facebook
twitter

Горещи новини

Евростат: България е на дъното на класацията по възраст на автопарка

1347
Илияна Кирилова

България е в дъното на класацията по възраст на автомобилния парк в Европейския съюз, показват изследване на Евростарт. 

До 5 г. са около 5 на сто от автомобилите у нас (около 160 хиляди), до 10 г. - 10 на сто (около 400 хиляди коли), между 10 и 20 години 60 на сто (близо 2,4 милиона броя) и над 20 години - около 25 процента (близо 1 милион автомобила). 

В страната ни има регистрирани между 3,5 млн. и 4 млн. автомобили, всяка година у нас се внасят по около 100 хиляди коли втора употреба, както и се дерегистрират в КАТ няколко десетки хиляди автомобила. 

Само за първите 6 месеца на тази година в България са регистрирани 18 323 нови автомобила, докато за същия период в страните на ЕС са регистрирани 8,1 млн. броя нови автомобили, което като пазарен дял е 0,2 процента от всички новорегистрирани коли в ЕС за половин година.

Най-висок дял регистрирани нови автомобили на възраст до 2 г. е отчетен в Люксембург - 25 на сто. Следват Дания - 24 на сто, Белгия - 22 на сто, Швеция, Австрия. 

На другия полюс - най-висок процент стари автомобили на възраст над 20 г. е регистриран в Полша - 40 на сто, Естония - 28 на сто, България - 25 на сто, следвани от Малта, Литва и Румъния - по 20 на сто. 

 

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Първите модернизирани български Су-25 се връщат от Беларус

20.09.2020

Обновена

5052 26
86 новозаразени и 48 оздравели от COVID-19 у нас

20.09.2020

Обновена

1652 16
Осем учители в София са с Ковид-19

16.09.2020

Обновена

4980 22

Коментари

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Това е защото българинът е ценител. Не, че не може да си позволи нов автомобил. Но старият си е друго. Като картина на стар майстор е, стои пред блока, понякога "на трупчета", но всички му се възхищават.

Диагностик

Информацията в целия й обем:

 

https://www.24chasa.bg/novini/article/7599679

nottheone

истински пример за обратно-пропорционална зависимост:

най-млади умираме - най-стари коли караме.

 

10 години въшко-фест. 10 години въшльото с въшките си унищожават дори хората, дето ги избират.

 

айде, приключваме! въшки - съединявайте се! бели, зелени, сини, червени - съединявайте се!

kaily
снимка на kaily

това щото според дежурните българите си държат парите в банките, вместо да купуват

Stern

Ами ... поредната негативна класация, която оглавяваме.

торбаЛан

Ми не. Не сме я оглавили, а сме на трето място.

Nickolas

Това не е толкова важно. По-важното е, че няма поддръжка. Че си махат катализаторите, че си правят сами спирачките, че си слагат някакви неясни газови уредби. И най-важното, е  че няма истински технически преглед. Иначе дори една 20 годишна кола, ако ходи редовно в сервиз (на марката, разбира се), е технически като нова.

nottheone

умно, а?

а защо така правят?

торбаЛан

Ами най-напред се започва с това, че 90% от новия внос всъщност са коли, бракувани или поне спрени от движение в друга държава. Продължаваме с това, че у нас най-важното нещо при регистрация в КАТ е номерът на двигателя, а не какво е състоянието му, същото е и при техническите прегледи, заобикаляме всички технически предписания за подмяна на течности и резервни части, защото на никого не му дреме за това, пък и никой няма да провери, и завършваме с това, че у нас е в десетки пъти по-евтино да имаш 20 годишна кола, вместо да плащаш данък за чисто нова. 

Броиш 500 лева за таралясник, сменяш маслото и като изгърми и се запали насред пътя, зарязваш я там и вадиш нови 500 лева за следващата.

dobadoba

'Иначе дори една 20 годишна кола, ако ходи редовно в сервиз (на марката, разбира се), е технически като нова.'

Съгласен, само с едно уточнение: сервиза няма нужда да е на марката(в БГ това дори е силно рисковано), а просто да се поддържа грамотно и съвестно.

⚓️

За протокола: имам съсед, който си му е кеф да си върти с Москвич от 1986г, поддържа си го сам. В перфектно състояние е, 'чука бас' с всеки, че ще запали 'от раз' за 100лв. Докара си маса пари от тези облози.

 

маркос

 

 

 

 

                                            Ами ... поредната негативна класация, която оглавяваме.

 

                             Да ама ако заглавието беше : ''България е на едно от първите места по внос на стари автомобили" класацията щеше да е положителна .

Тринити

Това е защото(цитирам един мнооого умен човек,Най-Умният):"Народът се видя с пари!".Понеже неимоверно много забогатяхме(червиви сме от пари!),в Родината всеки втори е колекционер на ретро-автомобил.Богаташка нация!А тия от Евростат са обикновени завистници!

Кара Колю

Абе, черногледци, защо не се радвате, а циврите?

Били над двадесет години колите? Е?

Я да се опита някой джуджу да поддържа такава кола? 

Друг път.

Само ние - зашото сме нация техническа* - можем!

* и Кубинските другари.

urupuchi

 На другия полюс - най-висок процент стари автомобили на възраст над 20 г. е регистриран в Полша - 40 на сто, Естония - 28 на сто, България - 25 на сто

 

 

Предполагам, че става въпрос за дъното по средна възраст на автопарка. Докато догони Полша по абцолутна възраст, ще трябват още няколко години Европейско Развитие на България.

 

ПС. Тея люкцембурзи не са ли чували за устойчиво развитие, разхитители смотани!?

DESUM

Така  -  съпругата се движи с ПЕЖО 406, купе, 3.0, В6, 24 В - 1999 година. Аз съм с ОПЕЛ ВЕКТРА 2.5, В6, Еко тех. двигател . 1998.  За сега (освен  консумацичта на гориво) технически са без проблеми при редовен сервиз. Така че, като отбелязват по-горе -  има значение какъв е автомобила.

 

First Strike

България е на дъното на класацията по възраст на автопарка

Не сме в крак с модата? Уджаст!!! Я бързо някой да провери дали всички българи ползват последен модел смартфон! Това е много важно за едно консуматорско общество! Щото ако нема продажби, корпорацийките (милите, горките) ще загинат!

Скрудж

За всички не знам, но ми е направило впечатление, че по-бедните ползват изключително скъпи телефони. Познавам такива които едва връзват месеца, но са с последни модели айфон.

Моите5стотинки

изводът е че на Българите ръцете им растат от раменната кост а не както на европейците от тазобедренната и знаят как возило на 10години да работи още толкова с минимални интервенции....така че който е на дъното на тази класация всъщност е в първите места по акъл и изобретателност... 

mick

Щели да забраняват сами да си правим ремонтите по автомобилите. Че и огромни глоби ще налагат.

 

Обаче, каква е квалификацията на монтьорите в сервизите? Какви сертификати имат?

 

 

 

 

inventus

Те големите фирми производители на автомобили и на този проблем са му намерили лесното. Просто правят новите си автомобили със ресурс не повече от пет години. Програмирано остаряване му казват. И когато след петата година повредите му започнат да се сипят една след друга трябва да си много навит за да продължиш да поддържаш въпросната кола.На времето Хенри Форд имал хора във всички автоморги които имали задължението да му докладват колко и какви годни за втора употреба авточасти са свалили от фордовете му.След което ако някоя от частите надхвърляла значително общият ресурс на колата заръчвал на инженерите проектанти  просто да я направят по калпава.Та така. Нищо ново под слънцето.

Влез или се регистрирай за да коментираш