Медия без
политическа реклама

Инициативен комитет поиска пълна промяна във волейбола

Федерацията с президент Данчо Лазаров беше обвинена във финансови машинации и прилагане на криминални практики спрямо клубовете

15 Ноем. 2019Обновена
SPORTAL.BG

Инициативен комитет, предвождан от четири от най-големите волейболни клубове в България – мъжките ЦСКА, "Левски" и "Славия" и женския "Марица" (Пловдив), поиска пълна промяна във федерацията (БФВ). На нарочна пресконференция в София днес негови представители подеха публична кампания за сваляне от власт на недосегаемия президент на БФВ Данчо Лазаров и въвеждане на генерални промени в устава на централата.

Пред медиите в пресклуб "България" застанаха клубните президенти Александър Попов (ЦСКА), Владимир Николов ("Левски"), Иван Сеферинов ("Славия") и Илия Динков ("Марица"). Те обявиха, че имат подкрепата на още шест клуба от мъжката Суперлига – "Хебър" (Пазарджик), "Добруджа" (Добрич), "Марек" (Дупница), "Дунав" (Русе), "Пирин" (Разлог) и "Черно море" (Варна), както и на втородивизионния "Виктория Волей" (Пловдив), чийто президент Атанас Рогачев също присъстваше на пресконференцията.

"Поканихме ви да обявим създаването на инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно общо събрание на БФВ и на него да се избере нов председател на Управителния съвет, както и нови членове – обяви Владимир Николов. – Смятаме, че е крайно време да имаме една работеща федерация, която да спре спускането по надолнището на българския волейбол. В общи линии, ние вярваме, че имаме нужда от федерация, която се грижи за клубовете, която подпомага адекватно работещите клубове. И една федерация, която да насочи усилията си към ДЮШ, защото всички виждаме резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото."

Ръководената от Данчо Лазаров федерация беше директно обвинена във финансови машинации и прилагане на криминални практики спрямо клубовете.

"Федерацията отново работи по този начин, по който е работела в последните години – заяви Александър Попов. – В момента представители на федерацията са тръгнали из България, изнудват, заплашват, но не разбират, че това време мина. Непрекъснато ни звънят клубове – "малки", извинявайте за кавичките, които търпят рекет. Опитваме се да бъдем позитивни. Имаме някои опорни точки, които са добри както за клубовете, така и за целия български волейбол."

Основното намерение на инициативния комитет – освен премахването на заелия президентския пост още през 2002 г. Лазаров, е изработване на промени в устава на БФВ. Главната трябва да бъде въвеждането на мандатност за председателя на УС, като предложението е за въвеждане на максимум два мандата, както и премахването на изискването за президент на централата да може да се кандидатира само член на УС. Също така ще се настоява за пълен финансов одит на федерацията за 5-годишен период, извършен от външна фирма.

От комитета съобщиха още, че водят преговори с трима различни потенциални кандидати за нов президент, но отказаха да разкрият имената им. "Така няма да знаят кого да изключат от УС, а не могат да изключат всички", сподели с усмивка Владимир Николов.

Александър Попов пък прогнозира, че до десет дни може да бъде насрочена нова пресконференция, на която вече официално да бъде обявен кандидатът на опозицията при евентуално свикване на извънредно изборно Общо събрание. За да се случи това, трябва да бъдат събрани подписите на 1/3 от регистрираните членове на БФВ, т. е. на поне 43 клуба. Желаната дата за провеждане на такова събрание е 16 януари 2020 г.

Представителите на инициативния комитет обявиха, че очакват да бъдат подкрепени от държавните институции. Всички обаче отрекоха вече да се водили разговори с министъра на младежта и спорта Красен Кралев. Владимир Николов обаче отправи апел към министъра: "Моля министерството да забави малко финансирането на БФВ, поне до 16 януари. Защото практиката показва, че на клубове, развиващи малко или никаква дейност, са раздавани държавни пари в седмицата след общо събрание."

И добави:

"Ще бъде много трудно да се свика това Общо събрание. Както каза Сашо, се пращат знайни и незнайни емисари, които заплашват клубове. Предлагат се материални облаги на други такива, а най-страшното е, че на това събрание ще присъстват 30 "мъртви" клуба, които са там само да гласуват. Точната бройка ще я имаме скоро, но не са един и два, а повече от 20. Те не развиват дейност, а имат право на глас. Отправям призив към всички хора, които се занимават с волейбол. Не се страхувайте и не се поддавайте на провокации. Гласувайте за това, което мислите, че е по-добро."

Атаката срещу Данчо Лазаров идва точно когато възникна ново високо напрежение между него и вицепрезидента на БФВ Любомир Ганев. В началото на седмицата легендарният волейболист обяви публично, че УС е свикал на 20 декември в Казанлък извънредно Общо събрание, на което той ще бъде изваден от управата като неудобен. Целта на това действие според Ганев е той да не може да се кандидатира за президент на централата.

Още по темата