камене, браво Донев. Ма нали си знаеш ада е пълен с българи те си знаят защо. А нас ни управлява "организирана престъпност и организирана ПОСРЕДСТВЕНОСТ"  от байтошововреме и всички само спорта одобряват а за другите дейности само оплюване.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

А в същото време има доста стойностни културни прояви, където не се разиграват долнокачествени циркаджилъци.

Има, културният афиш на София е богат, дори пребогат -т.е. има прекалено много културни прояви за недотам многобройната публика с културни интереси. 

И тия, дето не успяват да привлекат публика, почват да злословят по адрес на тия, дето могат - били циркаджии, халтураджии и пр.

Ето това е проблемът всъщност. Все едно, че Камен Донев им е откраднал публиката, което е пълна глупост.

Памфуций
снимка на Памфуций

Не е свързано с това, напротив филмът събира публика засега

 

#Филм                            Уикенда                       Седмицата                     Общо

1.Дъмбо 137991 лв. 12868 зрители          0 лв.    0 зрители              137991 лв.  12 868 зрители

2.Уют      101187 лв.  10055 зрители   223728 лв. 25167 зрители   324 914 лв.   35 222 зрители

 

http://kino.dir.bg/boxoff.php

Сред тези зрители съм аз +1 , както и поне десетина човека, които напуснаха залата преди и ние да се изнесем към 80тата минута от филма.  . 

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

знам го доневият от студ .години. първа дружка   на куркински само дето оня  малко по умен

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

🏃много сте са прекарали❗️ Ми зимете прочетете кво щоза халтурата  или ви се е спял  щот сте пили добре :)🎶

Казуса
снимка на Казуса

Като човек, работещ с и творящ документи никак не обичам стила с писане на главни букви. Действително го свързвам с викане.

ГАМЕНЧЕТО

Забрави да споменеш колко останаха в салона след споменатото геройство.

ablepsia

От горното и предишните писания на г-н Донев лъха откровена простащина.

 

Ето  какво пише наш критик  по друг повод:

"Лошият вкус, също като културата, е продукт на обществото и властващите отношения в него."  

 

Какъв друг вкус се очаква да бъде култивиран от властващите в нашето, хм... общество отношения освен проявявания в публични изявления като горното!

 

Учудващо е сладострастието, с което ни го натрапват медите - лошия вкус имам предвид.

дъртреалист

.... хм...

Първо, измисля скандална форма за забавление на масовия зрител, с което наистина привлича вниманието и вероятно пълни залите, 

но какво му е посланието  не мога да кажа, дори и да искам... 

Но, понеже рано или късно се провижда, че царят е гол, идва опасност да падне интереса, така че е ред на ...

скандални писма... за да се върне отново  вниманието, като се каже, че царят не е лошо да е гол, защото това е само пърформанс... 

И важното било, че го гледали... 

Е ми ще гледат, как... 

Пък ако прасне и една мастурбация - охоо, колко повече ще гледат...

ГАМЕНЧЕТО

Мм да, единствената сочна тема за последните 30 години за която могат да се правят безброй сапунки е колко сме били велики, мъжествени и умни нищо че навън другите не ни виждат. Но самокритика  ъпсурт.

PlaNed
снимка на PlaNed

Законът не ви ли задължава да маркирате "платена публикация"?

Аз съм сред нехаресващите въпросния графоман и  не разбирам упорството с което той се бута между шамарите.

Знам, че си има своята публика и мисля, че можеше да вложи тази разпиляна енергия в общуването си с нея

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Първо, измисля скандална форма за забавление на масовия зрител, с което наистина привлича вниманието и вероятно пълни залите, 

но какво му е посланието  не мога да кажа, дори и да искам...

Няма как да кажеш, щото не си бил на поне един спектакъл, което не ти пречи да изпишеш наизуст куп неверни празнословия, все едно че някой те задължава да коментираш.😎

Памфуций
снимка на Памфуций

Остави спектаклите. Ти гледа ли филма и сподели честно своето мнение.

Св. Ихтамнетий
снимка на Св. Ихтамнетий

Няма как да кажа, щото не съм го гледал (по логистични причини).

Допускам, че не е сполучил като режисьор. Той и като драматург няма особени успехи (без да съм гледал всички негови пиеси, които се играят от други актьори). Но спектаклите му не са халтура и не са чалга.

Пък и разправията не е само за филма, това е само капката:

 

На сцената съм от почти 30 години и през цялото време слушах и гледах внимателно КОЙ КАКВО КАЗВА, НО И КОЙ КАКВО ПРАВИ. Учех се и стремях да бъда от тези, които ПРАВЯТ и съм негодувал към онези, които само говорят. Много жалко, че те хич не са малко. И понеже много глупости се изприказваха, а аз много дълго мълчах, реших да си кажа какво мисля за гореспоменатата категория хора И ЕТО, КАЗАХ СИ ГО. КАЗАХ ИМ, ЧЕ СА ДЪРДОРКОВЦИ. АМИ ТАКИВА СА.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×