Медия без
политическа реклама

Еврокомисар Йоурова: ЕК и занапред ще наблюдава България

23 Окт. 2019
Вера Йоурова
Пресслужба на ЕК
Вера Йоурова

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова допусна, че до края на година Съветът на ЕС ще се произнесе дали да се прекрати действието на Механизма за сътрудничество и проверка за България и подчерта, че ЕК и занапред ще наблюдава страната чрез общата оценка за върховенство на закона.

В отговор на въпрос на български журналист, Йоурова каза, че ситуацията в страната е оценена обективно. 

"Помня добре, че тази пролет казах, че списъкът със задачи за България е дълъг, но времето е кратко. Но изразих надежда, че българските власти ще положат усилия. Оценихме обективно ситуацията в България и отчетохме задоволителен напредък, както и че все още има работа и че ще продължим наблюдението на българските усилия в областта на правосъдието и борбата с корупцията с помощта на общата оценка за върховенството на закона в ЕС. Работата ще продължи, разбира се, искаме да видим продължителност на процесите в България. ЕК се съгласи да се вдигне механизма за България, но все пак Съветът трябва да вземе решение, което очаквам да стане тази година, но Съветът трябва да си организира работата, а и ЕП трябва се произнесе. Тоест предстоят още две стъпки.", каза еврокомисарят. 

"Вярвам, че българските власти ще продължат с наблюдението, а както казах - и ЕК не е спряла да наблюдава. Ние ще използваме инструментът, който покрива малко или повече същите теми, които са в Механизма за сътрудничество и проверка", добави Йоурова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата