Медия без
политическа реклама

В Европа COVID-19 се разпространява със 160 нови случая в минута

СЗО отчете над 1 млн. смъртни случая на Стария континент, свързани с коронавируса

15 Апр. 2021
ЕПА/БГНЕС

Над 1 млн. са вече потвърдените смъртни случаи в Европа, свързани с коронавирусната инфекция. Новите случаи на COVID-19 на Стария континент пък са 1,6 млн. всяка седмица, което прави средно по над 9500 новозаразени на час или 160 в минута. Данните бяха представени от регионалния директор на Световната здравна организация Ханс Клюге, цитиран от британския в. "Гардиън".

"Към днешна дата в Европа са приложени около 171 млн. дози от седем вида ваксини срещу ковид. Близо 13% от европейското население са получили по една доза, а близо 6% са завършили целия процес", заяви той.

Според него има ранни признаци, че предаването на заразата се забавя в няколко държави на континента.

"Но нека бъда ясен - ранните признаци на спад не са равни на ниските нива на предаване. Предаването трябва да се сведе до ниски нива и да се поддържа ниско, като се използва нашата енергия и устойчивост, за да победим вируса", подчерта Клюге.

Същевременно Индия за първи път регистрира 200 000 нови случая на COVID-19 за едно денонощие. С тревожната статистика за сряда общият брой на случаите в страната надмина границата от 14 млн., поставяйки бездруго крехката здравна система в азиатската държава в още по-голяма опасност.

В столицата Ню Делхи повече от дузина хотели и сватбени банкетни бяха превърнати в центрове за лечение на COVID-19. Арвинд Кейривал, най-старшият представител на властите в града, обяви комендантски час в столицата, която обяви 17 282 нови случая и още 104 починали през последните 24 часа.

В северния град Харидвар стотици хиляди поклонници се бяха събрали на хиндуистки религиозен фестивал на брега на река Ганг в сряда, предизвиквайки страхове от нова вълна на заразени.

Суматохата в най-големия град и финансова столица на Индия - Мумбай, отслабна след масови ограничения.

Масивна втора вълна от инфекции е съсредоточена върху щата Махаращра, в който са регистрирани една четвърт от новите случаи. Правителството обвини за случващото се масовото неспазване на мерките за физическа дистанция и използването на маски.

В допълнение към новите общо 200 739 случая, здравното министерство на Индия съобщи също за 1038 смъртни случая, с които броят на починалите от коронавируса в страната достигна 173 123 от началото на пандемията.

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?