Медия без
политическа реклама

Германия увеличава пенсиите на работещите с ниски доходи

11 Ноем. 2019
архив

Управляващите в Германия консерватори и социалисти постигнаха окончателно споразумение за повишаване на пенсиите на работещите с ниски доходи, съобщи Дойче веле.

До споразумението си стигна след 5-часови преговори на коалиционните партньори при канцлера Ангела Меркел. То ще струва на държавата 1, 5 млрд евро  допълнителни разходи, от които ще се възползват 1,5 млн. души, които имат поне 35 години трудов стаж. Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта, че с решението се намалява риска от бедност сред възрастните германци.

Става дума за повишаване на базовата пенсия, така че хората, получавали ниски заплати по време на трудовия си стаж, да не се превръщат в клиенти на социалната система. Планът предвижда и подпомагане на работещите с ниски доходи, които отглеждат деца или се грижат за роднини. Споразумението включва и освобождаване от данък на месечен доход до 1250 евро за несемейни и 1950 евро за семейни германци. Планът трябва да влезе в сила от януари 2021 г.

В хода на продължилите няколко месеца преговори високопоставени фигури от ГСДП заплашиха, че ще напуснат коалицията с християндемократите, ако не бъде постигнат компромис. Временният им лидер Малу Драйер го нарече нов „темел“ в социалната политика.

Европейската комисия и Международният валутен фонд призоваваха многократно Берлин да използва бюджетните излишъци за стимулиране на вътрешното потребление. Германската икономика се сви през второто 3-месечие с 0,1 на сто. Негативни са и очакванията за третото тримесечие.

В замяна на отстъпките за пенсиите, консерваторите получиха от коалиционните си партньори съгласие за намаляване на осигурителната тежест на работодателите от 2022 г. Договорено беше и създаването на 10-милиарден фонд за инвестиране в т.нар. технологии на бъдещето, улесняващи дигитализацията и укрепващи опазването на околната среда.

Още по темата