Медия без
политическа реклама

Еврокомисар: Ситуацията с чумата по свинете в България остава тревожна

07 Септ. 2019
Българският министър на земеделието неотдавна бе в Брюксел, за да разговаря с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис за помощ и компенсации заради чумата по свинете.
МЗХГ
Българският министър на земеделието неотдавна бе в Брюксел, за да разговаря с еврокомисаря Витянис Андрюкайтис за помощ и компенсации заради чумата по свинете.

Ситуацията с африканската чума по свинете в България остава много сериозна и строгите мерки за справянето със заразата трябва да продължат. Това заявява пред БНТ в събота европейският комисар по здравеопазването Витянис Андрюкайтис, който идния вторник пристига в София. Според него е много тревожен фактът, че вирусът вече е и в Сърбия, а има опасност да достигне и до други балкански държави.

Думите на еврокомисаря се разминават драстично с оценката на българския земеделски министър Десислава Танева. По-рано в събота тя обяви пред радио Фокус, че интензитетът на разпространение на заразата е намалял драстично, а ситуацията е овладяна.

Според Витянис Андрюкайтис в някои части от българското общество има съпротива, неразбиране и недоверие към мерките, което създава хаос по места. Той отново подчерта, че унищожаването на животните е единственият начин за овладяване на ситуацията. "Ако заразата влезе в големите комерсиални свинеферми, това означава, че всички свине трябва да бъдат унищожени. Всички. Не е възможно изборно да се унищожават, защото това е единственият начин за овладяване на ситуацията. Много е болезнено, много е драматично, емоционално е и е много трудно да се понесат гледките, но това единствено възможната операция. Ако имате гангрена на крака, трябва да го ампутирате", казва той.

Според еврокомисаря е много тревожен фактът, че вирусът вече е преминал и в Сърбия. "Сега заплахата е не само в България, имаме случаи в Сърбия. Заразата може да се разпространи и в Гърция, Северна Македония, Албания и Хърватия", допълва той.

В София еврокомисарят ще обсъжда африканската чума с министри от целия регион.

Българският министър на земеделието Десислава Танева обаче твърди, в интервю пред радио Фокус, че нтензитетът на разпространение на африканска чума по свинете в страната е намалял драстично и кризисната ситуация е овладяна. Тя обясни, че в последните 22 дни няма нито едно регистрирано огнище на заболяването, като от 1 август до този момент са регистрирани само 4 от всички 35 огнища, регистрирани от началото на лятото в България. „Статистиката е категорична - интензитетът е драстично намалял. В последните 40 дни от тези 5 случая само един е в индустриален обект, макар и със значително по-малко брой свине, отколкото в началото на кризата. Можем да заключим, че интензитетът е драстично намалял и кризисната ситуация е овладяна. Това не означава обаче, че всичко спира дотук“, заяви министър Танева.

С 20% е намаляло поголовието на свине заради африканската чума, допълва министърът. Общият брой на засегнатите свине е близо 132 000. На практика е останало само едно огнище, чието унищожаване не е приключило. Това е свинекомплексът в Голямо Враново. По информация на Българската агенция по безопасност на храните в началото на идната седмица дейностите ще приключат и там, като след това ще се премине към почистващите и дезинфекционни дейности, каза още Танева.

Животните в комплекса в Голямо Враново се унищожават, макар там да няма нови заболели прасета, а пробите дават отрицателен резултат за наличие на африканска чума. Заради това от управата на предприятието поискаха да продължат работа в незасегнатите от заразата сектори, но това не им беше позволено.

Предстои да се приеме и изменение на Закона за лова. С него се дава възможност да се издаде заповед за санитарен отстрел на диви свине по-рано от обичайния срок за откриване на ловния сезон и по-дълго след сега определения край. Проектът вече мина на първо четене в парламента и предстои окончателното му одобрение.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата