facebook
twitter

Горещи новини

ЕС мобилизира авиация срещу горски пожари

151
ЕПА/БГНЕС

Заради риска от горски пожари през настъпващото лято Еврокомисията обяви първия флот от противопожарни въздухоплавателни средства по линия на новата система rescEU за справяне с природни бедствия, съобщиха от пресслужбата на институцията. Засега седем противопожарни самолета и шест хеликоптера ще бъдат част от флота на rescEU през първоначалния преходен период. ЕК преговаря със страните-членки за добавяне на допълнителни активи през следващите седмици.

Пет държави — членки на ЕС, често засягани от горски пожари през последните години, вече предоставиха на разположение свои самолети и вертолети за преходния флот на rescEU за 2019 г. Първоначалните активи са: 2 самолета от Хърватия, 1 самолет от Франция, 2 самолета от Италия, 2 самолета от Испания и 6 хеликоптера от Швеция.

Ключови думи:

ЕС, горски пожари, rescEU
5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Брюксел няма да промени сделката за Брекзит заради Борис Джонсън

24.07.2019

175
14 страни от ЕС се договориха да разпределят бързо бежанците

24.07.2019

128
ЕС подготвя помощ за Ирландия заради Брекзит

22.07.2019

467 3

Коментари

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Много добре! 

Най-после едно общополезно решение на ЕК! 

Отдавна трябваше да се направи такъв флот. А също - и непрекъснат космически мониторинг на цялата европейска територия. За да се ликвидират възникващите пожари още в зародиш. 

Разбира се, тези няколко самолета и хеликоптера трябва да са само ядрото, което значително да нарасне през следващите години. 

БИОХАЗАРТ
снимка на БИОХАЗАРТ

Тук

в Гърция вече 3дена правят учения Десетки противопожарни самолети летят загребват вода правят няколко кръфа и пак я изхвърлят в мореъо. Знам че булгаристан бяна нито едно лвтатекно противооижаено аресарво. Та внести 8 таеалясника. За над 2 нилиарса. Да купят 60 многоцелеви хеликоптвра

kaltinkov

Братле, към края гледам узото яко те е хванало 😉

Bacho Кольо

На всички балкански държави - 2 бр.  Бериев  Б-200 са напълно достатъчни.

ИвКо

На всички балкански държави - 2 бр.  Бериев  Б-200 са напълно достатъчни.

Даже и под наем като "на разположение"

 

По интерсното е "Първоначалните активи са: 2 самолета от Хърватия, 1 самолет от Франция, 2 самолета от Италия, 2 самолета от Испания и 6 хеликоптера от Швеция".

Какви ли са тия "2 самолета от Хърватия", сигурно си имат няколкота та са решили тия 2 да ги подарят на целокупното ЕС и къде ще е стоянката им? Щото си мисля, че ако тия самолети са на разстояния повече от 200-30 км от пожара ефективността им намалява по квадратна функция, а разходите обратно пропорционално. Френците имат поне шест Бе-200, тоя дето го харизват дали е от тях или някакъв ненужен им вече таралясник. И изопщо, тия самолети и хеликоптери на тия държави какви марки са и в повече ли им са та ги дават за общото благо. Така че залагам на по малък флот на регионален принцип.

Иначе с тази новинка ни поставят повече въпроси отколкото без нея.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×